Ο αστεροειδής «δολοφόνος» θα περάσει μεταξύ Γης και Σελήνης – «Είναι ακίνδυνος»

Ένας αστεροειδής αρκετά μεγάλος για να εξαφανίσει μια πόλη, θα περάσει ακίνδυνα μεταξύ της Γης και της Σελήνης αυτό το Σαββατοκύριακο. Θα παράσχει στους επιστήμονες την ευκαιρία να μελετήσουν το αντικείμενο από κοντά.

NASA: Αστεροειδής στο μέγεθος του Big Ben θα περάσει ξυστά από τη Γη – ΦΩΤΟ

Οι πτήσεις αστεροειδών είναι συνηθισμένες, αλλά η Nasa είπε ότι ήταν σπάνιο για έναν τόσο μεγάλο να πλησιάσει τόσο κοντά και ότι τέτοια γεγονότα συμβαίνουν μόνο μία φορά τη δεκαετία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μέγεθός του είναι μεταξύ 40 και 90 μέτρων σε διάμετρο.

Ο αστεροειδής γνωστός ως 2023 DZ2, ο οποίος ανακαλύφθηκε πριν από έναν μήνα, θα περάσει σε απόσταση 515.000 χιλιομέτρων από το φεγγάρι το Σάββατο και αρκετές ώρες αργότερα, θα περάσει δίπλα από τη Γη με περίπου 28.000 χλμ/ώρα.

Η NASA παρακολουθεί τον αστεροειδή «2023 DW» – Έχει «μικρές πιθανότητες» να χτυπήσει τη Γη το 2046

Η διέλευση θα δώσει στους αστρονόμους την ευκαιρία να μελετήσουν έναν διαστημικό βράχο από λίγο περισσότερο από 68.000 χιλιόμετρα μακριά. Σε λιγότερο από τη μισή απόσταση από εδώ μέχρι το φεγγάρι, ο αστεροειδής θα είναι ορατός με κιάλια και μέσω μικρών τηλεσκοπίων.

αστεροειδής

Αστεροειδής εξερράγη πάνω από τη Μάγχη – Μοναδικές εικόνες

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτός ο «δολοφόνος πόλεων» να χτυπήσει τη Γη, αλλά η κοντινή προσέγγισή του προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για παρατηρήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της πλανητικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Ρίτσαρντ Μόισλ, σε δήλωση.

Οι αστρονόμοι του Διεθνούς Δικτύου Προειδοποίησης Αστεροειδών το βλέπουν ως καλή πρακτική για την πλανητική άμυνα εάν και όταν ανακαλυφθεί ένας επικίνδυνος αστεροειδής που θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη, σύμφωνα με τη NASA. Το Virtual Telescope Project θα παρέχει ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση της στενής προσέγγισης.

Ο αστεροειδής δεν θα επιστρέψει ξανά στο δρόμο μας έως το 2026. Αρχικά φαινόταν ότι υπήρχε μια μικρή πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη όταν επιστρέψει, αλλά οι επιστήμονες έκτοτε το απέκλεισαν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ