Θεοδωρίδου: Πότε αυξάνονται τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση

Εμβολιασμός για τον Covid-19, εμβολιασμός για τη γρίπη. Έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας” υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κατά την τακτική ενημέρωση.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης – αναμνηστικής όπως αποκαλείται- σημειώνοντας ότι το μήνυμα που έχει αναρτήσει το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων στην Αμερική εκφράζει την αγωνία όλων των χωρών που δοκιμάζονται από την πανδημία.

“Ο εμβολιασμός για Covid-19 προστατεύει και από τη λοίμωξη και από τη σοβαρή νόσο. Εμβολιαστείτε άμεσα τα άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών. Η λοίμωξη Covid είναι τρεις φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους, η εισαγωγή στο νοσοκομείο δύο φορές  και ο θάνατος επτά φορές. Οι αριθμοί αυτοί έχουν δοθεί από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό υγείας. Αφορά την υπενθύμιση για τον πρωτογενή εμβολιασμό, τον κορμό του εμβολιαστικού προγράμματος” υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στην τρίτη δόση σημείωσε: “Στη χώρα μας η χορήγηση σταδιακά της αναμνηστικής δόσης έχει αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου. Μόλις πριν από 48 ώρες  ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων FDA έδωσε έγκριση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης στους ενήλικες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και το CDC που είναι ο οργανισμός που συστήνει, διατυπώνει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 50 ετών”.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τον εμβολιασμό σημειώνοντας ότι “είναι εμφανής η διαφορά που υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης στην πρόληψη της νόσου. Να σημειωθεί ότι στη μελέτη καταγράφηκαν οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες ενώ η συχνότητα της περικαρδίτιδας-μυοκαρδίτιδας ήταν δυο περιπτώσεις στο 1 εκατομμύριο”.

Υπογράμμισε ότι  “η ενίσχυση της ανοσίας με τη χορήγηση τρίτης δόσης θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον” και πρόσθεσε ότι σε δυο, τρεις μέρες τα αντισώματα αυξάνονται με την αναμνηστική δόση” και ότι υπάρχει ανοσιακή απόκριση. Τόνισε επίσης, ότι η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης.

Υπενθύμισε ακόμη τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 2.300.000 πολίτες, είπε και κατέληξε: “Εμβολιασμός για τον covid-19, εμβολιασμός και για τη γρίπη”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ