Θεοδωρίδου: Δεν επιδέχεται χαλάρωση ο τομέας των εμβολιασμών – Για ποιους συστήνεται η τέταρτη δόση

Δεν επιδέχεται χαλάρωση ο τομέας των εμβολιασμών τόνισε κατά την ενημέρωση η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που σημείωσε ότι: “Επικρατεί μια διάχυτη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι διανύουμε μια νέα φάση covid μετά την χαλάρωση σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση”.

Ακολούθως, υπογράμμισε πως το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax συστήνεται για βασικό εμβολιασμό και πρόσθεσε ότι αναμένεται, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το εμβόλιο με ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη της Sanofi και της GlaxoSmithCline.

Όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, οι κλινικές δοκιμές έχουν γίνει με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση ανεξάρτητα από το είδος και τον τύπο των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον βασικό εμβολιασμό.

πρόστιμο-ανεμβολίαστοι

Προ μηνός η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατύπωσε τη σύσταση χορήγησης τέταρτης ενισχυτικής δόσης εμβολίου σε ενήλικες με ανοσοκαταστολή σε χρονικό διάστημα τριών μηνών μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Τα άτομα για τα οποία συστήνεται η τέταρτη δόση είναι τα άτομα που περιλαμβάνονται στον πίνακα ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως οι μεταμοσχευμένοι, άτομα που βρίσκονται με αιμοκάθαρση με ηπατική ανεπάρκεια, άτομα που έχουν ανοσοκαταστολή λόγω υποκείμενων νοσημάτων και παίρνουν ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Ο πίνακας των ατόμων αυτών που έχουν υψηλό κίνδυνο και χρήζουν της τέταρτης δόσης είναι ανηρτημένος στο emvolio.gov.gr.

Σημείωσε ότι οι ανεμβολίαστοι παραμένουν η πιο ευάλωτη ομάδα, καθώς σύμφωνα με τους επιδημιολόγους δεν αποκλείεται επανεμφάνιση ενός νέου κύματος κορονοϊού στο άμεσο μέλλον, ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά “είναι λάθος να πιστέψουν ότι η πανδημία πέρασε χωρίς τη συμμετοχή τους» και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι ο εμβολιασμός παραμένει προς το παρόν το ισχυρότερο όπλο ενάντια στην πανδημία”.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας 5 έως 17 ετών ήδη έχει εγκριθεί η τρίτη δόση αν έχουν χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με ανοσοκαταστολή, ενώ συζητείται για την ίδια κατηγορία και η τέταρτη δόση. Η ίδια τόνισε για ακόμη μία φορά ότι εμπλουτίζεται συνεχώς η γνώση για τη χρήση των εμβολίων διεθνώς και ότι φαίνεται πως τα εξουδετερωτικά αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, τόσο μετά από τη φυσική νόσηση όσο και μετά από τον εμβολιασμό.

Όμως εξήγησε ότι η υβριδική ανοσία, η ενισχυμένη δηλαδή ανοσία είναι σημαντική μετά από νόσηση και εμβολιασμό, ανεξάρτητα με το τι προηγήθηκε από τα δύο.

Επίσης, εξήγησε ότι τα κύτταρα μνήμης συνεχίζουν να μας προστατεύουν ακόμη κι αν τα αντισώματα δείχνουν στην εξέταση να είναι χαμηλά.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και είπε ότι έχει επηρεάσει αρνητικά τον εμβολιασμό των παιδιών με τα κλασσικά εμβόλια, σε διεθνές επίπεδο. Αναφερόμενη σε μελέτη, είπε ότι τέσσερις στους 10 γονείς δεν γνωρίζουν ότι η ιλαρά είναι ένα θανατηφόρο νόσημα και κάλεσε τους γονείς να μην παραλείπουν τους εμβολιασμούς των παιδιών για να μην ξαναδούμε λοιμώδη νοσήματα τα οποία ήταν ξεχασμένα.

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να επιτευχθεί ο στόχος του ΠΟΥ ώστε να έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού για τον κορονοϊό, καθώς αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας διεθνώς και έκλεισε την τοποθέτησή της τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται καμιά χαλάρωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ