Τέμπη: Αυτές είναι οι φιάλες που εντοπίστηκαν στα συντρίμμια των βαγονιών

Η έκρηξη μετά την μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη απασχολεί τους πραγματογνώμονες και τις Αρχές.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τι μετέφερε η εμπορευματική αμαξοστοιχία

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του MEGA, υπήρξαν αναφορές πως η πύρινη μπάλα που δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση ενδεχομένως να προκλήθηκε από λάδια, το ηλεκτρικό τόξο, μετασχηματιστές, μπαταρίες λιθίου της ηλεκτράμαξας που εξερράγησαν.

Όμως κανένα από αυτά δεν μπορεί να συνδεθεί με την έκρηξη. Σημειώνεται ότι, νωρίτερα η ΕΡΤ, είχε μεταδώσει πως η έκρηξη πιθανότατα να προκλήθηκε από τα λάδια που είχαν στις μηχανές τους οι δυο αμαξοστοιχίες. Όπως ανέφεραν πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης, σε κάθε μηχανή υπήρχαν 2,5 τόνοι λαδιού, δηλαδή πέντε τόνοι λαδιού και στις δυο αμαξοστοιχίες. Με τη μετωπική σύγκρουση ανέβηκε η θερμοκρασία πάνω από το όριο αυτανάφλεξης, έσπασε το δοχείο, εκτοξεύτηκαν τα λάδια, πήραν φωτιά και δημιούργησαν αυτό το τεράστιο μανιτάρι που είδαμε στο βίντεο – ντοκουμέντο που είχε δει το φως της δημοσιότητας.  Βέβαια, η οριστική απάντηση για το τι προκάλεσε αυτή την ισχυρή έκρηξη θα δοθεί από την έρευνα των πραγματογνωμόνων.

Το MEGA παρουσίασε τις φιάλες που φέρονται να εντοπίστηκαν στα συντρίμμια των βαγονιών και οι οποίες πιθανολογείται πως σχετίζονται με την έκρηξη, με δεδομένο ότι είχε πληγεί ιδιαίτερα το μπαρ της αμαξοστοιχίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάποιες από αυτές, είναι οι φιάλες με πεπιεσμένο αέριο που χρησιμοποιούνται για τα φρένα των τρένων, όχι όμως όλες.

Αυτές είναι οι φιάλες

Από την πυροσβεστική πάντως επέμεναν ότι δεν έχει εντοπιστεί σε καμία από τις δύο αμαξοστοιχίες – ούτε στην επιβατική, ούτε στην εμπορευματική – κάποιο εύφλεκτο υλικό.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι την Παρασκευή η Πυροσβεστική διέψευσε τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν και έκαναν λόγο για δύο φιάλες υγραερίου που εντοπίστηκαν στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Με αφορμή πρόσφατες αναφορές σε ΜΜΕ περί ανεύρεσης δύο (2) φιαλών υγραερίου, στο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, στα Τέμπη, το Πυροσβεστικό Σώμα διευκρινίζει: Κατά την διαδικασία ελέγχου για τον εντοπισμό ατόμων στους χώρους των βαγονιών αλλά και στον ευρύτερο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, δεν έχουν βρεθεί φιάλες ή θραύσματα φιαλών υγραερίου. Συνεπώς, οι σχετικές με το θέμα δημοσιογραφικές αναφορές, οι οποίες μάλιστα αποδόθηκαν σε Εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφερε η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Όπως έγραψε νωρίτερα το enikos.gr, η εταιρεία ενημέρωσε πως η εμπορευματική αμαξοστοιχία μετέφερε πλάκες σιδήρου, ακτινίδια, ζωοτροφές και κιβώτια με μπύρες. Από την έως τώρα έρευνα δεν έχει διαπιστωθεί να υπήρχε στο τρένο παράνομο ή αδήλωτο φορτίο.

φιάλες Τέμπη δυστύχημα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ