Πτώση Canadair – Συγκλονιστική μαρτυρία: «Στην βουτιά δεν έβλεπαν τα δέντρα πίσω από τους καπνούς»

Την δική του εκτίμηση για τα αίτια που προκάλεσαν το τραγικό χαμό των δύο πιλότων του Canadair του σμηναγού Χρήστου Μουλά και του ανθυποσμηναγού, Περικλή Στεφανίδη έδωσε ο ταξίαρχος εν αποστρατεία, Μάμας Κρασσάς.

Πτώση Canadair: Στην κηδεία του ανθυποσμηναγού Στεφανίδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε συνέντευξη του στο Open ο ταξίαρχος εν αποστρατεία, αποκάλυψε ότι ο γιος του ήταν ο κυβερνήτης του δεύτερου Canadair που ακολουθούσε το μοιραίο αεροσκάφος που επιχειρούσε στο σημείο. Ο Μάμας Κρασσάς εκτίμησε ότι όταν το Canadair χτύπησε τα δέντρα και αποκολλήθηκε ο πλωτήρας και κατέστρεψε τα πηδάλια.

Όπως επισήμανε: «O χειριστής κατά πάσα πιθανότητα δεν είδε τι υπήρχε πίσω από τον καπνό, πίσω από την φωτιά. Αυτό μου το επιβεβαίωσε και ο γιος μου, ο οποίος μου είπε ότι ‘’ούτε εγώ καθώς έπεφτα είδα τη συστάδα των δέντρων πίσω από την φωτιά’’».

Κάρυστος: Το σπασμένο κλαδί και τα μοιραία δευτερόλεπτα πριν από την πτώση του Canadair

 «Οι χειριστές προσπάθησαν να κατέβουν χαμηλά για να είναι αποτελεσματικοί στη φωτιά, να σβήσουν την φωτιά. Πάντα κατεβαίνουν με αντίθετη ροή ανέμων, αντίθετα με τον άνεμο για να υπάρχει στήριξη στο αεροπλάνο. Οι καπνοί από τη φωτιά πήγαιναν προς το μέρος τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν πίσω από τη φωτιά τη συστάδα των δέντρων», ανέφερε ο Μάμας Κρασσάς.

Και συνέχισε: «Στην απαγκίστρωση, στη δεξιά στροφή βρήκε το ακροπτερύγιο του δεξιού φτερού του αεροσκάφους στα δέντρα, αποκολλήθηκε ο πλωτήρας και από ότι φαίνεται, με δική μου εκτίμηση, χτύπησε τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε».

Πτώση Canadair: Φίλοι και συγγενείς στο σπίτι του 27χρονου ανθυποσμηναγού – Ραγίζουν καρδιές τα μηνύματά τους

Όπως εξήγησε από εκείνη την στιγμή και μετά δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα για να σωθούν οι δύο πιλότοι. «Είναι ανεξέλεγκτο το αεροπλάνο, κάνει ό,τι θέλει αυτό, δεν υπακούει στις εντολές του χειριστή. Δεν υπάρχουν πηδάλια για να το οδηγήσεις», τόνισε ο ταξίαρχος εν αποστρατεία που για περισσότερες από 3 δεκαετίες πετούσε με Canadair.

«Εάν έφευγε μόνο αυτό το κομμάτι το αεροπλάνο μπορεί να πετάξει κανονικά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Πλην όμως το γεγονός πως φαίνεται ότι όπως αποκολλήθηκε από το φτερό χτύπησε πίσω στην άκρη του φτερού που είναι τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε. Και έτσι το αεροπλάνο ήταν ανεξέλεγκτο πλέον. Αυτό είναι δική μου προσωπική εκτίμηση», σημείωσε ο Μάμας Κρασσάς.

«Είχαν σβήσει μισό βουνό, όπως μου είπε ο γιος μου που κινδύνευε να πάει σε ένα χωριό και τους έστειλαν εκεί. Αυτή ήταν η τελευταία ρίψη και θα έφευγαν μετά για επιστροφή, για προσγείωση», τόνισε ο ταξίαρχος εν αποστρατεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ