Εντυπωσιακό βίντεο: Το Ντουμπάι καταπολεμά τον καύσωνα με τεχνητή βροχή – Πώς λειτουργεί το cloud-seeding

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποίησαν μια μορφή «τεχνητής βροχής» για να αυξήσουν τις βροχοπτώσεις ενώ στη χώρα επικρατούσαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πλάνα από τη χώρα του Κόλπου φαίνεται να δείχνουν τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, καθώς η βροχή πέφτει πάνω σε ουρανοξύστες και αυτοκινητόδρομους.

Τα ΗΑΕ έχουν σε μεγάλο βαθμό ξηρό κλίμα με πολύ λίγες ετήσιες βροχοπτώσεις και καυτές θερμοκρασίες, οι οποίες συχνά αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ το 2023 έφτασαν ακόμη και τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις, το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι, βρίσκονται και οι δύο στις ακτές του Περσικού Κόλπου, παρέχοντας κάποια ανακούφιση στους κατοίκους τους. Αλλά η κυβέρνηση των ΗΑΕ έχει λάβει συναρπαστικά μέτρα για να συμβάλει στην αύξηση των βροχοπτώσεων στο ξηρό κλίμα της χώρας.

Πρόκειται για το κυβερνητικό πρόγραμμα cloud-seeding (τεχνητή βροχή), το οποίο ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια του νερού στη χώρα.

 

Πώς ακριβώς λειτουργεί το cloud-seeding (τεχνητή βροχή)

Σε αντίθεση με ορισμένες ερμηνείες, αυτή η διαδικασία δεν δημιουργεί σύννεφα από το πουθενά. Πρέπει να υπάρχουν ήδη κάποια σύννεφα για να λειτουργήσει η τεχνική, και ακόμη και τώρα βρίσκεται ακόμη σε πολύ μεγάλο βαθμό σε εξέλιξη.

Τυπικά, η διαδικασία περιλαμβάνει τη ρίψη φωτοβολίδων αλατιού καθώς και άλλων μικρών ορυκτών σε προϋπάρχοντα σύννεφα. Το πρόγραμμα cloud-seeding των ΗΑΕ ξεκίνησε αρχικά τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε περιλαμβάνει συνεργασίες με τη NASA και το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας των ΗΑΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της έρευνας. Το 2022, η χώρα πραγματοποίησε περίπου 311 αποστολές cloud-seeding, οι οποίες αντιστοιχούν σε σχεδόν 1.000 ώρες πτήσης.

Η πρώην υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των ΗΑΕ, Mariam Almheiri τόνισε τη σημασία του έργου.

«Ενώ ο άμεσος στόχος της ενίσχυσης της βροχής είναι η αύξηση των βροχοπτώσεων, ο εμπλουτισμός των υπόγειων υδάτων και η ενισχυμένη παροχή γλυκού νερού, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ευρύτερες και εκτεταμένες επιπτώσεις της βροχής στην ασφάλεια του νερού και των τροφίμων, καθώς και στον τουρισμό και τη συγκράτηση των καιρικών συνθηκών» δήλωσε στο The National.

«Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η ενίσχυση της βροχής αποτελεί έναν από τους επτά πυλώνες της στρατηγικής καινοτομίας των ΗΑΕ όσον αφορά την έρευνα, τη συνεχή καινοτομία και την πολύπλοκη επιστήμη της τροποποίησης του καιρού» συνέχισε.

Ελπίζεται επίσης ότι η αύξηση των βροχοπτώσεων θα συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής καθώς και στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για την υποστήριξη της τουριστικής βιομηχανίας των ΗΑΕ.

πηγή: FOXreport.gr

«Έτσι θα τελειώσει ο κόσμος;» Επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ηλιακό μας σύστημα θα διαλυθεί από την βαρύτητα ενός λευκού νάνου

Προσοχή: Ψεύτικες σελίδες στο Facebook προωθούν fake υπηρεσίες AI για να κλέψουν τα δεδομένα σας – Πώς να προστατευτείτε

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ