Τραγωδία στα Τέμπη: Τρεις εκρήξεις μετά τη σύγκρουση των τρένων

Την τελική έκθεση για την εκδήλωση της φωτιάς και συμπληρωματικές μηνύσεις κατέθεσαν στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.

Τραγωδία στα Τέμπη: Αυτά είναι τα πορίσματα που κατέθεσαν τα κόμματα – Αύριο συνεδριάζει για τελευταία φορά η Εξεταστική

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΝΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Μια νέα έκθεση, που φέρνει στο φως σημαντικά στοιχεία γύρω από το ξέσπασμα της φονικής φωτιάς μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στην τραγωδία των Τεμπών και αναμένεται να πυροδοτήσει σημαντικές εξελίξεις στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, έχει στα χέρια του ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπαϊκάμης. Την έκθεση παρέδωσε μόλις την περασμένη Παρασκευή το πρωί ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Συγγενών Θυμάτων. Σε αυτήν εντοπίζεται, με ακρίβεια και σαφήνεια, το σημείο έναρξης της φωτιάς, ενώ αποκαλύπτεται ότι τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών ακολούθησαν όχι μία, αλλά διαδοχικές εκρήξεις.

Τραγωδία στα Τέμπη: Καρέ-καρέ τα δευτερόλεπτα της μοιραίας σύγκρουσης των τρένων – Νέο ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο

Η διαπίστωση αυτή, έναν χρόνο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, έγινε εφικτή με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου και υπερσύγχρονου εργαστηρίου, που διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα. Όπως δηλώνει στη Realnews ο Χρ. Κωνσταντινίδης, είναι η πρώτη φορά που αναλύονται με τέτοιο τρόπο τα βίντεο που έχουν καταγράψει την εκδήλωση της φωτιάς. «Έγινε ανάλυση στα χιλιοστά του χιλιοστού του δευτερολέπτου και μπορέσαμε να δούμε καρέ-καρέ τι πραγματικά συνέβη. Η ανάλυση δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η φωτιά ξεκίνησε από την εμπορική αμαξοστοιχία. Φαίνεται πως κάποιο πτητικό μείγμα που αιωρείται στον αέρα μετά τη σύγκρουση αναφλέγεται από κάποιο σπινθήρα και πως στη συνέχεια ξεκινά η φωτιά και γίνονται η πρώτη, η δεύτερη και η τρίτη και τελευταία έκρηξη», αναφέρει ο Χρ. Κωνσταντινίδης, ενώ τονίζει ότι πλέον επιβεβαιώνονται όλες οι αρχικές εκτιμήσεις των συγγενών των θυμάτων αλλά και των πραγματογνωμόνων, που έκαναν λόγο για μια μη προβλεπόμενη και ανεξήγητη φωτιά.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά έκθεση που καταθέτει στη Δικαιοσύνη η επιτροπή των συγγενών των θυμάτων, με εκπρόσωπο τον Χρ. Κωνσταντινίδη και ειδικό πραγματογνώμονα και τεχνικό σύμβουλο τον Βασίλη Κοκοτσάκη. Στην πρώτη έκθεση αποκαλυπτόταν η ύπαρξη επικίνδυνων και δυνητικά εκρηκτικών ουσιών, όπως το ξυλόλιο, το τολουόλιο, το προπάνιο και το βουτάνιο, σε δείγματα που ελήφθησαν στον τόπο της τραγωδίας, αλλά και στο σημείο Κουλούρι, όπου είχαν μεταφερθεί τα βαγόνια, και εστάλησαν για ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι ουσίες αυτές δεν όφειλαν να βρίσκονται εκεί. Με αυτόν τον τρόπο, διέψευσαν τις καταθέσεις πραγματογνωμόνων που έλεγαν ότι το «μανιτάρι» της φωτιάς μετά τη σύγκρουση των τρένων προκλήθηκε από το έλαιο σιλικόνης. Λόγω των διαφορετικών ευρημάτων σε αυτές τις πραγματογνωμοσύνες, η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας έχει παραγγείλει μία ακόμα έρευνα, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Τέμπη: Αποκάλυψη – «βόμβα» για χαμένο βαγόνι στην εμπορική αμαξοστοιχία – ΒΙΝΤΕΟ

Παράλληλα, ο Χρ. Κωνσταντινίδης ζήτησε από τον εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση να του δώσει την άδεια να λάβει και άλλα δείγματα και στοιχεία, προκειμένου να αποσταλούν για ανάλυση σε εξειδικευμένο ερευνητικό κέντρο στο Χιούστον των ΗΠΑ. «Από την πρώτη στιγμή που είδαμε τα στοιχεία της ανάλυσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, από δείγματα που είχαν ληφθεί πέρυσι τον Απρίλιο αλλά και τον Σεπτέμβριο, καταλάβαμε ότι καμία σχέση δεν είχε το έλαιο σιλικόνης με το ξέσπασμα της φωτιάς. Δώδεκα μήνες μετά τι έγινε; Tα μισά θύματα βρέθηκαν καμένα, απανθρακωμένα και κανείς δεν έψαξε την αιτία. Έπρεπε να ασχοληθούμε εμείς μέσα στον πόνο μας; Έλεγα “δεν μπορεί να είναι τόσο στημένη η συγκάλυψη. Από την πρώτη στιγμή να τρέχουν να πάρουν τα συντρίμμια και να μπαζώσουν τον χώρο της τραγωδίας”. Οσοι έφταιξαν, όμως, θα μπουν φυλακή. Όλοι. Οσο ψηλά και αν βρίσκονται», λέει χαρακτηριστικά ο Χρ. Κωνσταντινίδης.

Ο ίδιος ζήτησε από τις δικαστικές Αρχές να διερευνήσουν και να λάβουν τις εκθέσεις που αφορούν τους δύο πυροσβέστες οι οποίοι μεταφέρθηκαν το μοιραίο βράδυ της σύγκρουσης με χημικά εγκαύματα στο Θριάσιο Νοσοκομείο. «Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει έρευνα και στους δύο πυροσβέστες για τα χημικά εγκαύματα που έχουν. Ο ανακριτής μπορεί να πάρει τις εκθέσεις από το Θριάσιο, εκεί όπου μεταφέρθηκαν μετά το συμβάν. Όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να συνδεθούν για να δούμε τι έφταιξε. Να καταλάβουμε τι παράνομο φορτίο κουβαλούσε το εμπορικό τρένο και πού πήγαινε. Τι έκαψε τους ανθρώπους μας», καταλήγει.

Αναβάθμιση κατηγοριών

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Συγγενών Θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών κατέθεσε συμπληρωματική μήνυση για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από αμέλεια σε ενδεχόμενο δόλο για ανθρωποκτονία. Όπως αναφέρει ο Χρ. Κωνσταντινίδης, «είχαν την υποχρέωση να μεταφέρουν ασφαλείς τους ανθρώπους και τα εμπορεύματα στον προορισμό τους. Γνώριζαν πολύ καλά ότι ο σιδηρόδρομος δεν λειτουργούσε σωστά. Από τη στιγμή που μπορείς να σταματήσεις τον σιδηρόδρομο και δεν το κάνεις, γιατί αποδέχεσαι το ενδεχόμενο του λάθους, έχεις ενδεχόμενο δόλο».

Τέλος, την περίπτωση να υποβληθούν νέες μηνύσεις για το ξέσπασμα της φωτιάς μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων εξετάζουν και άλλες οικογένειες θυμάτων, όπως αναφέρει ο δικηγόρος και πατέρας θύματος, Αντώνης Ψαρόπουλος.

«Δεν το αποκλείουμε να προχωρήσουμε σε νέες μηνύσεις. Αναμένουμε και εμείς το πόρισμα από τον ειδικό του Μετσόβιου Πολυτεχνείου γύρω από τη φωτιά που ζήτησε ο εφέτης ανακριτής και αναλόγως θα πράξουμε. Το πόρισμα αυτό πιστεύω πως θα είναι καταλυτικό για το αν τελικά θα υπάρξει ξεχωριστή δικογραφία για τη φωτιά. Ολα γίνονται με μια χρονοκαθυστέρηση, η οποία δεν μας ικανοποιεί. Εκτιμώ ότι τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου αναμένεται να έχουμε εικόνα. Ούτως ή άλλως, η δικογραφία δεν πρόκειται να κλείσει πριν από τον Μάιο», καταλήγει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ