Σε απεργιακό «πυρετό» η χώρα: Συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, δείτε LIVE την κίνηση

Απεργιακός “πυρετός” σε ολόκληρη τη χώρα σήμερα. Πριν από λίγο ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Η αρχή έγινε από το ΠΑΜΕ, φοιτητικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία και φορείς που είχαν δώσει ραντεβού στα Προπύλαια και τη σκυτάλη παίρνουν στις 11 π.μ. η ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιεί συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν δώσει το “παρών” στις απεργιακές κινητοποιήσεις, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη πριν από έναν χρόνο που κόστισε τη ζωή σε 57 επιβάτες.

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση για την σημερινή απεργία επισημαίνει πως «ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 28 του Φλεβάρη του 2024 από το έγκλημα των Τεμπών. Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας – στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά – στο θάνατο και βύθισαν τις οικογένειές τους στο πένθος. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών».

«Στις 28 του Φλεβάρη απεργούμε μαζί με τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα (πλήθος εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών του Ιδιωτικού Τομέα πήραν αποφάσεις για απεργία την ίδια μέρα) με ένα κεντρικό σύνθημα: “Οι ΖΩΕΣ μας πάνω από τα ΚΕΡΔΗ τους – Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια”» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ και συνεχίζει:

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.
  • Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων.
  • Συλλογικές Συμβάσεις για τους μισθούς.
  • Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017.
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
  • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
  • Άμεση στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας – LIVE η κίνηση

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στην απεργία και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στους ανωτέρω οδικούς άξονες και περιμετρικά αυτών, μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

Σε περίπτωση εφαρμογής επιπλέον κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Δείτε LIVE πού έχει κίνηση

Τι ισχύει για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Χειρόφρενο έχουν τραβήξει σήμερα Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, τρένα και Προαστιακός λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν και οι οδηγοί ταξί.

Στην απεργία συμμετέχουν τα σωματεία εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, Τραμ και αστικών μέσων σταθερής τροχιάς, ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων κίνησης, συνδικάτο σταθμαρχών, ηλεκτροδηγών τραμ Αττικής, ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό και εργαζομένων κέντρου ελέγχου λειτουργίας Μετρό Αθηνών, τα οποία σύμφωνα με ανακοίνωση, αποφάσισαν για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης, την σήμερα, Τετάρτη 28-2-2024 στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το τραγικό δυστύχημα.

απεργία -μετρό

Στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ, πραγματοποιούνται στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

Επίσης, 24ωρη απεργία πραγματοποιείται στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Η αρχή έγινε από τον σιδηρόδρομο με την εξαγγελία απεργίας από την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (μηχανοδηγοί), η οποία προχωρά σε κινητοποιήσεις την 28η Φεβρουαρίου, ημέρα συμπλήρωσης ενός έτους από την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, η οποία άφησε πίσω της 57 νεκρούς, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων.

Χωρίς μετρό η Αθήνα σήμερα, Τετάρτη (28/2), καθώς 7 σωματεία συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Τα σωματεία, τα οποία συμμετέχουν στην απεργία, είναι:

– ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ.ΣΥ.

– ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΜ & ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΣΤΑΣΥ (Σ.Ε.Τ.)

– ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (Σ.Η.Ε.Κ.)

– ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ – ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

– ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΤΡΑΜ ΑΤΤΙΚΗΣ (Σ.Η.Τ.Α.)

– ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (Σ.Η.Α.Μ.)

– ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (Σ.Ε.Κ.Ε.Λ.Μ.Α.)

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για σήμερα Τετάρτη εξήγγειλε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς «αφενός ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και αφετέρου στέλνοντας μήνυμα – απαίτηση προς κάθε κατεύθυνση ότι για εμάς τους Σιδηροδρομικούς πάνω από όλους και πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων», όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους.

Οι σιδηροδρομικοί απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που διαχρονικά, στάθηκε απέναντι στο Σιδηρόδρομο και στους Σιδηροδρομικούς οι οποίοι με επαγγελματική ευσυνειδησία καθημερινά προσπαθούσαν και προσπαθούν να κρατήσουν «όρθιο» το Σιδηρόδρομο. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλα αυτά που συμβαίνουν καθώς χρόνια «φωνάζουν» προς όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου, γιατί έβλεπαν αυτά που έρχονταν! Απόδοση ευθυνών και πλήρη διαλεύκανση του τραγικού δυστυχήματος και απόδοση Δικαιοσύνης».

Όπως επισημαίνουν ζητούν:

Άμεσες προσλήψεις προσωπικού κάνοντας λόγο για τραγικές ελλείψεις ακόμα και σε νευραλγικές ειδικότητες, καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία επιβατικών και εμπορικών μεταφορών.

Ολοκλήρωση των έργων. Βελτίωση, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό όλου του σιδηροδρομικού δικτύου.

Επαναφορά ενός ενιαίου και σύγχρονου σιδηροδρόμου.

Η ΠΟΣ θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 10.30 στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι Λάρισας.

Θεσσαλονίκη: Ο ΟΑΣΘ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΟΣΜΕ

Ο ΟΑΣΘ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το Συνδικάτο Εργαζομένων αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ) για σήμερα Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας οι λεωφορειακές γραμμές θα κυκλοφορούν με προσωπικό ασφαλείας.

Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Οδηγοί ταξί

Οι ιδιοκτήτες ταξί είχαν εξαγγείλει σύμφωνα με απόφαση του Σ.Α.Τ.Α. 48ωρη απεργία για χθες Τρίτη 27 και σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024.

Παράνομη η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο, το βράδυ της Τρίτης (27/2) η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της ΕΝΗΜΑΕΚ/ΥΠΑ κρίθηκε παράνομη έπειτα από προσφυγή της διοίκησης στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Νωρίτερα, οι αεροπορικές εταιρίες AEGEAN και Olympic Air είχαν εκδώσει την εξής ανακοίνωση.

«Η AEGEAN και η Olympic Air ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι σε συνέχεια ανακοίνωσης της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) και έως ότου η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αρμόδια για την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ ενημερώσει για την ακύρωση των πτήσεων, όλοι οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, μπορούν να προβούν σε αλλαγές χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου.»

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα είναι τα πλοία σήμερα στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

Η απεργία των σωματείων της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού θα λήξει στις 12:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Οι διεκδικήσεις των σωματείων:

Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα, υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και μέτρα για την ακρίβεια.

Παράλληλα ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Και οι εκπαιδευτικοί στις κινητοποιήσεις

Στη σημερινή πανελλαδική απεργία (28/2), συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί, όπως ανακοίνωσαν ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, αλλά τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Ωστόσο, η ομαλή λειτουργία τους κρίνεται από τον αριθμό των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην απεργία, καθώς καθένας αποφασίζει μεμονωμένα.

Στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά, οι γονείς, αφού ενημερωθούν από τους εκπαιδευτικούς για το αν θα λάβουν μέρος στην απεργία, θα κρίνουν εάν θα στείλουν ή όχι τα παιδιά τους στο σχολείο.

Στα γυμνάσια και τα λύκεια, αν κάποιος καθηγητής απεργήσει, οι μαθητές θα έχουν «κενό» εκείνη την ώρα.

Σε σχετική ανακοίνωση, η ΟΛΜΕ επισημαίνει: «Οι πολιτικές που βάζουν τα κέρδη ως το πρώτιστο, έχουν ολέθρια αποτελέσματα για το λαό και την κοινωνία. Οφείλουμε να αντισταθούμε στις πολιτικές της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων αγαθών και της λιτότητας».

απεργία

«Οι νεοδιόριστοι/ες εκπαιδευτικοί, που καλούνται να υπηρετήσουν στα νησιά με ενοίκιο της τάξης των 400-500 ευρώ τον μήνα, αμείβονται με μόλις 734 ευρώ καθαρά τον μήνα. Το ίδιο ισχύει και για άλλες κατηγορίες των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για τους/τις δημόσιους λειτουργούς, έχει όμως για τους Διοικητές των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου στους οποίους έδωσε αυξήσεις 76% τον μήνα!!!», τονίζει η ΟΛΜΕ».

Η ΔΟΕ, σε ανακοίνωση για την απεργία, τονίζει: «οι εκπαιδευτικοί δίνουμε τον αγώνα για παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με σχολεία σύγχρονα και ασφαλή όπου θα μορφώνονται ολόπλευρα τα παιδιά μας. Παλεύουμε για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση», την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών με τα ενιαία κείμενα για την εσωτερική-εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων και την απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση. Υπερασπιζόμαστε τον παιδαγωγικό μας ρόλο και τη συλλογική, δημοκρατική λειτουργία των συλλόγων διδασκόντων. Διεκδικούμε πλήρη δικαιώματα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, έχουμε, προ πολλού, ξεπεράσει τα όρια των αντοχών μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη της ικανοποίησης του αιτήματος να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας».

Στην απεργία συμμετέχει και η ΟΙΕΛΕ, που αναφέρει σε ανακοίνωση:

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ζητούμε:

  • Την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2011 και την αποκατάσταση του 13ου και του 14ου μισθού. Η τεράστια κερδοφορία των εκπαιδευτηρίων τα τελευταία χρόνια επιτρέπει και με το παραπάνω τις ελάχιστες αυτές αυξήσεις.
  • Ψήφιση ενός σύγχρονου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση μετά από κοινωνικό διάλογο
  • Έλεγχος της νομιμότητας και καταχρηστικότητας των καταγγελιών σύμβασης από ανεξάρτητη αρχή, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες
  • Καταπολέμηση της απλήρωτης εργασίας σε αντικαταστάσεις, απογευματινές δράσεις και γενικά εργασίες εκτός εργασιακού ωραρίου
  • Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, ώστε να υπάρξουν βιώσιμες συνθήκες εργασίας και αμοιβής στους δύσκολους χώρους των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών.
  • Πέρα από τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα όμως, είναι κρίσιμο το ζήτημα της υγείας και ασφάλειας χιλιάδων μαθητών και εργαζόμενων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σε στάση εργασίας οι δημοσιογράφοι

Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει με 4ωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 16:00. Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε:

Ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και τιμωρία των υπευθύνων

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις

Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας

Τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια

Οι δημοσιογράφοι συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα δημόσια νοσοκομεία, και των φοιτητών για Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Και οι γιατροί στην απεργία

Η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς),  η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών και η ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχουν στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία σήμερα, Τετάρτη 28/02/24.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθηνών

«Το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ), αναφέρει σε ανακοίνωση ότι «το ΕΚΑ, η μεγαλύτερη δευτεροβάθμια οργάνωση της χώρας, προκηρύσσει την ανωτέρω απεργιακή κινητοποίηση με το εξής διεκδικητικό πλαίσιο:

Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.

Ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των ελεγκτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και των Περιφερειών για τον γρήγορο, άμεσο και αποτελεσματικό έλεγχο των πρακτικών αισχροκέρδειας.

Υποχρέωση του Υπουργείου Ανάπτυξης να ανακοινώνει ονομαστικά τα προϊόντα εταιρειών που αισχροκερδούν, έτσι ώστε να σταματήσει η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού.
Αύξηση των επιβαλλόμενων προστίμων με τη σύνδεσή τους με τον τζίρο των εταιρειών, έτσι ώστε να αποθαρρύνει πρακτικές αισχροκέρδειας.

Αυστηρός θεσμικός έλεγχος και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, όπως βρεφικό γάλα, παστεριωμένο γάλα, δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, βρεφικές πάνες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά.

Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.

Διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές.
Καλύτερες θέσεις εργασίας και υψηλότεροι μισθοί, στήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και τερματισμός της επισφαλούς εργασίας.

Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών.

Επαναφορά των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας στα προ μνημονίων επίπεδα για το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΔΕΚΟ κλπ.

Προσμέτρηση του χρονικού διαστήματος 2012-2023 για τον υπολογισμό των τριετιών στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Αναγνώριση προϋπηρεσίας και στον ιδιωτικό τομέα για τους εργαζομένους που προσλαμβάνονται σε ΔΕΚΟ με σκοπό την ίση και δίκαιη μισθολογική τους μεταχείριση.

Άμεση επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.) με ρητή αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Κατάργηση όλων των μνημονιακών διατάξεων που περιορίζουν εργατικά δικαιώματα μέσω παρεμβάσεων στη διαδικασία και το περιεχόμενο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων που περιορίζουν το δικαίωμα προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας των εργαζομένων και των διατάξεων που εισάγουν άνιση μεταχείριση των μακροχρόνια άνεργων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ως προς την προϋπηρεσία τους.

Δημιουργία συνθηκών απόλυτης προστασίας της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, με στόχο την εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ