Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το παρασκήνιο της απόφασης για την κηδεία του

Το παρασκήνιο των κυβερνητικών αποφάσεων που ελήφθησαν στη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Την Δεύτερα 16 Ιανουαρίου στην Μητρόπολη η εξόδιος ακολουθία

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου.  Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν εκείνος που ανακοίνωσε στα παιδιά του τέως μονάρχη την απόφαση της κυβέρνησης, να γίνει η κηδεία χωρίς τιμές αρχηγού κράτους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κάτιας Μακρή, η απάντησή τους ήταν ευγενική. Δυσανασχέτησαν, είπαν ότι η απόφαση είναι λάθος, όμως την αποδέχθηκαν και αποχώρησαν από το Μαξίμου.

Ο κ. Γεραπετρίτης τους ζήτησε μάλιστα να συμβάλλουν και εκείνοι, προκειμένου να μην πάρει πολιτικό χαρακτήρα αυτή η κηδεία, να μην υπάρχουν δράσεις που θα φέρουν αντιδράσεις. Δηλαδή, να κυλήσουν όλα ομαλά.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η ανακοίνωση της οικογένειας

Η απόφαση ελήφθη νωρίτερα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Έγινε σύσκεψη στελεχών στο Μαξίμου, στην οποία, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, δεν διαφώνησε κανείς και ο λόγος είναι ότι στη δεκαετή βασιλεία του, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε μελανές στιγμές, τις οποίες η κυβέρνηση δεν ήθελε να νομιμοποιήσει, αποδίδοντάς του τιμές αρχηγού κράτους.

Επίσης, στη σύσκεψη συζητήθηκε ότι δεν θα υπάρξει τριήμερο ή διήμερο  λαϊκό προσκύνημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται μια συζήτηση να πραγματοποιηθεί, εάν φυσικά το επιθυμεί και η οικογένεια, προσκύνημα λίγων ωρών, το πρωί της ίδιας μέρας, πιθανότατα στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου, δίπλα στην Μητρόπολη της Αθήνας.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Θα ταφεί ως ιδιώτης – Αυτή είναι η απόφαση

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, δεν θα υπάρξει «απαγορευτικό» για την κηδεία, δηλαδή όποιος υπουργός ή βουλευτής θελήσει να πάει, μπορεί να το κάνει. Τέλος, σημειώνεται πως επειδή υπήρξαν αναρτήσεις στελεχών της ΝΔ που ελαφρώς διαφοροποιήθηκαν από την γραμμή της κυβέρνησης, έγινε πολύ νωρίς το πρωί η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να «προλάβει» τους υπόλοιπους.  Στο πλαίσιο αυτό, ήταν χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ουσιαστικά αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος.

«Η διυπουργική επιτροπή πήρε μια απόφαση. Δεν συμμετείχα σε αυτήν, δεν συνηθίζω να σχολιάζω δημόσια κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά πειθαρχώ σε αυτές. Ρωτήστε τους αρμόδιους υπουργούς να σας πουν γιατί πήραν αυτή την απόφαση. Δεν θέλω να πω τίποτε περισσότερο, οι υπουργοί πειθαρχούμε στις αποφάσεις της κυβερνήσεως» απάντησε ερωτηθείς ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm.

Η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα τελεστεί την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα είναι αυτός που θα χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία, μαζί με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

«Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί την Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοϊου.  Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο», αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας.

Σύμφωνα με το MEGA, η απόφαση να ταφεί στο Τατόι έχει προέλθει έπειτα από συμφωνία του συμβιβασμού ανάμεσα στον τέως βασιλιά και το κράτος στις 27 Νοεμβρίου 2002.  Στην κηδεία αναμένεται να παρευρεθούν ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας και η πριγκίπισσα Άννα από την Κύπρο. Ωστόσο, η βρετανική οικογένεια δεν αναμένεται να δώσει το “παρών”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ