Το παράδειγμα των Μαραθωνοδρόμων

Στον Κλασικό Μαραθώνιο δρόμο της Αθήνας έλαβαν μέρος 9.800 αθλητές από 83 χώρες. Οι αθλητές προέρχονταν από όλες τις ηλικιακές κλίμακες, τις κοινωνικές και οικονομικές τάξεις.

Της Ζωής Ράπτη, Υφυπουργού Υγείας

Εκπροσωπούν την ποικιλομορφία των κοινωνιών μας και με αφορμή τη διοργάνωση του Κλασικού Μαραθωνίου δρόμου ενώθηκαν σε κάτι όμορφο, σε μια δραστηριότητα που έχει τις ρίζες της στην ελληνική αρχαιότητα.

Μαραθώνιος

Το 490 π.Χ. ο δρομοκήρυκας του Αθηναϊκού Στρατού, Φειδιππίδης, φτάνει τρέχοντας στην Αθήνα και αναγγέλλει τη νίκη έναντι του περσικού στρατεύματος που αποπειράθηκε να υποτάξει την Ελλάδα. Ο Φειδιππίδης πεθαίνει από την εξάντληση της υπερπροσπάθειας, αλλά το παράδειγμά του ζει και έχει ακόμα μια θέση στην συνείδηση της ανθρωπότητας.

Οι αθλητές που έτρεξαν στον Κλασικό Μαραθώνιο δρόμο της Αθήνας δεν ήταν μόνοι τους. Ενέπνευσαν την κοινωνία που τους παρακολούθησε, συγκίνησαν με την επιμονή και την αντοχή τους, έδειξαν τον δρόμο προς μια καλύτερη ζωή, σε μια καθημερινότητα όπου η σωματική προσπάθεια δεν είναι εξαναγκασμός αλλά εθελούσια, ενσυνείδητη επιλογή που προκαλεί ευεξία και βελτιώνει την υγεία των ανθρώπων – κι αυτή η υγεία δεν αφορά μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή.

Ο αθλητισμός, φυσικά, δεν είναι μια τόσο απαιτητική υπόθεση, όπως ο Μαραθώνιος δρόμος των 42.195 μέτρων. Όμως, αυτό το αγώνισμα, με τη επιβλητικότητα και την ισχυρή ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα και σημασία του δίνει το έναυσμα στους πολίτες να αθληθούν.

Μαραθώνιος

Είναι γεγονός ότι, την περίοδο που διανύουμε, με την πανδημία της covid-19 να δείχνει ακόμα τα «δόντια» της στην παγκόσμια κοινότητα, έχει κλονιστεί και η σωματική αλλά και η ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων. Η απομόνωση, τα αναγκαία και αναπόφευκτα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή της διασποράς του ιού, η μείωση των κοινωνικών επαφών, ο φόβος για το αύριο και οι συνέπειες που προκαλούν όλα τα παραπάνω στην οικονομία, συνθέτουν ένα πιεστικό, στρεσογόνο και ψυχοφθόρο περιβάλλον.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό, η ευγενής άμιλλα και η ενότητα που δείχνουν οι άνθρωποι σε αγώνες όπως ο Μαραθώνιος Δρόμος αποτελούν συνταγές εξόδου από την κρίση στην οποία εισήλθαμε με το ξέσπασμα της πανδημίας.

Μαραθώνιος

Όλοι ευχόμαστε η επόμενη διοργάνωση να πραγματοποιηθεί χωρίς την σκιά της πανδημίας. Ας φροντίσουμε κι εμείς για αυτό, εμβολιαζόμενοι και τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας που προτείνουν οι ειδικοί.

Οι φωτό από το INTIME

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ