Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ποιοι εστεμμένοι θα παραβρεθούν στην κηδεία του – Διεργασίες για τα μέτρα ασφαλείας

Την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ενώ η ταφή του θα γίνει στο Τατόι, στους βασιλικούς τάφους.

Ζαμπούνης για τέως βασιλιά Κωνσταντίνο: Είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο καθένας πράττει όπως νομίζει

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη Διυπουργική Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν και η άφιξη των υψηλών προσκεκλημένων, εκπροσώπων των βασιλικών οικογενειών που θα παραβρεθούν στην τελετή.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη αρχίσει οι διεργασίες για τα μέτρα ασφαλείας καθώς η Ελλάδα περιμένει απαντήσεις από τις πρεσβείες, ώστε να διαμορφωθεί η λίστα με τα πρόσωπα που θα έρθουν στη χώρα μας, ενώ πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και στο Τατόι.

Βασιλιάς Κάρολος: Επικοινώνησε με την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Δεν αποκλείεται να παραστεί στην κηδεία ο πρίγκιπας Ουίλιαμ

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου πιθανότατα θα έρθει ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου της Βρετανίας, Ουίλιαμ καθώς ο τέως βασιλιάς ήταν και νονός του. Ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί λόγω «πρωτοκόλλου». Επικοινώνησε πάντως με την Άννα Μαρία και τον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλου στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Σε ανώτατο επίπεδο πιθανώς θα είναι επίσης η εκπροσώπηση από τον βασιλικό οίκο της Δανίας και τον βασιλικό οίκο της Ισπανίας: η Δανή βασίλισσα Μαργκρέτε, αδελφή της Άννας Μαρίας φαίνεται πως θα ταξιδέψει μέχρι την Αθήνα για την κηδεία, όπως και ο Ισπανός βασιλιάς Φελίπε – η μητέρα του Σοφία και η θεία του Ειρήνη που διαμένει επίσης στη Μαδρίτη βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ετοιμάζεται το Τατόι για την ταφή του – ΒΙΝΤΕΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθεί και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.

Βασιλικές παρουσίες αναμένονται επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», από τη Σουηδία και τη Νορβηγία, αλλά και τη Ρουμανία και τη Σερβία, καθώς με ανακοινώσεις τους αναφέρθηκαν στον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η οικογένεια του τέως βασιλιά προσκάλεσε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος του εκλιπόντος  και χθες τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του.

Το παρασκήνιο της απόφασης για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Το παρασκήνιο των κυβερνητικών αποφάσεων που ελήφθησαν στη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου.  Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν εκείνος που ανακοίνωσε στα παιδιά του τέως μονάρχη την απόφαση της κυβέρνησης, να γίνει η κηδεία χωρίς τιμές αρχηγού κράτους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κάτιας Μακρή, η απάντησή τους ήταν ευγενική. Δυσανασχέτησαν, είπαν ότι η απόφαση είναι λάθος, όμως την αποδέχθηκαν και αποχώρησαν από το Μαξίμου.

Ο κ. Γεραπετρίτης τους ζήτησε μάλιστα να συμβάλλουν και εκείνοι, προκειμένου να μην πάρει πολιτικό χαρακτήρα αυτή η κηδεία, να μην υπάρχουν δράσεις που θα φέρουν αντιδράσεις. Δηλαδή, να κυλήσουν όλα ομαλά.

Η απόφαση ελήφθη νωρίτερα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Έγινε σύσκεψη στελεχών στο Μαξίμου, στην οποία, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, δεν διαφώνησε κανείς και ο λόγος είναι ότι στη δεκαετή βασιλεία του, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε μελανές στιγμές, τις οποίες η κυβέρνηση δεν ήθελε να νομιμοποιήσει, αποδίδοντάς του τιμές αρχηγού κράτους.

Επίσης, στη σύσκεψη συζητήθηκε ότι δεν θα υπάρξει τριήμερο ή διήμερο  λαϊκό προσκύνημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται μια συζήτηση να πραγματοποιηθεί, εάν φυσικά το επιθυμεί και η οικογένεια, προσκύνημα λίγων ωρών, το πρωί της ίδιας μέρας, πιθανότατα στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου, δίπλα στην Μητρόπολη της Αθήνας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ