Σεισμός στην Εύβοια: Σε εξέλιξη το φαινόμενο, λέει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου – «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δηλώνει ο Λέκκας

σεισμός Εύβοια

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, μετά τη συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ για τον σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στα Ψαχνά της Εύβοιας, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στην εκτίμηση ότι «όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» κατέληξε η Επιτροπή, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της επιτροπής και του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

«Όλα εξελίσσονται ομαλά εκτίμησε η επιτροπή» ανέφερε ο κ. Λέκκας. Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν καταλήξαμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «η φύση θα αποφασίσει γι’ αυτό».

Ανέφερε, ακόμη, ότι η Επιτροπή αποφάσισε να ξεσκονίσει λίγο τα σχέδια ετοιμότητας για την συγκεκριμένη περιοχή.

Σε εξέλιξη το φαινόμενο – Σε αυξημένη ετοιμότητα Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική και ΕΜΑΚ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναφέρεται ότι «η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων» και επισημαίνεται πως «από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4.9 βαθμών της κλίμακας Richter  που εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή των Ψαχνών, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν στον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στους πολίτες συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων».

Πυροσβεστική: Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια, καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνει σχετικά  με τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια μέχρι στιγμής και ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων.

Επιπλέον, άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περιπολίες γίνονται από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις. Ανάλογα, επίσης, έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Ακόμη, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Η στιγμή του σεισμού στην Εύβοια – Τρέχουν πανικόβλητοι μετά τα 4,9 Ρίχτερ

Αναστάτωση επικράτησε στην Εύβοια από τον ισχυρό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σε βίντεο που μεταδίδει το eviathema.gr καταγράφεται η στιγμή που ο σεισμός «χτυπά» την Εύβοια.

Το πρώτο βίντεο καταγράφει το εσωτερικό ψιλικατζίδικου, που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο, στην Χαλκίδα.

Είναι η στιγμή που γίνεται η αλλαγή της βάρδιας. Η ιδιοκτήτρια και η υπάλληλος βλέπουν τα ράφια να κουνιούνται, νιώθουν τον ισχυρό σεισμό και βγαίνουν πανικόβλητες από το μαγαζί.

Το δεύτερο βίντεο κατέγραψε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, σε κατάστημα στη Νέα Αρτάκη.

Ο υπάλληλος φεύγει τρέχοντας από το μαγαζί όταν αντιλαμβάνεται ότι η γη κουνιέται κάτω από τα πόδια του.

Κατέρρευσε η τζαμαρία καταστήματος

Σε βίντεο που μεταδίδει το eviathema.gr, καταγράφεται η σπασμένη τζαμαρία ενός καταστήματος, που βρίσκεται στο κέντρο των Ψαχνών. Λόγω του σεισμού η τζαμαρία κατέρρευσε, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Exit mobile version