Στα «σκαριά» μεγάλη άσκηση σεισμικής ετοιμότητας – Πότε θα γίνει, τι λέει ο Λέκκας στο enikos.gr

Μεγάλη άσκηση σεισμικής ετοιμότητας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, ξεκινά προσεισμικός έλεγχος σε δημόσια κτίρια, με τις αρχές να βρίσκονται σε εγρήγορση μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. 

Σύσκεψη στο Μαξίμου για προσεισμικό έλεγχο δημοσίων κτιρίων

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο enikos.gr ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, η άσκηση θα λάβει χώρα μετά το καλοκαίρι, κατά το πέρας της τουριστικής περιόδου. Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σε νησί, ακριβώς γιατί εκεί αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρόκειται για την πρώτη τόσο μεγάλης κλίμακας άσκηση σεισμικής ετοιμότητας που θα έχει γίνει στην Ελλάδα.

Σεισμός τώρα στην Κρήτη

Στη σύσκεψη εργασίας υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, στο επίκεντρο βρέθηκε ο άμεσος προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων για ζητήματα αντισεισμικής προστασίας και ανθεκτικότητας, σε πρώτη φάση σχολείων και νοσοκομείων.

Τί συζητήθηκε στη σύσκεψη

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας στο enikos.gr, στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι νέοι κανονισμοί που θα εκπονηθούν για τα δημόσια κτίρια της χώρας, οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι έλεγχοι που αναμένεται να διεξαχθούν, η προσαρμογή ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των κτιρίων σύμφωνα με τους ευρωκώδικες αλλά και η δημιουργία κοινής βάσης δεδομένων για όλα τα κτίρια της Ελλάδας.

Τουρκία: Τραγικό παιχνίδι της μοίρας για 7μελή οικογένεια – Γλίτωσε από τον σεισμό, πέθανε σε φωτιά

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς πρωτοβάθμιους ελέγχους, προκειμένου να ακολουθήσουν άμεσα και οι δευτεροβάθμιοι.

Σύμφωνα με το ΜΕGA, στη σύσκεψη συζητήθηκε, ακόμη, κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει την ανακατασκευή του 2% κρίσιμων κρατικών υποδομών της χώρας, κυρίως, νοσοκομείων και σχολείων σε πρώτη φάση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα, αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το κυβερνητικό επιτελείο σχετικά με την αντισεισμική προστασία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ