Αστεροειδής εξερράγη πάνω από τη Μάγχη – Μοναδικές εικόνες

Ένα μοναδικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό φαινόμενο αντίκρισαν όσοι μένουν στην νότια Αγγλία, την Ουαλία και τη βόρεια Γαλλία, όταν ένας μικρός αστεροειδής, με την ονομασία «Sar2667», έκανε την εμφάνισή του στον καθαρό νυχτερινό ουρανό και στη συνέχεια εξερράγη πάνω από τη Μάγχη.

Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το μοναδικό αυτό φαινόμενο, ενώ δεκάδες ήταν εκείνοι που πρόλαβαν να τον απαθανατίσουν, καθώς αστρονόμοι είχαν προβλέψει ότι ο αστεροειδής θα έπεφτε περίπου στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο αστεροειδής «Sar2667» εισήλθε στην ατμόσφαιρα στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας, περίπου 3 χιλιόμετρα από τις γαλλικές ακτές. Έμοιαζε σαν ένα μεγάλο πεφταστέρι προτού διαλυθεί σε μικρά κομμάτια τα οποία κατέληξαν στη θάλασσα.

αστεροείδής

«Το αντικείμενο έχει μήκος περίπου ένα μέτρο και θα εμφανιστεί το ίδιο φωτεινό με τη σελήνη, καθώς μπαίνει στην ατμόσφαιρά μας» έγραψε στο Twitter ο ερασιτέχνης αστροφωτογράφος Τομ Γουίλιαμς, εμφανώς ενθουσιασμένος,  «Μια αξέχαστη στιγμή… Φώτισε τον ουρανό και εξαφανίστηκε με μια έντονη πράσινη λάμψη, πριν εξαφανιστεί μέσα στα δέντρα. Το έβλεπα να σπάει, καθώς έπεφτε» του απάντησε ένας από τους follower του.

Ο Αμερικανός φυσικός Μαρκ Μποσλόου είπε ότι είναι μόλις η έβδομη φορά που ένα τέτοιο φαινόμενο προβλέπεται εκ των προτέρων. «Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν αρκετές φορές το χρόνο αλλά σπανίως προβλέπονται εκ των προτέρων» δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στην ιστοσελίδα Wales Online.

 

«Πρόκειται για ένα σημάδι του δείχνει τις ταχύτατες εξελίξεις στον παγκόσμιο τομέα ανίχνευσης αστεροειδών» τόνισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), ο οποίος είχε ενημερώσει ότι ο εν λόγω αστεροειδής θα έπεφτε ασφαλώς κοντά στην Ρουέν στη Γαλλία.

 

Με τη σειρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετεωριτών, με έδρα το Βέλγιο, είχε προβλέψει ότι ο αστεροειδής θα έμπαινε στην ατμόσφαιρα της Γης περί τα 7,2χλμ από τις γαλλικές ακτές και ότι θα προκαλούσε «εφέ βολίδας». Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεώρων, ο βράχος ήταν περίπου 1 μέτρο σε διάμετρο, αλλά ήταν ορατός ως «μεγάλη πύρινη σφαίρα». Σε περίπτωση που ο αστεροειδής «Sar2667» και τα θραύσματά του έπεφταν σε κατοικημένη περιοχή, τότε θα μπορούσαν πολύ εύκολα να προκαλέσουν τον σοβαρό τραυματισμό κάποιου ανθρώπου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ