iPhone 15: Η στρατηγική της Apple για ενίσχυση των εσόδων παρά την διατήρηση των τιμών

Το πολυαναμενόμενο iPhone 15 παρουσιάστηκε την Τρίτη από την Apple, η οποία διατήρησε στα ίδια επίπεδα τις τιμές τους, όμως έκανε μία αύξηση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.

iPhone 15: Αυξημένη ισχύς και συνδεσιμότητα USB-C – Θα σας επιτρέπει να περιορίσετε τη φόρτιση της μπαταρίας

Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ίδιες τιμές για το iPhone 15, το iPhone 15 Plus, το iPhone 15 Pro, όμως το iPhone 15 Pro Max θα κοστίζει 100 δολάρια περισσότερα σε σχέση με τον προκάτοχό του, με την τιμή να φτάνει πλέον στα 1.199 δολάρια.

Η Apple μπορεί να ισχυριστεί ότι η αύξηση της τιμής έγινε επειδή αυξήθηκε και η χωρητικότητα του τηλεφώνου, όμως η κίνηση αυτή ταιριάζει στο μοτίβο της εταιρείας, η οποία δεν κάνει δραματικές αλλαγές στις τιμές των iPhone, αλλά βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους ώστε οι καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα.

Αυτό είναι το νέο iPhone 15: Έρχεται με κάμερα 48 megapixel και φορτιστή USB-C – Η τιμή του

Η εταιρεία έδωσε στα νέα iPhone Pro αποκλειστικές δυνατότητες, όπως καλύτεροι φακοί για ζουμ και σκελετό από τιτάνιο, προκειμένου να ωθήσει τους καταναλωτές προς την αγορά πιο ακριβών προϊόντων, που θα πλαισιώνουν τον νέο τους κινητό.

iPhone 15 Pro

Ακόμα και η μετάβαση σε θύρα USB-C, σε συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να φέρει στην Apple νέους τρόπους για τη δημιουργία εσόδων. Εάν οι καταναλωτές θέλουν τα AirPods τους να έχουν την ίδια υποδοχή με τα πιο πρόσφατα iPhone, θα πρέπει να ξοδέψουν 249 δολάρια για ένα νέο ζευγάρι. Αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους παλιούς τους φορτιστές Lightning, θα πρέπει να αγοράσουν έναν αντάπτορα από την Apple, ο οποίος κοστίζει 29 δολάρια. .

Ορισμένοι επενδυτές ήλπιζαν ότι η Apple θα ανέβαζε τις τιμές ευρύτερα. Ωστόσο, η Apple αντιμετωπίζει μια πτώση στη ζήτηση των smartphone, η οποία την απέτρεψε από το να αυξήσει τις τιμές. Οι παγκόσμιες αποστολές smartphone μειώθηκαν σχεδόν 7% το περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με την IDC, χτυπώντας τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της εταιρείας. Τα προβλήματα στην Κίνα, όπου αντιμετωπίζει μια διευρυνόμενη κυβερνητική απαγόρευση και τον ανταγωνισμό με το νέο τηλέφωνο της Huawei, έχουν αυξήσει την πίεση.

Για αυτόν τον λόγο η Apple αποφάσισε να διατηρήσει το iPhone 15 στα 799 δολάρια και το αρχικό μοντέλο Pro στα 999 δολάρια, μία τιμή θεωρήθηκε “τρελή” όταν είχε ανακοινωθεί για το iPhone X το 2017.

Όμως το αρχικό Pro Max θα είναι σχεδόν 10% πιο ακριβό από το φθηνότερο iPhone 14 Pro Max. Ωστόσο θα έχει αποθηκευτικό χώρο 256 GB, σε σύγκριση με τα 128 GB που είχε το iPhone 14 Pro Max. Οι τιμές για τις υπόλοιπες εκδόσεις του Pro Max παράμειναν οι ίδιες.  Η έκδοση με 512 GB παραμένει στα 1.399 δολάρια, ενώ για την έκδοση του 1 ΤΒ η τιμή είναι 1.599 δολάρια.

Apple - iPhone

Η Apple αυξάνει τις τιμές πιο επιθετικά εκτός των ΗΠΑ. Το iPhone 15 Pro θα αυξηθεί κατά 50 δολάρια στον Καναδά, με την τιμή του Pro Max να αυξάνεται κατά 200 δολάρια. Στην Ινδία, το Pro Max θα κοστίζει 14% παραπάνω. Ωστόσο σε ορισμένες χώρες σημειώνεται μείωση των τιμών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα iPhone 15 Pro και Pro Max είναι 100 λίρες (125 δολάρια) φθηνότερα από τους προκατόχους τους.

Πέρα από τις προσαρμογές στην τιμολόγηση των iPhone, η Apple δημιουργεί περισσότερα έσοδα από πρόσθετες υπηρεσίες και αξεσουάρ. Η εταιρεία κυκλοφόρησε δύο νέα επίπεδα αποθήκευσης για την προσφορά διαδικτυακής αποθήκευσης iCloud:

  • 6 ΤΒ για 30 δολάρια το μήνα
  • 12 ΤΒ για 60 δολάρια το μήνα.

Μέχρι τώρα το κορυφαίο σχέδιο iCloud ήταν μια προσφορά 2 ΤΒ για 10 δολάρια.

Τα νέα AirPods αντικατοπτρίζουν επίσης την πιο επιθετική προσέγγιση της Apple. Όταν η εταιρεία άρχισε να προσφέρει ασύρματη φόρτιση στο iPhone, επέτρεψε στους πελάτες AirPods να αγοράσουν νέες θήκες που χρησιμοποιούσαν την ίδια μορφή — αντί να τους αναγκάσει να αγοράσουν όλα τα νέα ακουστικά. Αυτή τη φορά, δεν προσφέρει μια αυτόνομη θήκη που λειτουργεί με USB-C.

Οι αγοραστές των iPhone 15 Pro και Pro Max θα χρειαστούν επίσης ένα νέο καλώδιο εάν θέλουν να έχουν τις ταχύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που υπόσχεται η συσκευή. Η Apple πουλά ένα για 69 δολάρια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ