Θεοδωρίδου: Ο κορονοϊός θα μείνει μαζί μας όπως ο ιός της γρίπης – Πιθανή η ετήσια αναμνηστική δόση

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στην ενημέρωση της Δευτέρας επεσήμανε ότι ο κορονοϊός θα παραμείνει ως ενδημικός ιός του αναπνευστικού, ενώ αναφέρθηκε και στα στοιχεία για την τρίτη δόση, την αναμνηστική, κατά του κορονοϊού.

Όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου: “Η αρχική αισιόδοξη άποψη ότι τα εμβόλια μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση ή και εξαφάνιση του κορονοϊού και μ’ αυτόν τον τρόπο να διακοπεί η διασπορά, που αποτελεί και τον σημαντικότερο στόχο για την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας, δεν έγινε. Μοιάζει ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης. Θα είναι δηλαδή άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού” και συνέχισε:

μεταλλαξη ΔΕΛΤΑ

“Τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στη βασική προϋπόθεση για την οποία εγκρίθηκαν, η πρόληψη ης εργαστηριακά τεκμηριωμένης λοίμωξης. Το CDC σε πρόσφατη δημοσίευσή του συνοπτικά δίνει μηνύματα κλειδιά σχετικά με το ι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή με την πανδημία. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο και αποτελεσματικά και για την παραλλαγή ΔΕΛΤΑ. Τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν σαφώς των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών και ότι σε ορισμένες ομάδες συστήνεται και ένας αναμνηστικός εμβολιασμός, η γνωστή τρίτη δόση”

“Η επικράτηση της παραλλαγής Δ, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, έχουν οδηγήσει στην αύξηση της διασποράς στην κοινότητα ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη με αποτέλεσμα την αύξηση περιπτώσεων επαναλοίμωξης σε άτομα ή που νόσησαν ή που έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Σ’ αυτό συμβάλλει η μείωση της χημικής ανοσίως μετά πάροδο έξι μηνών παρότι τονίζεται ότι παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο” και υπογράμμισε πως περισσότεροι από 8.500 θάνατοι έχουν αποτραπεί λόγω του εμβολιασμού” πρόσθεσε επίσης.

εμβόλιο κορονοϊού

 

Τα στοιχεία για την τρίτη δόση

Η κυρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στην τρίτη δόση σημείωσε ότι το πιο σημαντικό βήμα είναι φυσικά η πρώτη δόση, ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί να χρειαστεί να εμβολιαζόμαστε για τον κορονοϊό κάθε χρόνο.

“Από 2,5 μηνών και πλέον στη χώρα μας έχει αρχίσει η χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης που στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας και τη μεγαλύτερη διάρκειά της. Από τις κλινικές μελέτες η ανοσογονικότητα της τρίτης δόσης ήταν σημαντικά υψηλότερη από τη δεύτερη δόση και αναμένεται σύμφωνα με ανοσολόγους, η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση  να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιθανώς τελικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση” υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι “βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει η πρώτη δόση”. Υπογράμμισε ότι: “Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επεξεργάζεται λεπτομερώς τις οδηγίες για εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση και των ανθρώπων που έχουν νοσήσει πριν ή μετά τον εμβολιασμό” και ανέφερε ότι παράγοντες που αναστέλλουν τον εμβολιασμό είναι οι πιθανές συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει

Σχετικά με τις έγκυες που νόσησαν πριν από τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, είπε πως “ανιχνεύθηκαν εργαστηριακά αντισώματα στον ορό και του αίματος της μητέρας και του βρέφους, ειδικά αντισώματα κατά της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού, όπως και αντισώματα ειδικά στο μητρικό γάλα και το σάλιο του παιδιού, ευρήματα που δείχνουν ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος όχι μόνο δίνοντάς του παθητικώς μεταβιβαζόμενα αντισώματα αλλά και εκπαιδεύοντας το ανώριμο ανοσολογικό σύστημα του μωρού να παράγει δικά του προστατευτικά αντισώματα”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ