Πολυτεχνείο: Μαζική και ειρηνική η πορεία στην Αθήνα – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, τίμησαν και φέτος την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την συμπλήρωση 48 ετών από την εξέγερση των φοιτητών, που οδήγησε στην πτώση της Χούντας, κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, το απόγευμα της Τετάρτης.

Η Αθήνα θύμιζε από το πρωί “φρούριο” καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, απ’ όπου και θα περνούσε η μεγάλη πορεία.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν λίγο μετά τις 13:30. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Κλαυθμώνος και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, όπου έγιναν οι προσυγκεντρώσεις του κύριου όγκου των διαδηλωτών.

Ογκώδης η διαδήλωση στην Αθήνα

Η μαζική, δυναμική και ειρηνική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν από τις 17:00. Τα συνθήματα “48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή”, “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” και “Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία” κυριάρχησαν στη φετινή κινητοποίοηση.

Λίγο μετά τις 18:15, η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία, όπου είχαν παραταχθεί κλούβες της αστυνομίας και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Τα μπλοκ με τους διαδηλωτές, περνούσαν το ένα μετά το άλλο μπροστά από την πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ και πανό. Δέκα λεπτά πριν από τις 20:00, και οι τελευταίοι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Πολυτεχνείο πορεία

Πολυτεχνείο πορεία

Πολυτεχνείο πορεία

Πολυτεχνείο πορεία

Πολυτεχνείο αστυνομία

Πολυτεχνείο πορεία

 

Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ενώ ακολούθησε το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ.

Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος, συμμετείχαν επίσης στην κινητοποίηση.

Εκτιμήσεις από την πλευρά της αστυνομίας, αναφέρουν ότι περίπου 15.000 διαδηλωτές πήραν μέρος στην πορεία.

Πολυτεχνείο πορεία

Πολυτεχνείο πορεία

 

Πολυτεχνείο πορεία

Πολυτεχνείο πορεία

Πολυτεχνείο πορεία

 

Πολυτεχνείο πορεία

Πολυτεχνείο πορεία

Πολυτεχνείο πορεία

 

 

Νωρίτερα, έγινε η πορεία του μπλοκ της ΠΑΣΠ, με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η εν λόγω πορεία προπορεύτηκε χρονικά της κεντρικής πορείας των μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, συνδικάτων, εκπροσώπων κομμάτων και φορέων.

“Αδέλφια, ζείτε, εσείς μας οδηγείτε”, “Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία” και “Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα-Λαμπράκη μας οδηγεί”, ήταν τα κυριότερα συνθήματα που ακούστηκαν.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, τη σημαία κράτησαν και παιδιά. Όταν η αντιπροσωπεία των φοιτητών έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, οι συμμετέχοντες απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο και κατόπιν αποχώρησαν, χωρίς εντάσεις.

Πολυτεχνείο σημαία

Πολυτεχνείο σημαία

Λόγω των κινητοποιήσεων, τέθηκαν σε ισχύ έκτακτες έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Λίγο πριν τις 20:00 οι περισσότεροι δρόμοι στην πρωτεύουσα άνοιξαν και δόθηκαν στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Πολυτεχνείο

Πολυτεχνείο πορεία

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή της αστυνομίας, στις 15:00 έκλεισε ο σταθμός του μετρό “Μέγαρο Μουσικής” και στις 16:30 έκλεισαν και οι σταθμοί “Σύνταγμα” και “Ευαγγελισμός”. Οι συρμοί θα διέρχονταν από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

Τροποποιήσεις υπάρχουν και σε δρομολόγια των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΛΑΣ.

Στην πορεία Τσίπρας, Κουτσούμπας και Βαρουφάκης

Στην μαζική πορεία συμμετείχαν και πολιτικοί. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, διαδήλωσαν μαζί με δεκάδες χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών στους δρόμους της πρωτεύουσας.

“Τιμούμε και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη, τους διαχρονικούς αγώνες της νέας γενιάς για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή στον τόπο μας”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική δήλωση που έκανε, κατά τη συμμετοχή του στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ως επικεφαλής του μπλοκ του κόμματος.

“Σήμερα, 48 χρόνια μετά, οι αγώνες αυτοί παραμένουν επίκαιροι, όταν μια συντηρητική, ακραία συντηρητική πολιτική, στοχεύει για άλλη μια φορά την νέα γενιά”, σημείωσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “της στερεί δικαιώματα, της βάζει φραγμούς στη γνώση και στη μόρφωση, δημιουργεί συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και τους στερεί και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα σε ένα πλαίσιο αυταρχισμού”.

“Οι αγώνες της νεολαίας όμως θα είναι και πάλι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για μια ακόμη φορά στους αγώνες της νεολαίας εναποθέτουμε την ελπίδα”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: “Σε μια εποχή θλίψης, σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας οι αγώνες της νεολαίας μπορούν να δείξουν ξανά το δρόμο”.

Πολυτεχνείο Αλέξης Τσίπρας

“Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα ακριβώς γιατί τόσο η αστική δικτατορία που υπήρχε το ΄73, όσο και η αστική δημοκρατία που την αντικατέστησε μετά το ΄74, υπηρετούν και εκφράζουν τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Πολυτεχνείο Δημήτρης Κουτσούμπας

Πολυτεχνείο Δημήτρης Κουτσούμπας

Το “παρών” στην πορεία έδωσε και ο γγ του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

“Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία – Δημόσια και δωρεάν υγεία”, έγραφε το πλακάτ που κρατούσε ο κ. Βαρουφάκης.

Πολυτχνείο Γιάνης Βαρουφάκης Πολυτεχνείο Γιάνης Βαρουφάκης

Στην πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου συμμετείχαν, επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης και η πρώην γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Πολυτεχνείο Κατρίνης

Πολυτεχνείο Αλέκα Παπαρήγα

Με την κιθάρα του στην πορεία ο Γερμανός μουσικός και φίλος του Μίκη Θεοδωράκη

Μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έδωσαν το “παρών” στις φετινές κινητοποιήσεις, ήταν και ο Χένινγκ Τσίρoγκ, ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας και συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη από το Τίμπιγκεν.

Πολυτεχνείο Γερμανός διευθυντή χορωδίας

Ο Χένινγκ Τσίρογκ, έπαιξε μουσική με την κιθάρα του, τιμώντας με τον δικό του τρόπο τους αγωνιστές και τα θύματα του Πολυτεχνείου.

Ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας, είχε παραστεί στην τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, παίζοντας μελωδίες του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και παγκόσμιου Έλληνα. Με την κιθάρα του, είχε δώσει τον ρυθμό και είχε τραγουδήσει με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης για το τελευταίο “αντίο” στον Μίκη Θεοδωράκη.

Στις κινητοποιήσεις και η Ολλανδή δημοσιογράφος

Στις κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας για την συμπλήρωση 48 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, έδωσε το “παρών” και η Ολλανδή δημοσιογράφος, Ίνγκενμποργκ Μπέουχελ.

Φορώντας το χαρακτηριστικό κόκκινο καπέλο της, η Ολλανδή δημοσιογράφος βρέθηκε στο μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), στο οποίο συμμετείχαν και δεκάδες μετανάστες που ζουν στη χώρα μας.

Η Ίνγκενμποργκ Μπέουχελ ανακοίνωσε σε συνέντευξή της πως αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Πολυτεχνείο Ολλανδή δημοσιογράφος

«Φρούριο» η Αθήνα με 6.000 αστυνομικούς

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας στην Αθήνα, λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός.

Πολυτεχνείο

Παράλληλα, ενισχύεται η φύλαξη Πανεπιστημίων και άλλων κυβερνητικών κτιρίων για τυχόν καταδρομικές επιθέσεις ή και καταλήψεις.

Αυξημένη θα είναι η αστυνομική παρουσία και στα Εξάρχεια. Ελικόπτερα και drone της Αστυνομίας θα δίνουν ζωντανή εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ οι αστυνομικοί έχουν εντολές να προχωρούν και σε προληπτικούς ελέγχους.

Πολυτεχνείο

Ένταση και διαπληκτισμοί στο Πολυτεχνείο πριν από την πορεία

Σκηνικό έντασης επικράτησε στο Πολυτεχνείο, τόσο το πρωί όσο και αργότερα το μεσημέρι, όταν έσπασαν την κάμερα του συνεργείου του MEGA. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άνδρας, ο οποίος  φορούσε μαύρη κουκούλα, κλώτσησε το τρίποδο στο οποίο βρισκόταν η κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού.

Ο οπερατέρ προσπάθησε να τον σταματήσει όμως στη συνέχεια ο άνδρας άρπαξε την κάμερα, την πέταξε κάτω και την έσπασε.  Το περιστατικό έγινε πριν από λίγα λεπτά, μπροστά από την πύλη του Πολυτεχνείου.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, εκπρόσωποι κομμάτων αλλά και απλός κόσμος προσήλθε στον χώρο για να αφήσει ένα λουλούδι και να τιμήσει την 48η επέτειο από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Αρχικά οι τόνοι ανέβηκαν όταν στο Πολυτεχνείο έφτασαν ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Χάρης Θεοχάρης. Ομάδα ατόμων, πιθανόν φοιτητές, αντέδρασαν στην παρουσία των δύο βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι πήγαν να καταθέσουν στεφάνι εκ μέρους της διακοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Πολυτεχνείο - Χαράλαμπος Αθανασίου

Τα συγκεκριμένα άτομα τούς απώθησαν, ενώ κάποιοι πέταξαν και το στεφάνι. Νέα ένταση προκλήθηκε όμως και λίγο αργότερα μεταξύ συγκεντρωμένων στον προαύλιο χώρο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ1, μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να μπουν στο Πολυτεχνείο για να καταθέσουν στεφάνι στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου και φοιτητές που βρίσκονταν στην είσοδο, δεν τους το επέτρεψαν.

Πολυτεχνείο - ένταση

Οι φοιτητές προσπάθησαν να βγάλουν από τον χώρο τους συνδικαλιστές και τους απωθούσαν με σπρωξίματα, ενώ φώναζαν συνθήματα.

Πολυτεχνείο - ένταση

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής το Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο κατέθεσε αργότερα στεφάνι, στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Στην αντιπροσωπεία μετείχαν ακόμη η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κομματικά στελέχη.

Πολυτεχνείο: Οι δηλώσεις Αθανασίου – Θεοχάρη μετά το «μπλόκο» στην κατάθεση στεφάνου

Δηλώσεις έκαναν ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Χάρης Θεοχάρης μετά την ένταση που προκλήθηκε και το «μπλόκο» στην κατάθεση  στεφάνου από την Διακοινοβουλευτική Επιτροπή στο Πολυτεχνείο.

Όπως είπε ο Χαράλαμπος Αθανασίου, «η Βουλή των Ελλήνων τιμά σήμερα τον αγώνα του ελληνικού λαού και ειδικά των σπουδαστών μας. Αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Ο αγώνας κατά της Δικτατορίας ήταν υπερκομματικός. Δεν είχε πολιτικό χρώμα. Η ιδεολογία του ήταν μία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, αγώνας για την Ελλάδα. Κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχηματισμός, καμία πολιτική παράταξη δεν αποφάσισε και οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις δημοκρατίες στα κράτη δικαίου είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές όλων».

Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ακόμη ότι «συνεπώς όποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, το Πολυτεχνείο και το ελεύθερο φρόνημα προσβάλλουν την ιστορία. Τα παιδιά αυτά, όταν εμείς ήμασταν εδώ, ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες τους και τα θήλαζαν. Η μέρα σήμερα είναι ιερή και πρέπει να τους συγχωρήσουμε και να τους κατανοήσουμε».

Πολυτεχνείο στεφάνι

Θεοχάρης: Σήμερα τιμούμε την αστείρευτη δύναμη του ελληνικού λαού για ελευθερία

Ο Χάρης Θεοχάρης με τη σειρά του τόνισε ότι «σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την αστείρευτη δύναμη του ελληνικού λαού και τη θέλησή του για ελευθερία, για αυτοδιάθεση, για τη Δημοκρατία».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «αυτή η δύναμη είναι ζωντανή πάντα και θα συνεχίσει να είναι ο φύλακας της αυτοδιάθεσης της χώρας μας. Τα παιδιά πάντα δείχνουν τον δρόμο, το ν έδειξαν τότε και πάντα πρέπει να τα ακούμε. Όμως πάντοτε πρέπει μόνοι μας συνολικά να αποφασίζουμε με τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχει θέσει ο ελληνικός λαός. Αυτόν τιμούμε, αυτόν υπηρετούμε».

Πολυτεχνείο: Κατέθεσε στεφάνι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Το πρωί, στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπολούλου.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία. Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία και δημοκρατία, εξακολουθούν να εμπνέουν.

Σήμερα οι νέοι και οι νέες, που μετά την οικονομική κρίση βιώνουν και αυτή της πανδημίας, καλούνται να πορευθούν σε έναν πολυσύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες.

Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους», ανέφερε σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ