Κορονοϊός: Σε ασφυκτικό κλοιό η Ευρώπη – Η αύξηση κρουσμάτων φέρνει νέα lockdown και περιορισμούς

Με τον χειμώνα προ των πυλών και τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται στις ευρωπαϊκές χώρες, η Γηραιά Ήπειρος γίνεται και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας ενώ η ανησυχία κορυφώνεται. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν την εκ νέου επιβολή περιορισμών ενόψει των Χριστουγέννων και ανακινούν τη συζήτηση για το εάν τα εμβόλια από μόνα τους επαρκούν για να τιθασεύσουν την COVID-19.  Στο τραπέζι είναι νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, lockdown, τηλεργασία.

Να σημειωθεί ότι η Αυστρία επέβαλε lockdown σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, ενώ η Γερμανία εξετάζει αυστηρότερους περιορισμούς και η Βρετανία θέλει να επεκτείνει το πρόγραμμα ενισχυτικού εμβολιασμού σε νεότερες ηλικίες.

ΕΣΥ-νοσοκομείο

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρώπη αντιστοιχούσε σε πάνω από τις μισές μολύνσεις που καταγράφηκαν κατά μέσο όρο σε 7 ημέρες σε όλο τον κόσμο και περίπου στους μισούς από τους νεότερους θανάτους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, τα υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι τον Απρίλιο όταν ο ιός ήταν στο αρχικό αποκορύφωμά του στην Ιταλία.

Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις ανησυχούν ότι η παρατεταμένη πανδημία θα εκτροχιάσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Η αυστριακή κυβέρνηση, της οποίας ηγούνται οι συντηρητικοί, ανακοίνωσε ότι περίπου δύο εκατ. άνθρωποι στη χώρα των σχεδόν εννέα εκατ. κατοίκων θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν εκτός οικίας για πολύ συγκεκριμένους λόγους, όπως το να μετακινηθούν για να πάνε στη δουλειά τους ή να αγοράσουν τα απαραίτητα.

covid-19 Αυστρία

Ωστόσο υπάρχει εκτεταμένη επιφυλακτικότητα, ακόμη και μεταξύ των συντηρητικών και της αστυνομίας, για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί το lockdown –θα είναι πολύ δύσκολο, για παράδειγμα, να διαπιστωθεί εάν κάποιος πηγαίνει στη δουλειά του –το οποίο επιτρέπεται—ή πηγαίνει για την αγορά μη απαραίτητων αγαθών –το οποίο απαγορεύεται.

«Ο στόχος μου είναι πολύ ξεκάθαρος: να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, όχι να περιορίσουμε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF εξηγώντας το lockdown, που ανακοινώθηκε χθες.

Ο στόχος είναι να ανακοπεί η αύξηση των μολύνσεων σε επίπεδα ρεκόρ την ώρα που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι μόλις γύρω στο 65% του πληθυσμού, ένα από τα χαμηλότερα στη Δυτική Ευρώπη.

covid-19

Μέρκελ προς ανεμβολίαστους: Σας παρακαλώ ξανασκεφτείτε

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και οι επικεφαλής των 16 κρατιδίων αναμένεται να συζητήσουν αυτή την εβδομάδα νέα μέτρα για την πανδημία.

Οι υπουργοί Υγείας τριών κρατιδίων κάλεσαν τα κόμματα που διαπραγματεύονται για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης να παρατείνουν τις εξουσίες των κρατιδίων για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων, όπως lockdowns ή κλείσιμο σχολείο, καθώς ο αριθμός επίπτωσης επτά ημερών ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρότρυνε τους μη εμβολιασμένους να επανεξετάσουν την απόφασή τους σε μήνυμά της το Σάββατο. «Έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες και μπορείτε να δείτε ότι ανησυχώ πολύ», δήλωσε η Μέρκελ σε εβδομαδιαίο video podcast. «Καλώ επιτακτικά όποιον δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί: σας παρακαλώ ξανασκεφτείτε το».

Η Γαλλία, η Ολλανδία και πολλές χώρες στην ανατολική Ευρώπη επίσης καταγράφουν άλμα στις μολύνσεις.

Η Βρετανία αναμένεται να επεκτείνει τη διάθεση ενισχυτικών δόσεων σε ανθρώπους ηλικίας 40 έως 49 ετών, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, προκειμένου να ενισχυθεί η ανοσία ενόψει των ψυχρότερων χειμερινών μηνών.

Επί του παρόντος, όλοι οι πολίτες άνω των 50 ετών, όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και οι υγειονομικοί εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, έχουν δικαίωμα εμβολιασμού με αναμνηστική δόση και η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα επεκταθούν περαιτέρω.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως δεν θεωρεί απαραίτητο η χώρα να στραφεί στο «Σχέδιο Β» της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και των πιστοποιητικών εμβολιασμού, παρόλο που είναι επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη.

«Μένουμε στο Σχέδιο Α», δήλωσε ο Τζόνσον σήμερα. «Αλλά αυτό που πρέπει σίγουρα να αναγνωρίσουμε είναι ότι υπάρχει καταιγίδα κρουσμάτων εκεί έξω σε τμήματα της Ευρώπης».

«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να έρθει μια χιονοθύελλα και πάλι από τα ανατολικά όσο οι μήνες γίνονται πιο ψυχροί. Η καλύτερη προστασία για τη χώρα μας είναι όλοι να προσέλθουν και να κάνουν την ενισχυτική τους δόση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μπόρις Τζόνσον

Η Κίνα, όπου ο κορονοϊός ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στo τέλoς του 2019, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της μεγαλύτερής της έξαρσης της COVID-19 που προκάλεσε το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Οι επισκέπτες από τη βορειοανατολική πόλη Νταλιάν, όπου τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στη χώρα, θα υπόκεινται να αυστηρούς περιορισμούς καραντίνας όταν πηγαίνουν σε γειτονικές περιοχές. Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν χθες 32 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης με επιβεβαιωμένα συμπτώματα, εκ των οποίων τα περισσότερα στην Νταλιάν.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα είναι ελάχιστος συγκριτικά με άλλες χώρες του κόσμου, αλλά οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο έχουν υιοθετήσει μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής για τα κρούσματα, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα στις εστίες μολύνσεων.

Βέλγιο: Υπό εξέταση το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και η τηλεργασία έως τα Χριστούγεννα

Το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, καθώς και η τηλεργασία μέχρι τα Χριστούγεννα, αναμένεται να προτείνει στη βελγική κυβέρνηση η Επιτροπή ειδικών για τον κορονοϊό, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γαλλόφωνης εφημερίδας «Le Soir».

Η επιτροπή ειδικών του Βελγίου προτείνει είτε το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων είτε την είσοδο σε αυτά με “self test” για τους εμβολιασμένους και με PCR τεστ για τους ανεμβολίαστους. Το μέτρο ενδέχεται να διαρκέσει για 3-4 εβδομάδες και στη συνέχεια η είσοδος σε αυτά τα μαγαζιά θα γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης. Ο αριθμός των καλεσμένων σε γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις προτείνεται να περιοριστεί στα 50 άτομα, ενώ προτείνεται και η γενικότερη μείωση των κοινωνικών επαφών.

belgium

Επιπλέον, η επιτροπή ειδικών, αναμένεται να προτείνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας από την ηλικία των 9 ετών (έναντι από 12 ετών που ισχύει σήμερα), καθώς στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι άλλοι χώροι θεαμάτων θα μείνουν ανοιχτοί, ωστόσο θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και η είσοδος με το υγειονομικό πιστοποιητικό «CovidSafeTicket».

Η Επιτροπή θα προτείνει την εντατικοποίηση των εμβολιασμών με τρίτη δόση των ατόμων άνω των 65 ετών και όσων ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές θα λειτουργήσουν, αλλά η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη του CovidSafeTicket. Τέλος, το πιο σημαντικό μέτρο που προτείνεται είναι η υποχρεωτική τηλεργασία μέχρι τα Χριστούγεννα ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στα μέσα μεταφοράς και μείωση των κοινωνικών επαφών.

Οι προτάσεις της επιτροπής των ειδικών θα συζητηθούν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης της βελγικής κυβέρνησης που θα συνεδριάσει στις 17 Νοεμβρίου.

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας του Βελγίου Φρανκ Βαντενμπρούκε δήλωσε χθες, Κυριακή, στο φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM News ότι «το ψυχολογικό ορόσημο των 500 ασθενών με Covid στην εντατική έχει ξεπεραστεί». «Υπάρχουν 516 άτομα στην εντατική», είπε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι το Βέλγιο διαθέτει συνολικά 2.000 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, αλλά 117 από αυτά δεν χρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σύμφωνα με τον Βαντενμπρούκε, είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν πιο αυστηρά τα μέτρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Δήλωσε επίσης ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον το πείραμα που διεξάγεται στο Oude Markt στο Leuven όπου θα υπάρχει ένα σημείο ελέγχου όπου οι άνθρωποι θα έχουν ένα βραχιόλι που θα τους επιτρέπει την είσοδο στην εστίαση.

Για να παραμείνουν ανοιχτά τα νυχτερινά κέντρα, το «Covid Safe Ticket» δεν θα είναι πλέον αρκετό, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι κατά την άποψή του τα νυχτερινά κέντρα πρέπει να δέχονται μόνο άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ: “Σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε!”

Δραματική έκκληση προς τους αναποφάσιστους να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 το συντομότερο δυνατόν απηύθυνε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, παραπέμποντας στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και στην οριακή κατάσταση που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας σε πολλές περιοχές. Κάλεσε ακόμη το κράτος «να διδαχτεί από την κρίση» και να θωρακιστεί για το μέλλον.

Σταϊνμάιερ

«Αν εξακολουθείτε να διστάζετε να εμβολιαστείτε, θέλω σήμερα να σας ρωτήσω ευθέως: Τι πρέπει να συμβεί ακόμη για να σας πείσει; Σας παρακαλώ για μία ακόμη φορά, εμβολιαστείτε!», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue.

«Όσοι δεν εμβολιάζονται, θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους υγεία και θέτουν σε κίνδυνο και όλους εμάς. Ήταν κυρίως οι μη εμβολιασμένοι εκείνοι οι οποίοι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό το φθινόπωρο και έπρεπε να δώσουν μάχη για τη ζωή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τόνισε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον το 90% των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστα άτομα.

Ο κ. Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε ακόμη σε μελλοντικές ανάλογες κρίσεις, τις οποίες ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο κόσμος, και ζήτησε «να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα προκειμένου να θωρακίσουμε το κράτος». Η μνήμη της κρίσης είναι βραχυπρόθεσμη, γρήγορα καταπιέζουμε και ξεχνάμε τις δυσάρεστες εμπειρίες, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι κρατικοί θεσμοί πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν γρήγορα και σωστά.

«Στην εποχή υπερθέρμανσης του πλανήτη το κράτος οφείλει να είναι προετοιμασμένο για περιβαλλοντικές καταστροφές, για πανδημίες και για κρίσεις των οποίων την έκταση δεν είμαστε ακόμη σε θέση να γνωρίζουμε», ανέφερε.

εμβολιασμοί

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος έκανε ακόμη λόγο για «σκληρή δοκιμασία αντοχής», την οποία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει το δημοκρατικό, συνταγματικό και κοινωνικό σύστημα λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

«Η κρίση αποκάλυψε αδυσώπητα τις αδυναμίες, οι οποίες υπήρχαν και πριν από τον κορονοϊό, όπως την ψηφιακή υστέρηση στις υπηρεσίες, στα σχολεία, στο σύστημα υγείας. Αυτή η εκκρεμότητα είναι επαίσχυντη και οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προχωρούν υπερβολικά αργά», κατέληξε.

Ιταλία: Αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα

Στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κατά 42,1%. Σε ό,τι αφορά τις διάφορες περιφέρειες, η Λιγουρία με πρωτεύουσα την Γένοβα παρουσιάζει αύξηση 88%, και η περιφέρεια Φριούλι, στην βορειοανατολική Ιταλία, 74%. Αλλά και στην Λομβαρδία, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα covid 19 αυξήθηκαν κατά 58%.

Την ίδια ώρα, σε εθνικό επίπεδο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία σημειώθηκε άνοδος κατά 13%. Τις τελευταίες επτά ημέρες έχασαν την ζωή τους 390 άνθρωποι και καταγράφηκαν συνολικά 50.000 επιπλέον περιστατικά.

Covid

Εκτός από τη βόρεια Ιταλία, ανησυχία προκαλεί και η κατάσταση στη Σικελία, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Κατάνης. Κύρια αιτία σε αυτή την περίπτωση είναι το χαμηλότερο, σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών.

Παράλληλα και στην περιφέρεια της Τεργέστης η κατάσταση χαρακτηρίζεται «οριακή» και σε μια εβδομάδα θεωρείται πολύ πιθανή η αλλαγή από λευκή σε κίτρινη ζώνη, με επιβολή χρήσης της προστατευτικής μάσκας και σε κλειστούς χώρους και απαγόρευσης εισόδου στα καταστήματα.

«Δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος τυχόν νέων απαγορεύσεων οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι προστάτευσαν τον εαυτό τους και τους συμπολίτες τους», δήλωσε ο Μασιμιλάνο Φεντρίγκα, περιφερειάρχης της Βενέτσια Τζούλια, με κύρια πόλη την Τεργέστη.

Ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι θεωρεί πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «ελεύθερα» και ότι το κοινωνικό σύνολο της χώρας προστατεύθηκε τελικά χωρίς την ανάγκη να θεσπιστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός.

italy

Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, όμως, πρόσθεσε μετά από λίγο ότι «πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα» και πως «είναι αναμφίβολο ότι υπάρχει μια γενικότερη τάση, η οποία δείχνει ότι τα κρούσματα αυξάνονται, έστω κι αν η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες».

Κύριος στόχος, πρόσθεσε ο Σπεράντσα, είναι να επιταχυνθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού, ακόμη και με απευθείας κλήσεις όσων έχουν ήδη το δικαίωμα να κάνουν την «αναμνηστική δόση».

Στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης, έως τώρα, μόνον το 33% των πολιτών άνω των 80 ετών, έχει λάβει την τρίτη δόση. Ένα στοιχείο που δείχνει ότι επιβάλλεται, όντως, η εντατικοποίηση της όλης προσπάθειας για να μην προσλάβει πιο ανησυχητικές διαστάσεις η πανδημία στη διάρκεια του χειμώνα.

Βρετανία: Η εκστρατεία εμβολιασμού με την ενισχυτική δόση θα επεκταθεί και σε πολίτες ηλικίας από 40 ως 49 ετών

Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού με την ενισχυτική δόση στη Βρετανία πρόκειται να επεκταθεί και σε πολίτες ηλικίας από 40 ως 49 ετών, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της φθίνουσας ανοσίας του πληθυσμού ενόψει των ψυχρότερων χειμερινών μηνών.

Επί του παρόντος όλοι οι πολίτες άνω των 50 ετών, όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και οι υγειονομικοί εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, έχουν δικαίωμα εμβολιασμού με αναμνηστική δόση και η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα επεκταθούν περαιτέρω.

εμβολιασμοί-πλαστά πιστοποιητικά

Η σύσταση πραγματοποιείται την ώρα που η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από μια έρευνα βασισμένη σε δεδομένα πραγματικού κόσμου, η οποία διαπίστωσε ότι η ενισχυτική δόση παρείχε πάνω από 90% προστασία κατά της συμπτωματικής COVID-19 για ανθρώπους άνω των 50 ετών.

«Οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου σε πιο ευάλωτους ενήλικες και η δεύτερη δόση στις ηλικίες 16-17 ετών είναι σημαντικοί τρόποι για να αυξήσει κάποιος την προστασία κατά της μόλυνσης με τον κορονοϊό και κατά της βαριάς νόσησης”, δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ, ο πρόεδρος της Υπηρεσίας υπεύθυνος για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19.

«Αυτοί οι εμβολιασμοί θα βοηθήσουν επίσης να επεκταθεί η προστασία μας μέσα στο 2022″, είπε ο ίδιος.

Η Βρετανία χρησιμοποιεί κυρίως τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna για την ενισχυτική δόση, την οποία χορηγεί σε εμβολιασμένους έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

cases

Η έρευνα με δεδομένα πραγματικού κόσμου διαπίστωσε ότι η προστασία απέναντι στη συμπτωματική νόσο έπειτα από μια αναμνηστική δόση ήταν 93,1% για όσους είχαν αρχικά εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca και 94% για εκείνους με Pfizer.

Η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης πρόσθεσε ότι η προστασία που παρέχεται από την ενισχυτική δόση απέναντι στη σοβαρή νόσηση αναμένεται να είναι υψηλότερη.

Ωστόσο, η Επιτροπή αρνήθηκε να προτείνει ενισχυτική δόση για άτομα κάτω των 40 ετών με το αιτιολογικό ότι δεν έχει διαπιστώσει την ύπαρξη αδιάσειστων στοιχείων περί μείωσης της προστασίας απέναντι σε βαριάς μορφής COVID-19 μετά τις αρχικές δόσεις του εμβολίου στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βασίζεται στην αναμνηστική δόση και στον εμβολιασμό των παιδιών για να αυξηθεί η αντοχή των νοσοκομείων τους χειμερινούς μήνες χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε νέο λοκντάουν.

Επίσης η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι όλοι οι έφηβοι ηλικίας 16-17 ετών θα κληθούν να κάνουν τη δεύτερη δόση, ενώ αρχικά είχαν κληθεί να κάνουν μόνο μια δόση εκτός και αν έπασχαν από κάποια υποκείμενη νόσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Οι φωτό Reuters, AP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ