Ραγίζουν καρδιές οι γονείς του Άλκη Καμπανού: «Όταν έμαθα για την δολοφονία του διπλώθηκα από τον πόνο»

Συγκλονίζουν οι γονείς τους Άλκη Καμπανού  στην πρώτη συνέντευξη τους μετά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης με την οποία καταδικάστηκαν ομόφωνα δώδεκα άτομα για την δολοφονική επίθεση με θύμα τον 19χρονο.

Άλκης Καμπανός: Την Τετάρτη η ώρα της κρίσης για τους «12» – «Σήμερα μίλησε η Δικαιοσύνη» είπε ο Κούγιας

Ραγίζει καρδιές η δήλωση του πατέρα του στην ΕΡΤ, ο οποίος είπε ότι «όταν έμαθα για την δολοφονία του διπλώθηκα από τον πόνο». Από την πλευρά της, η μητέρα του έκανε λόγο για ένα παιδί δοτικό: «Ένα παιδί…δεν υπάρχουν λόγια, δεν υπάρχουν λόγια. Σεβόταν τους πάντες. Ήθελε από πολύ καιρό να πάρει μια γατούλα και τώρα που κατέβηκε Θεσσαλονίκη βρήκε μια φιλοζωική και πήρε μια . Μας την έστειλε φωτογραφίες και ρωτούσε τους φίλους του τι πρέπει να κάνει για να νιώσει η γατούλα άνετα. Ο Άλκης ακόμη και τώρα που επαναφέρω τις μνήμες ήταν ένας πραγματικός άγγελος, ένα παιδί γεμάτο χαρά, γεμάτο φως. Ένα παιδί αγνό, άδολο. Πάντοτε χαρούμενος και πάντοτε χαμογελαστός. Ήταν φίλος με όλα τα παιδιά, σε όσα σχολεία κι αν άλλαξε. Παντού δημιουργούσε φιλίες, κρατούσε τις φιλίες του, τις παρέες του. Ήμασταν και είμαστε μια πολύ αγαπημένη οικογένεια. Γεμάτος αγάπη απέναντι στους γονείς του, στην αδερφή του, στους φίλους του. Ήξερε να δίνει».

«Όταν πήγα να μαζέψω τα πράγματα, καταλαβαίνετε τώρα… είχε αφήσει τις σημειώσεις του γιατί την επόμενη μέρα έδινε μάθημα. Τα μάζεψα και τα έφερα εδώ πέρα στο γραφείο της Βέροιας. Εδώ είναι μερικές στιγμές του Άλκη όταν ήταν πιο μικρός» λέει η μητέρα του, δείχνοντας παιδικές του φωτογραφίες και μηνύματα του κόσμου στη μνήμη του.

Άλκης Καμπανός: Συνθήματα υπέρ των κατηγορουμένων έξω από τις φυλακές Διαβατών

«Τα μηνύματα που δεχθήκαμε από όλο τον κόσμο και είναι τόσα πολλά που καταφέραμε να ξεχωρίσουμε λίγα από αυτά εδώ πέρα. Μακάρι να είχαμε έναν τεράστιο χώρο να τα απλώσω όλα. Καλό είναι να τα βλέπουν. Να τα βλέπει ο κόσμος, να τα βλέπουν τα παιδιά κυρίως, έτσι ώστε να καταλαβαίνουν ότι η βία οδηγεί σε λάθος δρόμους, σε λάθος ατραπούς», ανέφερε ο πατέρας του.

«Ήθελα να μάθω γιατί συνέβησαν όλα αυτά. Γιατί αυτή η άγρια επίθεση απέναντι στο παιδί μου, Αλλά δυστυχώς δεν εισέπραξα καμία απάντηση», ανέφερε η μητέρα του Άλκη σχολιάζοντας την ερώτησε που έκανε στους 12 κατηγορούμενους «γιατί τον Άλκη. Γιατί το δικό μου παιδί;».

Άλκης Καμπανός: Στις 6 Ιουλίου η απόφαση του δικαστηρίου για τους 12 κατηγορούμενους – Τι είπαν στην τελευταία τοποθέτησή τους

«Από την πλευρά των καταδικασθέντων… μια σκέτη συγνώμη. Εξήγηση για όλο αυτό το γεγονός δεν εισέπραξα. Αυτό που εισέπραξα ήταν μια σκέτη συγνώμη χωρίς καμία ενσυναίσθηση, κάποιο ίχνος μεταμέλειας», είπε συγκεκριμένα.

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν η συγγνώμη που ζήτησαν είναι επιφανειακή ή αν είναι μετά από ενσυναίσθηση αυτού που έχουν κάνει. Αυτό το πράγμα το ξέρουν μόνο οι ίδιοι. Αλλά ακόμη και αυτή η συγνώμη, έστω και με αυτό τον τρόπο, αποτελεί και αυτό ένα μέρος της δικαίωσης του. Τώρα αν είναι πραγματική…μόνο ο Θεός το ξέρει», συμπλήρωσε ο πατέρας του.

Σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου η μητέρα του Άλκη είπε: «Για μένα ήταν μια ηθική δικαίωση, όπως είπα, αλλά ο Άλκης δεν θα ξαναγυρίσει πίσω για μένα. Δεν μπορεί να ξαναγυρίσει πίσω», ενώ ο πατέρας του ανέφερε: «Ναι, είναι δικαίωση η απόφαση του δικαστηρίου. Ουσιαστικά υπάρχει έγκλημα. Έγινε το έγκλημα και πρέπει να υπάρξει τιμωρία έτσι ώστε να μην ξαναγίνουν τέτοιου είδους εγκλήματα σε αυτή τη χώρα».

Σε ερώτηση αν ύστερα από χρόνια κάποιοι από αυτούς τους κατηγορούμενους αποφυλακιστούν και τους βρουν μπροστά τους, ο πατέρας του Άλκη τόνισε:« Εγώ το είχα πει και δεν αλλάζω αυτό που είπα. Θα τους πω ότι λυπάμαι που δεν γνώρισαν τον Άλκη. «Θα γινόταν ο καλύτερος φίλος σας.» Αυτό. Και αν τυχόν έχουν συνείδηση και κάποιες τύψεις συνειδήσεως, αν τους κατατρέχουν σαν Ερινύες, μπορούν να ζητήσουν συγνώμη στο μνήμα του Άλκη και σίγουρα θα τη δεχθεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ