Φωτιές σε Μάνδρα, Λουτράκι και Ρόδο: Νύχτα αγωνίας για τα πύρινα μέτωπα – Μάχη να σωθούν οικισμοί

Σκληρή μάχη θα δώσουν και απόψε οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Μάνδρα και Λουτράκι, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές που εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα και εξακολουθούν για 2η ημέρα να καίνε ανεξέλεγκτα.

«Ξημερώνει δύσκολη μέρα» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως ανέφερε «συνεχίζεται από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών κυρίως στη Δυτική Αττική αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου όπου οι πυρκαγιές έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τα εναέρια μέσα, όμως οι πυροσβέστες, οι εθελοντές, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας καθώς και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πεδίο για τον περιορισμό των πυρκαγιών».

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στον Έμπωνα της Ρόδου ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρα και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και όπως τόνισε, μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

«Ξημερώνει δύσκολη μέρα. Θυμίζουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ στο Αιγαίο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή», σημείωσε o εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Φωτιά στο Λουτράκι: Ολονύχτια μάχη να κρατηθεί το μέτωπο μακριά από τα διυλιστήρια

Στο μέτωπο του Λουτρακίου, οι προσπάθειες της πυροσβεστικής επικεντρώνονται στον οικισμό Πανοράματος. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ενδιαφέρον από την πλευρά του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων στρέφεται και προς την περιοχή Γλυκιά Ζωή, ενώ έχει σταλεί μήνυμα μέσω του 112 για την συγκεκριμένη περιοχή σε όσους πολίτες που βρίσκονται εκεί να εκκενώσουν τον οικισμό.

Στα διυλιστήρια της Motor Oil που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση έχει κρατηθεί το μέτωπο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε ασφαλή απόσταση και η προσπάθεια όλο το βράδυ θα επικεντρωθεί στο να κρατηθεί εκεί και να μην δημιουργήσει πρόβλημα στις κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις.

Παράλληλα ο Δήμος Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων έχει υποβάλει αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες.

φωτιά Λουτράκι φωτιά Λουτράκι Λουτράκι

Φωτιά στην Μάνδρα: Τεράστιο πύρινο μέτωπο απειλεί τη Δυτική Αττική

Σε κρανίου τόπο έχουν μετατραπεί χιλιάδες στρέμματα βλάστησης και καλλιεργειών αλλά και σπίτια στα Δερβενοχώρια. Η πυκνή βλάστηση, η ξηρασία και οι έντονοι άνεμοι, στέκονται εμπόδιο στις συνεχείς προσπάθειες των πυροσβεστών να τιθασεύσουν την φωτιά. Πλέον όμως οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη Μάνδρα, όπου για μια ακόμη φορά οι φλόγες απειλούν οικισμούς και περιουσίες, με τους κατοίκους να εκκενώνουν την περιοχή.

Το πύρινο μέτωπο έχει μεταφερθεί στον οικισμό Αγία Σωτήρα όπου καίει πυκνό δάσος. Το σημείο είναι δύσκολο, ενώ έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Νωρίτερα δόθηκε εντολή ολικής εκκένωσης στους οικισμούς Νεα Ζωή, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Πουρνάρια καθώς η πύρινη λαίλαπα κινήθηκε από το μεσημέρι προς τα δυτικά.

Λίγο πιο μακριά, ένα μεγάλο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος 11 χλμ και φθάνει στον Λουτρόπυργο, δυτικά της Ελευσίνας, ορατό από το Καραούλι της Μάνδρας, το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή. Πρόκειται για ακόμα ένα δύσκολο σημείο, στο οποίο δεν μπορούν να φθάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Έτσι, η φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο καίει ανεξέλεγκτη και οδεύει προς ακόμα έναν οικισμό.

Οι φλόγες πέρασαν νωρίτερα από τον οικισμό Νέα Ζωή, όπου καταστράφηκαν κατοικίες, ενώ σε κίνδυνο τέθηκε και η περιοχή Αγία Σοφία όπου αστυνομικοί απομάκρυναν κατοίκους. Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες και στον οικισμό Κιάφα, όπου έφθασαν οι φλόγες αφού πέρασαν από τη Νέα Ζωή. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε απεγκλωβισμός κατοίκων, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Φωτιά στην Μάνδρα

Φωτιά Νέα Ζωή Μάνδρας Φωτιά Νέα Ζωή Μάνδρας Φωτιά Νέα Ζωή Μάνδρας Φωτιά Νέα Ζωή Μάνδρας

Ρόδος: Μεγάλη η φωτιά στην περιοχή Απόλλωνα – Τραυματίστηκαν δυο άτομα

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα στην περιοχή Απόλλωνα της Ρόδου. Επί τόπου επιχειρεί η πυροσβεστική υπηρεσία με μεγάλες δυνάμεις, ρίψεις νερού έκαναν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ συνδράμουν υδροφόρες και εθελοντικές ομάδες. Η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε από παλιό σκουπιδότοπο και έχει επεκταθεί σε δασική περιοχή.

Στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει στην περιοχή Απόλλωνα της Ρόδου σε απόσταση 3 χλμ. από το χωριό, συμμετέχουν όλες οι επίγειες δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν να ελέγξουν την φωτιά. Εξαιτίας της πυρκαγιάς τραυματίστηκε ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Απόλλων, ο οποίος στην προσπάθειά του να σβήσει τη φωτιά έπαθε εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ τις πρώτες βοήθειες χρειάστηκε πυροσβέστης ο οποίος πήγε και εκείνος στο σημείο της φωτιάς και προφανώς οι αναθυμιάσεις του δημιούργησαν πρόβλημα.

Φωτιά Ρόδος Φωτιά Ρόδος

«Η μάχη δίνεται συντεταγμένα με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει ο τόπος» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

«Οι νέοι έσωσαν τον οικισμό του Νέου Πόντου» λέει στο enikos.gr ο δήμαρχος Ελευσίνας

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν το μεσημέρι της Τρίτης (18/08) οι κάτοικοι στον οικισμό του Νέου Πόντου Μάνδρας, καθώς η πύρινη λαίλαπα που έκαιγε την περιοχή έφτασε μόλις 20 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, με τους πολίτες να δίνουν την δική τους μάχη για να σώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί.

Ήταν 14:00 το μεσημέρι όταν δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού, αφού η πυρκαγιά πλέον ήταν ανεξέλεγκτη και εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα. Άμεσα, απομακρύνθηκαν ηλικιωμένοι όπως και μικρά παιδιά, ωστόσο οι νέοι παρέμειναν προκειμένου να δώσουν την δική τους μάχη με το πύρινο μέτωπο.

«Δόθηκε μία τεράστια μάχη με την φωτιά, έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί ο οικισμός από τους νέους. Η ουσιαστική επέμβαση ήταν αυτή των κατοίκων, οι οποίοι είχαν μεγάλη διάθεση να σώσουν ό,τι μπορούσαν και ό,τι προλάβαιναν» αναφέρει στο enikos.gr ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, με τον ίδιο να προσθέτει πως η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τόσο επίγεια όσο και εναέρια, καθυστέρησε σημαντικά.

Οι κάτοικοι του οικισμού έγιναν μία ομάδα και ενώθηκαν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όπως και οργανώθηκαν, με αποτέλεσμα να καταφέρουν να σβήσουν ένα μεγάλο μέρος της φωτιάς προτού επιχειρήσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

«Όλα τα οφείλουμε στα νέα παιδιά, οτιδήποτε δεν κάηκε το οφείλουμε σε αυτά. Είχαμε και δύο υδροφόρες του δήμου, βοηθούσαμε με όποιον τρόπο μπορούσαμε. Η πυρκαγιά είχε σχεδόν αντιμετωπιστεί μέχρι να έρθουν οι δυνάμεις, με την επέμβασή τους ωστόσο να είναι καθοριστική. Ζήσαμε πολύ δύσκολες στιγμές με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αλλά τα καταφέραμε».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως έχει πάρει φωτιά ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε πολυεστερικές βάρκες, το οποίο βρίσκεται εντός της μη αστικής ζώνης στην ίδια περιοχή, ωστόσο δεν είχε ολοκληρωμένη εικόνα για το συγκεκριμένο συμβάν.

Φωτιά στην Μάνδρα: Βίντεο από την δραματική επιχείρηση εκκένωσης της ΕΛ.ΑΣ – «Πάμε γρήγορα, θα καούμε»

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο της ΕΛΑΣ από την δραματική επιχείρηση εκκένωσης στη Μάνδρα, με τους αστυνομικούς να τρέχουν να σώσουν όσους κατοίκους βρίσκονται ακόμη σε σπίτια και στις αυλές τους, με την φωτιά να κινείται απειλητικά.

«Μπείτε μέσα γρήγορα, θα καούμε» φωνάζει ο αστυνομικός στους πολίτες, με τους ίδιους να υπακούν στις εντολές του, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ακούγεται να λέει «πήραμε όσους μπορούσαμε, η φωτιά αρχίζει και μας κυκλώνει, πλέον κινδυνεύουμε και εμείς!».

Παράλληλα, δύο «Αίαντες» επιστρατεύτηκαν για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που καίει τα πάντα στο πέρασμά της αυτή την ώρα στον οικισμό Νέος Πόντος.

Οι δύο αύρες της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο επιχειρούν ήδη στη Μάνδρα και συνδράμουν στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία όπως φαίνεται πλέον είναι εκτός ελέγχου.

Σημειώνεται πως τα δύο βαριά οχήματα της ΕΛΑΣ μπορούν να περνούν μέσα από τη φωτιά, όπως και αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες, και για αυτό κρίθηκε αναγκαία η συνδρομή τους.

Στο άλλο βίντεο της ΕΛΑΣ φαίνονται οι άνδρες της ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος) να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα, σπίτι-σπίτι προκειμένου να απομακρύνουν τους κατοίκους, ενώ η πυρκαγιά βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τα σπίτια.

«Πάμε. Πάμε. ΠΑΜΕ. Άιντε. Φύγε» ακούγονται να φωνάζουν οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ