Τράπεζα Θεμάτων: Συναγερμός στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Έρευνα για τις κυβερνοεπιθέσεις

Συναγερμός έχει σημάνει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά τη νέα κυβερνοεπίθεση -αυτή τη φορά σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) που προκάλεσε προβλήματα στην Τράπεζα Θεμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, διεξάγεται ποινική έρευνα για το γεγονός πως άγνωστοι έκαναν κυβερνοεπίθεση και έριξαν την πλατφόρμα και μάλιστα δύο φορές.

Τράπεζα Θεμάτων: «Αρρυθμίες» ξανά λόγω νέας κυβερνοεπίθεσης – Σε ποια σχολεία υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα

Του Μίλτου Σακελλάρη

Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναμένουν τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις. Παράλληλα, υπάρχει εμπλοκή και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει την εποπτεία στο τεχνικό κομμάτι της διαδικασίας.

Σχολεία: «Έπεσε» και σήμερα η Τράπεζα Θεμάτων

Ανώτατες πηγές της Δίωξης σχολίαζαν στο enikos.gr πως: «Δεν υπάρχει πρόσβαση χάκερ στα θέματα. Υπάρχει παρακώλυση της λειτουργίας του συστήματος.»

«Αήθης επίθεση, δεν θα τους περάσει» λέει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας

Για τα προβλήματα που καταγράφηκαν με την Τράπεζα Θεμάτων σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) και τις κυβερνοεπιθέσεις μίλησε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

«Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης. Νιώθω πληγωμένος βαθύτατα από τις ενέργειες κάποιων, οι οποίοι επιβουλεύονται τέτοιες δύσκολες στιγμές και αγωνιώδεις στιγμές για τους μαθητές μας. Την χαρακτηρίζω εν πλήρη γνώση αήθη επίθεση. Το λέω αυτό γιατί το σύστημα λειτουργούσε κανονικότατα από την Τρίτη που ξεκίνησαν οι προαγωγικές και απολυτήριες. Και χθες το πρωί δεχθήκαμε μία επίθεση μεγατόνων. Σκεφτείτε δεν υπήρξε πρόσβαση στο σύστημα ή και παραβίαση συστήματος. Υπήρχε ροή προσβασιμότητας, Δηλαδή στήθηκε ένα τείχος απέναντι στην τράπεζα θεμάτων με 280.000 συνδέσεις εικονικές, ψεύτικες στο δευτερόλεπτο. Αυτό συνεχίστηκε επί ώρες» τόνισε εξοργισμένος ο κ. Κόπτσης.

«Επειδή εμείς είχαμε δικλίδες ασφαλείας και είχαμε μια συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας πολύ γρήγορα, σε απίστευτο χρόνο, αποκαταστήσαμε το θέμα και συνέχιζαν επί ώρες μετά να γίνονται αυτές οι επιθέσεις. Πρέπει να σας πω ότι ήμασταν ανά τέταρτο τουλάχιστον με όλα τα στελέχη μας σε διαρκή επικοινωνία και τους καθοδηγούσαμε. Και δεν είναι τυχαίο ότι το κράτος λειτούργησε άψογα γιατί το 90% των μαθητών υποβλήθηκε σε αυτές τις εξετάσεις», σημείωσε.

Τράπεζα Θεμάτων: Τι είπε για την δεύτερη επίθεση στην πλατφόρμα

Όσον αφορά στη σημερινή, νέα επίθεση, τόνισε ότι «ενώ όλη τη νύχτα ήμασταν πάνω στο θέμα και οι τεχνικοί μας χωρίς στιγμή ύπνου και δεν είχε γίνει τίποτα, είχαμε μια μεγαλύτερη επίθεση. Δεν θα τους περάσει. Το κράτος είναι εδώ και θα υποστηρίζει τους μαθητές μας. Δεν θα τους περάσει. Το λέω με κεφαλαία γράμματα. Υπήρχε μια επίθεση όχι μόνο στο σύστημα χθες, αλλά σε όλα τα παράπλευρα συστήματα, ακόμη και στο WiFi στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με σκοπό να μην μπορούν οι καθηγητές να μπαίνουν. Αυτή η στιγμή αποκαταστάθηκε. Πιθανόν πολλά σχολεία μπήκανε».

Ο κ. Κόπτσης εξήγησε ότι περισσότερα από 1.000 σχολεία έχουν μπει ήδη τώρα και παίρνουν θέματα, αλλά κάποια λίγα μπορεί να έχουν κάποιες καθυστερήσεις. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη ροή. Αυτή τη στιγμή τα παιδιά θα υποβληθούν σε αυτές τις εξετάσεις και πρέπει να πω ότι είμαστε εντός χρονικών πλαισίων. Αυτό που είχαμε ορίσει ήταν ότι σήμερα τελειώνουν οι εξετάσεις, άσχετα αν κάποια σχολεία τελείωσαν νωρίτερα και αύριο βγαίνουν τα αποτελέσματα».

Για τις εξετάσεις Α’ και Β’ Λυκείου

Όσον αφορά στα σχολεία της Ά και ΄Β Λυκείου, τα οποία δεν κατάφεραν να δώσουν εξετάσεις την Δευτέρα, εξήγησε ότι η προθεσμία είναι έως τις 15 Ιουνίου για να δώσουν εξετάσεις. «Υπάρχει το περιθώριο το προβλεπόμενο και το κάθε σχολείο κανονίζει την ημερομηνία στην οποία θα γίνουν αυτές οι εξετάσεις της Ά και ΄Β λυκείου».

Οι Πανελλήνιες

Σχετικά με τις Πανελλήνιες είπε ότι σήμερα θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις όλων των μαθητών της ‘Γ Λυκείου, οπότε τα παιδιά θα πάνε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα στις εξετάσεις, την Πέμπτη οι μαθητές των ΕΠΑΛ και την Παρασκευή των ΓΕΛ.

Ο κ. Κόπτσης εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο να συμβεί παρόμοια επίθεση στις Πανελλήνιες και σημείωσε: «Παίρνουμε τα μέτρα μας. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Θα είναι ασφαλείς οι μαθητές, να είναι σίγουροι».

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ