Πόλεμος στο Ισραήλ: Συγκλονίζουν οι Έλληνες που επέστρεψαν – «Τα παιδιά μας νόμιζαν ότι οι σειρήνες είναι ασθενοφόρα»

Χαμόγελα ανακούφισης «πλημμυρίζουν» για ακόμη μια ημέρα το αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη. Είναι η στιγμή που περισσότερα από 130 άτομα -ανάμεσά τους οικογένειες- προσγειώθηκαν σε ασφαλές έδαφος, μακριά από τη φρίκη του πολέμου στο Ισραήλ.

Η Νταίζη Βαρσάνο έφτασε στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά της από το Τελ Αβίβ. Στο αεροδρόμιο την περιμένει η μητέρα της. Οι οικογένειες σμίγουν, και αγκαλιάζονται. «Είμαι συγκλονισμένη, είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει, ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο, αλλά έχει μέλλον ακόμη. Ακούγαμε τις σειρήνες και έπρεπε να τρέχουμε στα καταφύγια. Πολλοί φίλοι δεν βρίσκουν τους φίλους τους, δεν απαντάνε στο τηλέφωνο. Είτε έχουν ήδη πάρει την είδηση ότι έχουν σκοτωθεί, ειτε ότι είναι όμηροι στη Γάζα, μια κατάσταση πολύ δύσκολη. Ήμασταν σε μια πόλη κοντά στην Ιερουσαλήμ. Ήταν δύσκολο να βρούμε εισιτήρια, δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα πετάξουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ευτυχώς τα καταφέραμε», αναφέρει εμφανώς ανακουφισμένη, σύμφωνα με το thesstoday.gr.

Η ίδια συνεχίζοντας, σημείωσε ότι τα εισιτήρια που βρήκαν, είναι χωρίς επιστροφής. «Έχουμε τρία παιδάκια και ελπίζουμε πραγματικά να τελειώσει όλο αυτό γρήγορα. Είναι μαρτύριο. Ήρθαμε χωρίς εισιτήριο επιστροφής μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα. Κάθε φορά που άκουγαν σειρήνες νόμιζαν ότι είναι ασθενοφόρο και έτσι συνεχίσαμε να λέγαμε και εμείς. Προσπαθήσαμε να έρθουμε εδώ για να τους προσφέρουμε κάτι καλύτερο», τόνισε.

Συγκινημένη η μητέρα

Η Ρετζίνα Βαρσάνο που περίμενε υπομονετικά τους δικούς της ανθρώπους να κατέβουν από το αεροπλάνο, συγκλονίζει. «Η κατάσταση δεν είχε προηγούμενο. Γενικώς η κατάσταση στο Ισραήλ είναι έκρυθμη κάποιες φορές αλλά το τωρινό δεν έχει προηγούμενο σε καμία ιστορία του Ισραήλ από την ίδρυση του κράτους. Τα παιδιά μου ένιωσαν πραγματικά πολύ μεγάλο κίνδυνο και για αυτό θέλησαν να γυρίσουν πίσω. Έχουν μικρά παιδιά και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη όταν είσαι γονέας», σημείωσε.

Εκατοντάδες άτομα αναζητούν πτήσεις εδώ κι αρκετά εικοσιτετράωρα. «Από το Σαββατιάτικες το βράδυ αναζητούσαν πτήση, στο αεροδρόμιο δεν περίμεναν πολύ, οι αερογραμμές τους ενημέρωναν για κάθε μικρή καθυστέρηση. Οι σειρήνες ηχούσαν, έπρεπε να μείνουν στο καταφύγιο, πολύ δύσκολο για μικρά παιδιά. Τα καταφύγια στα καινούρια κτίρια είναι μέσα στα ίδια τα διαμερίσματα τους, όποτε δεν υπήρχε κίνδυνος για να μπουν, αλλά δεν μπορούσαν καθόλου να βγουν», ανέφερε η κα Βαρσάνο.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «ο εγγονός μου, τεσσάρων χρονών, ήθελε να πάει στο πάρκο και ήταν αδύνατον γιατί μπορεί να έπεφτε κάποιος πύραυλος ή κάποιος τρομοκράτης να ήταν εκεί. Οι ρουκέτες ήταν κάτι το ασύλληπτο. Απίστευτες σκηνές τρομοκρατίας και το πιο τερατώδες είναι ότι απλά το ανέβασαν, η δίκη μου αίσθηση σαν Έλληνας πολίτης και άνθρωπος που σκέφτομαι και τις δυο πλευρές, γιατί χρησιμοποιούν σαν ασπίδα, άμαχους πληθυσμούς»

«Ηχούσαν σειρήνες ανά μισή και μια ώρα»

«Στο Τελ Αβίβ από το Σάββατο που ήμασταν ηχούσαν σειρήνες ανά μισή και ανά μία ώρα, έπρεπε να πηγαίναμε σε “safe place”. Δεν βγήκαμε έξω γιατί οι οδηγίες ήταν να μείνουμε μέσα. Εκεί ήταν τρομακτικά» ανέφερε μια ακόμη Ελληνίδα η οποία κατάφερε να εγκαταλείψει το Τελ Αβίβ. «Είμαστε από τις 5 το πρωί στο αεροδρόμιο, είχαμε κλείσει εισιτήριο με ισραηλινή γραμμή, δεν ξέρω τι έγινε, δεν μπορέσαμε να φύγουμε στις 9 όπως έπρεπε, κοιτάζαμε να δούμε μήπως ελευθερωθεί κάτι άλλο», πρόσθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ