Πύρινος κλοιός χιλιομέτρων στη Βλυχάδα: Υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην περάσουν οι φλόγες την Εθνική Οδό

Ολονύχτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες στο νέο πύρινο μέτωπο που κινείται στην περιοχή της Άνω Βλυχάδας στα Μέγαρα και προέρχεται από τη φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μεγάρων Κωνσταντίνος Φυλακτός, τόνισε ότι η φωτιά καίει 200 μέτρα από την Εθνική Οδό, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση η παλαιά Εθνική Οδός είναι ανοιχτή και στα δύο ρεύματα ενώ στη νέα Εθνική είναι κλειστό το ρεύμα προς Κόρινθο, στο ύψος της Νέας Περάμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω πύρινο μέτωπο χωρίστηκε σε δύο μέρη: το ένα κινείται προς την Άνω Βλυχάδα και το άλλο προς τα Μέγαρα, ενώ συνολικά στην ευρύτερη περιοχή τα μέτωπα είναι τρία: Άνω Βλυχάδα, Λουτρόπυργος και οικισμός Πλάτωνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φυλακτός δήλωσε αισιόδοξος πως η φωτιά δεν θα προχωρήσει, από τις εγκαταστάσεις της Ολυμπίας Οδού όπου βρίσκεται, καθώς οι επίγειες δυνάμεις είναι πολλές αλλά επιχειρούν φορτωτές και γκρέιτερ, ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες. «Αυτή τη στιγμή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι αλλά η φωτιά βρίσκεται στα 200 μέτρα από την Εθνική Οδό (…) Το μήκος του μετώπου μπορεί να είναι και τριών χιλιομέτρων», συμπλήρωσε. «Στον οικισμό Πλάτωνα ίσως να έχουμε και καμένα σπίτια. (…) Γύρω στα 70 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος, όλοι είναι καλά στην υγεία τους», είπε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των εθελοντών είναι τεράστια αλλά η απουσία των εναέριων μέσων είναι καθοριστική με τη φωτιά να κινείται με μεγάλη ταχύτητα αφού ευνοείται από ανέμους, καίγοντας πυκνή βλάστηση.

Nωρίτερα το εν λόγω μεγάλο μέτωπο εκτεινόταν σε μήκος 11 χλμ και έφθανε στον Λουτρόπυργο, δυτικά της Ελευσίνας, ορατό από το Καραούλι της Μάνδρας, το οποίο είχε τεθεί σε επιφυλακή. Πρόκειται για ακόμα ένα δύσκολο σημείο, στο οποίο δεν μπορούσαν να φθάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Έτσι, η φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο έκαιγε ανεξέλεγχτη και όδευε προς ακόμα έναν οικισμό.

Τεράστιο πύρινο μέτωπο απειλεί τη Δυτική Αττική

Σε κρανίου τόπο έχουν μετατραπεί χιλιάδες στρέμματα βλάστησης και καλλιεργειών αλλά και σπίτια στα Δερβενοχώρια. Η πυκνή βλάστηση, η ξηρασία και οι έντονοι άνεμοι, στέκονται εμπόδιο στις συνεχείς προσπάθειες των πυροσβεστών να τιθασεύσουν την φωτιά. Πλέον όμως οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη Μάνδρα, όπου για μια ακόμη φορά οι φλόγες απειλούν οικισμούς και περιουσίες, με τους κατοίκους να εκκενώνουν την περιοχή.

Το πύρινο μέτωπο έχει μεταφερθεί στον οικισμό Αγία Σωτήρα όπου καίει πυκνό δάσος. Το σημείο είναι δύσκολο, ενώ έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Νωρίτερα δόθηκε εντολή ολικής εκκένωσης στους οικισμούς Νεα Ζωή, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Πουρνάρια καθώς η πύρινη λαίλαπα κινήθηκε από το μεσημέρι προς τα δυτικά.

Λίγο πιο μακριά, ένα μεγάλο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος 11 χλμ και φθάνει στον Λουτρόπυργο, δυτικά της Ελευσίνας, ορατό από το Καραούλι της Μάνδρας, το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή. Πρόκειται για ακόμα ένα δύσκολο σημείο, στο οποίο δεν μπορούν να φθάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Έτσι, η φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο καίει ανεξέλεγκτη και οδεύει προς ακόμα έναν οικισμό.

Οι φλόγες πέρασαν νωρίτερα από τον οικισμό Νέα Ζωή, όπου καταστράφηκαν κατοικίες, ενώ σε κίνδυνο τέθηκε και η περιοχή Αγία Σοφία όπου αστυνομικοί απομάκρυναν κατοίκους. Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες και στον οικισμό Κιάφα, όπου έφθασαν οι φλόγες αφού πέρασαν από τη Νέα Ζωή. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε απεγκλωβισμός κατοίκων, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Νέο μήνυμα από το 112

Νωρίτερα, νέο μήνυμα από το 112 έλαβαν όσοι βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Περάμου, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στα Δερβενοχώρια και πλέον έχει φτάσει στη Μάνδρα.

«Αν βρίσκεστε στη Νέα Πέραμο παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα του 112.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ