Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διαρρηκτών που «άδειαζε» διαμερίσματα – Βιντεοσκοπούσαν τα θύματα, αντέγραφαν τα κλειδιά

Οργανωμένο κύκλωμα διαρρηκτών, που δρούσε από τον Δεκέμβριο του 2021 στη Θεσσαλονίκη και «άδειαζε» διαμερίσματα, εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές. Το χαρακτηριστικό της σπείρας, είναι ότι τα μέλη άνοιγαν τα διαμερίσματα με κλειδιά ασφαλείας, τα οποία αντέγραφαν σε ειδικό εργαστήριο, αφού προηγουμένους παρακολουθούσαν τις κινήσεις των ενοίκων τους και βιντεοσκοπούσαν τους τύπους των κλειδιών που χρησιμοποιούσαν.

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη πέντε ανδρών,με καταγωγή από την Αρμενία και την Γεωργία, που είναι σεσημασμένοι για ανάλογες πράξεις. Η λεία των δραστών περιλαμβάνει μετρητά ύψους 171.850 ευρώ, όπως επίσης κοσμήματα. Το ίδιο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκεται και σε μία ληστεία.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., από ένα μόνο διαμέρισμα οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό των 160.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας επέλεγαν «στόχους» συνήθως κοντά σε λαϊκές αγορές, εκμεταλλευόμενοι την πρωινή απουσία των ενοίκων. Επιπλέον, δεν άφηναν ίχνη παραβίασης και έπαιρναν μέτρα αντιπαρακολούθησης (όπως επιτήρηση των στόχων, αλλαγή ενδυμάτων πριν και μετά την τέλεση των πράξεων και επικίνδυνη οδήγηση κατά τη διαφυγή).

Το «εργαστήριο» αντιγραφής κλειδιών

Τα μέλη του κυκλώματος διατηρούσαν «εργαστήριο» αντιγραφής κλειδιών ασφαλείας, εφαρμογής πρακτικών μεθοδολογίας απασφάλισης θυρών δίχως ίχνη παραβίασης καθώς και απόκρυψης κλοπιμαίων, σε ενοικιαζόμενη αποθήκη στην Πολίχνη. Ακόμη βιντεοσκοπούσαν με χρήση κινητών τηλεφώνων τα υποψήφια θύματα κατά την είσοδό τους στα σπίτια τους, αποτυπώνοντας κυρίως τον τύπο του κλειδιού και την τοποθεσία της οικίας.

Τα πέντε εμπλεκόμενα άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Στα σπίτια τους και στο «εργαστήριο» εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 14.455 ευρώ και 100 δολάρια ΗΠΑ, πλήθος ρολογιών, κοσμημάτων, κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών, ένα χρηματοκιβώτιο, δύο φορητοί πομποδέκτες, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, όπλα με φυσίγγια, περούκες.

Ακόμη κατασχέθηκαν μία επαγγελματική μηχανή κοπής – αντιγραφής κλειδιών ασφαλείας, ένα τρυπάνι, μία επαγγελματική συσκευή παραβίασης θωρακισμένων θυρών, δύο ηλεκτρικές συσκευές λείανσης με πλήθος εξαρτημάτων, πλήθος κλειδιών διαφόρων τύπων, μία επαγγελματική συσκευή παραβίασης θωρακισμένων θυρών και πλήθος «άκοπων» κλειδιών που προορίζονταν για αντιγραφή. Επιπλέον κατασχέθηκαν συνολικά πέντε οχήματα που χρησιμοποιούσαν για τη μετάβασή τους στους τόπους διάπραξης των παράνομων πράξεων, τη διαφυγή τους και τη μεταφορά των κλοπιμαίων.

Σε βάρος των πέντε συλληφθέντων (ηλικίας 44, 45, 27, 37 και 28 ετών) ασκήθηκε ποινική δίωξη -μεταξύ άλλων- για εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παρέμβαση σε πομπούς της ΕΛ.ΑΣ., παράνομη οπλοκατοχή, ενώ παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ανακριτή.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ