Τροχαίο στη Ρουμανία: «Μετά την κηδεία του 53χρονου θα κινηθούμε νομικά» – Τα λάθη και οι παραλείψεις

Νομικά κατά του ταξιδιωτικού γραφείου και των ρουμανικών αρχών, θα κινηθούν επιβάτες του μοιραίου λεωφορείου που ενεπλάκη σε τροχαίο στη Ρουμανία.

Τροχαίο στη Ρουμανία: «Συγγνώμη, δεν το προέβλεψα» – Τι δήλωσε ο οδηγός του λεωφορείου

Συγκεκριμένα, επιβάτιδα του λεωφορείου, που προσέκρουσε στη σιδερένια μπάρα δήλωσε στο MEGA πως ο οδηγός ήταν προσεκτικός, ενώ σημείωσε πως μετά την κηδεία του 53χρονου οι επιβάτες θα κινηθούν νομικά κατά του ταξιδιωτικού γραφείου και των ρουμανικών αρχών.

Η Μαρία Θερσίτη βρισκόταν στο λεωφορείο και περιέγραψε καρέ καρέ το πώς βίωσε την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο Βουκουρέστι.   «Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Όλα σκοτείνιασαν. Εγώ βρέθηκα ξαφνικά παγιδευμένη, το κεφάλι μου σφηνώθηκε στο κάθισμα. Άρχισα να φωνάζω. Στα αριστερά είχε φύγει το τζάμι του λεωφορείου, άρχισα να βγάζω το χέρι μου έξω και το χτυπούσα στη λαμαρίνα για να με ακούσουν», είπε.

Τροχαίο στη Ρουμανία: «Άκουσα παντού φωνές και κλάματα» περιγράφει ο οδηγός του λεωφορείου

«Προς τα πάνω είχα παγιδευτεί. Δεν μπορούσα να κουνηθώ, από τη δεξιά μεριά ήμουν ελεύθερη. Με τράβηξαν, απεγκλωβίστηκα, πήρα τα πράγματά μου και βγήκα αμέσως έξω. Ήμουν χτυπημένη στο κεφάλι και στον αυχένα, αλλά τα άκρα μου ήταν εντάξει», συμπλήρωσε, μιλώντας για το τροχαίο στη Ρουμανία.

Τροχαίο στη Ρουμανία: «Αν υπήρχε μποτιλιάρισμα, ως συνήθως, τίποτα δεν θα είχε συμβεί» – Έλληνας κάτοικος μιλά στο enikos.gr

Η επιβάτιδα καθόταν μόλις δύο θέσεις πίσω από τον 53χρονο από την Λάρισα, ο οποίος έχασε τη ζωή του.

«Ακόμα είναι νωπές οι μνήμες. Είναι τρομακτικό, δεν έχουμε όρεξη να φάμε, δεν χαμογελάμε. Είμαστε θλιμμένοι και τις επόμενες ημέρες θα ξαναζήσουμε το ίδιο δράμα, όταν θα έρθει η σορός του συνανθρώπου μας και θα πάμε στην κηδεία», δήλωσε.

Όσον αφορά στον οδηγό, είπε ότι ήταν ήρεμος και προσεκτικός στην οδήγηση, ωστόσο από την οδηγική του συμπεριφορά ήταν φανερό πως δεν είχε εμπειρία στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Ρουμανία.

Ρουμανία: Η ανάλυση του τροχαίου

Το μοιραίο λεωφορείο έχει βγάλει φλας και σε αυτό το σημείο αλλάζει νόμιμα λωρίδα κυκλοφορίας, καθώς το GPS που βλέπει ο οδηγός τον στέλνει κάτω από τη γέφυρα. Μπροστά του όμως υπάρχει αυτή η πινακίδα σήμανσης που έμελλε να μετατραπεί σε παγίδα θανάτου για έναν από τους επιβάτες.

Το λεωφορείο βρίσκει στην πινακίδα που πέφτει αστραπιαία και κόβει το λεωφορείο σαν μαχαίρι στη μέση του. Οι σκηνές που ακολουθούν είναι δραματικές…

Ο οδηγός δεν έχει καταλάβει τον κίνδυνο. Όπως βλέπουμε στα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το μπροστινό μέρος του λεωφορείου περνάει, αλλά κάποια στιγμή βρίσκει πάνω το σύστημα εξαερισμού του και σημειώνεται το δυστύχημα… Το όχημα ακινητοποιείται, η περιοχή γεμίζει διασώστες και ασθενοφόρα για τους τραυματίες αλλά για έναν 53χρονο είναι ήδη αργά.

Η ανάλυση της εικόνας δείχνει όλα όσα είχαν προηγηθεί. Αυτά που δεν πρόσεξε ο οδηγός αλλά και τις εγκληματικές κακοτεχνίες στο σημείο, στο οποίο όπως βλέπουμε έχουν σημειωθεί τους τελευταίους 4 μήνες, 7 πανομοιότυπα τροχαία.

Οι ρουμανικές αρχές ισχυρίζονται πως είναι καλυμμένες. Σε αυτό το σημείο, λίγα μόνο μέτρα από την μοιραία πινακίδα σήμανσης υπάρχει μια αλυσίδα προειδοποίησης. Αν το όχημα βρει σε αυτή, ο οδηγός παίρνει σήμα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει. Μόνο που στην περίπτωση του λεωφορείου, αυτές οι αλυσίδες δεν λειτουργούσαν και δεν βρίσκονταν στον δρόμο που ακολούθησε ο οδηγός…

τροχαίο Ρουμανία

Εδώ είναι οι προειδοποιητικές αλυσίδες και δίπλα το λεωφορείο. Δεν ακουμπάει σε αυτές επειδή βρισκόταν στη διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας και εκείνη την ώρα έβγαζε φλας για να κάνει αριστερά… Το πιθανότερο όμως είναι ότι και να ήταν στη λωρίδα πάλι δεν θα έβρισκε αφού οι αλυσίδες είχαν χτυπηθεί και ουσιαστικά αχρηστευτεί σε παλιότερο ατύχημα.

Στα πλάνα του Mega βλέπουμε μετά το δυστύχημα έναν εργάτη να τις ξετυλίγει όταν το κακό είχε ήδη σημειωθεί…

τροχαίο Ρουμανία

Ο οδηγός έχει περάσει τις αλυσίδες και μπροστά του βρίσκεται μια πινακίδα γεμάτη πληροφορίες που είναι δύσκολο να επεξεργαστεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα… Σε αυτή αναγράφεται το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος με ένα μεγάλο 3 και δίπλα ένα 50 σε μικρότερο μέγεθος και δεξιά το όριο ταχύτητας… Αυτό το 40 ίσως έκανε τον οδηγό να σκεφτεί εκείνα τα δευτερόλεπτα ότι επρόκειτο για ένδειξη που αφορά τα 4 μέτρα ύψος.

Η σημαντικότερη προειδοποίηση που και πάλι φαίνεται πως δεν είδε ο οδηγός είναι η ένδειξη για το ύψος κάτω στο δρόμο με το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος. Και αυτή όμως, όπως βλέπουμε στο βίντεο ντοκουμέντο, δεν ήταν στο δρόμο του οδηγού.

Από τη στιγμή που το λεωφορείο άλλαξε λωρίδα, μέχρι τη στιγμή που χτύπησε την πινακίδα σήμανσης πέρασαν τρία δευτερόλεπτα όπως δείχνουν οι εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας.

Ο οδηγός παραμένει σε κατάσταση σοκ, συντετριμμένος για τον θάνατο του 53χρονου επιβάτη. Ξέρει ότι και ο ίδιος σώθηκε από θαύμα. Επαναλαμβάνει από την πρώτη στιγμή πως δεν έτρεχε και ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός.

Οι αρχές της Ρουμανίας επικαλούνται τη σήμανση στον δρόμο και υποστηρίζουν πως ήταν η προβλεπόμενη. Τα βίντεο όμως δείχνουν ότι το λεωφορείο που άλλαξε κατεύθυνση νόμιμα δεν είχε περιθώρια να σταματήσει έγκαιρα…

Όπως τονίζουν επιβάτες από τον Βόλο μέχρι τη Θεσσαλονίκη, υπήρχαν δύο οδηγοί και στη συνέχεια μόνο ένας, που έζησε το δυστύχημα στο Βουκουρέστι.

Από τους 7 τραυματίες, κάποιοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στο Βουκουρέστι και άλλοι έχουν πάρει εξιτήριο και το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα.

Οι συγγενείς του 53χρονου που σκοτώθηκε ανεβαίνουν αυτές τις γιορτές ένα Γολγοθά, με τα αναπάντητα ερωτήματα να είναι βασανιστικά και τον πόνο τους να παραμένει αμείωτος.

Η μητέρα του 53χρονου βρίσκεται σε σοκ και όπως λέει η ίδια, δεν έχουν κάποιο νεότερο, παρά τις όποιες προσπάθειες που κάνει να επικοινωνήσει.

Την ίδια στιγμή, ο εγγονός της βρίσκεται στο Βουκουρέστι για να συμπαρασταθεί στη μητέρα του, η οποία νοσηλεύεται τραυματισμένη σε νοσοκομείο της πόλης.

«Τι να κάνουμε, περιμένουμε. Δεν έχουμε κανένα νέο. Τίποτα, τίποτα, τίποτα… Πήγε ο εγγονός μου και ούτε ο εγγονός μου ξεκίνησε, ούτε τίποτα», είπε η μητέρα του 53χρονου στο MEGA.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ