Πάτρα: Στις έρευνες και η Αντιτρομοκρατική – Ποια στοιχεία βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» – ΒΙΝΤΕΟ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε την Τετάρτη στην Πάτρα. Οι επτά συλληφθέντες κατηγορούνται για τη διάπραξη ένοπλων ληστειών, κλοπή μοτοσυκλετών, καθώς και καλλιέργεια και πώληση κάνναβης.

Πάτρα: Πιστόλια, εκρηκτικά C4 και ναρκωτικά στα σπίτια των 7 συλληφθέντων – Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

Στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ συμμετέχει και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, καθώς μέλος της οργάνωσης ήταν ο γιος του Κ.Κ. ή αλλιώς του γνωστού «Στέλιου» της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

Από την μέχρι τώρα έρευνα της Ασφάλειας, έχει διαπιστωθεί ότι είχαν διαπράξει τουλάχιστον επτά ένοπλες ληστείες. Σε όλες τους ήταν μεταμφιεσμένοι φορώντας περούκες και ψεύτικα γένια. Από τα μέσα του 2020 μέχρι πριν τα Χριστούγεννα του 2022 είχαν εισβάλει σε τρεις τράπεζες, σε τρία υποκατάστημα των ΕΛΤΑ και ένα σούπερ μάρκετ, με την συνολική λεία να είναι 20.000 ευρώ.

Πάτρα: Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. για τον «Στέλιο» της 17Ν – ΦΩΤΟ από τα σπίτια των συλληφθέντων

Πώς συνελήφθη ο γιος του «Στέλιου» της 17 Νοέμβρη

Η αστυνομία μάλιστα κατάφερε να ταυτοποιήσει την παρουσία τόσο του γιου του «Στέλιου» της 17 Νοέμβρη όσο και του συνεργού του. Στην πρώτη περίπτωση έγινε από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι του, ενώ μια χειρουργική μάσκα που εντοπίστηκε δίπλα από την κλεμμένη μηχανή που εγκατέλειψαν μετά από μια ληστεία, εστάλη στα Εγκληματικά Εργαστήρια με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθεί το DNA του συνεργού του γιου του Κ.Κ.

Από την έρευνα της αστυνομίας στα σπίτια των συλληφθέντων, εντοπίστηκαν δυο πιστόλια, τα οποία χρησιμοποιούσαν στις ληστείες, σχεδόν 300 γραμμάρια της ισχυρότατης εκρηκτικής ύλης C4, πυροκροτητή, φιτίλι, περούκες, κράνη, κουκούλες, σημειώσεις, ασύρματοι μέσω των οποίων άκουγαν τις επικοινωνίες της ΕΛ.ΑΣ., κινητά τηλεφωνά και λάπτοπ.

Πάτρα: Γιος καταδικασμένου μέλους της 17Ν ο ένας εκ των συλληφθέντων για εγκληματική οργάνωση

Επίσης βρέθηκαν και πολλά βιβλία με αντιεξουσιαστικό περιεχόμενο. «Ο Επαναστατικός Αγώνας απέναντι στο ειδικό δικαστήριο», «Ο Κοινωνικός αναρχισμός», «Ο Τσελεμεντές του Αναρχικού του Γουίλιαμ Πάουελ» και το βιβλίο του Βασίλη Παλαιοκώστα «Μια φυσιολογική ζωή», ήταν μερικά από αυτά.

Ποιος ήταν ο «Στέλιος» της 17 Νοέμβρη

Ο πατέρας ενός εκ των επτά συλληφθέντων είναι ο «Στέλιος» της 17 Νοέμβρη. Ο Κ.Κ. είχε καταθέσει πως είχε στρατολογηθεί το 1988 από τον Ηρακλή Κωστάρη σε μια συνάντηση που είχε κανονίσει με τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τον Σάββα Ξηρό. Αυτοί ήταν και οι άνθρωποι που του διάλεξαν το ψευδώνυμο «Στέλιος». Συνελήφθη το καλοκαίρι του 2002 στην Ήπειρο, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του. Ομολόγησε τη συμμετοχή του σε τέσσερις ενέργειες, για τις οποίες έχει αναληφθεί η ευθύνη από την οργάνωση.

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια ενώ το 2010 αποφυλακίστηκε. Στη φυλακή ακόμη παραμένουν ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, «Λάμπρος» ή «Ψηλός», ο αρχιεκτελεστής της πιο αιματηρής τρομοκρατικής οργάνωσης που έδρασε στην Ελλάδα, Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο Σάββας Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος.

Πάτρα: Στις έρευνες η Αντιτρομοκρατική

Από την στιγμή που έγινε γνωστή η σύλληψη και διαπιστώθηκε η συγγένεια μεταξύ ενός εκ των πιο ενεργών στελεχών της συγκεκριμένης ομάδας των επτά με τον «Στέλιο» της 17 Νοέμβρη, ενημερώθηκε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Η υπόθεση είναι πάρα πολύ σοβαρή για την Ελληνική Αστυνομία, οι άνδρες της οποίας δίνουν ιδιαίτερο βάρος τις σημειώσεις, στα κινητά τηλέφωνα και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι είναι πάρα πολύ πιθανόν να εντοπίσουν εκεί υλικό, το οποίο θα τους βοηθήσει, καθώς κατά το παρελθόν σημειώθηκαν αρκετές επιθέσεις και δραστηριότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου στην Πάτρα. Μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο σε αυτά τα ευρήματα να βρουν απαντήσεις και να δουν ποια άτομα εμπλέκονταν σε εκείνα τα περιστατικά.

Το C4 είναι ένα εκρηκτικό το οποίο είναι στρατιωτικό υλικό. Δεν υπάρχει στην ανοιχτή αγορά. Οι άνδρες της αστυνομίας ερευνούν το πώς έφτασε στην κατοχή τους το συγκεκριμένο εκρηκτικό υλικό και εξετάζουν το ενδεχόμενο να το προμηθεύτηκαν από την Αλβανία. Το C4 το χρησιμοποιούσαν πάρα πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις για τις επιθέσεις τους, και στην Αστυνομία ψάχνουν να βρουν με ποιο τρόπο ήθελε η συμμορία να χρησιμοποιήσει.

Λευτέρης Οικονόμου για Πάτρα: Βρέθηκε μεγάλη ποσότητα C4 και πυροκροτητές

Για τη σύλληψη της εγκληματικής ομάδας στην Πάτρα μίλησε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου συνεχάρη το προσωπικό της Ασφάλειας Πατρών για τη «μεγάλη και σημαντική επιτυχία», τονίζοντας ότι το τμήμα που χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση «για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δούλεψε συστηματικά, δούλεψε αθόρυβα και με πολύ υψηλό επαγγελματισμό με αποτέλεσμα αυτή την επιτυχία».

Αναφερόμενος στη διάρκεια και τον τρόπο δράσης της εγκληματικής ομάδας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι «θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αρχίζουν τουλάχιστον από το 2020 αυτή την εγκληματική τους δραστηριότητα, λαμβάνοντας θα έλεγα πολύ αυστηρά μέτρα αντι-παρακολούθησης και προστασίας σε όλα τα στάδια, στις εν γένει δραστηριότητές τους ως άτομα και στις επικοινωνίες τους».

Για το πώς έφτασε η Αστυνομία στην σύλληψη των επτά ατόμων, ο κ. Οικονόμου εξήγησε: «μέσα από τη διερεύνηση των χώρων του εγκλήματος, κυρίως από χώρους ληστειών και από προσεκτική έρευνα που έκανε το προσωπικό της Ασφάλειας Πάτρας, άρχισε να συλλέγει στοιχεία, να συνθέτει το παζλ και σε συνδυασμό με πληροφορίες και με παρακολουθήσεις τις οποίες έκανε, έφτασε στο ασφαλές συμπέρασμα και εκτίμηση για το πώς συγκροτείται αυτή η εγκληματική ομάδα, η οποία πραγματοποιούσε κατά βάση ληστείες στην Πάτρα και αποφάσισε την κατάλληλη στιγμή, που έκρινε επιχειρησιακά πλέον ότι ήταν έτοιμη, να επέμβει». Και πρόσθεσε: «εκείνο που θέλω να πω σε αυτή τη φάση είναι ότι επιλαμβάνεται πλέον της διερεύνησης όλης αυτής της υπόθεσης, παράλληλα με την Ασφάλεια Πατρών και η Αντιτρομοκρατική».

«Προς το παρόν αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία. Εκείνο όμως που θέλω να σας πω είναι ότι η έρευνα είναι ανοιχτή, έχει κατασχεθεί πληθώρα υλικών τα οποία πλέον αποστέλλονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπου εκεί αρχίζει μια δεύτερη έρευνα και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Η ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων και μια σειρά άλλα αποτελέσματα που θα προκύψουν από εργαστηριακές εξετάσεις» ενώ επιβεβαίωσε πως εντοπίστηκε και «μια αρκετά μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης C4 με πυροκροτητές και όλα τα απαιτούμενα για να πυροδοτηθεί» ανέφερε ο κ. Οικονόμου αναφορικά εάν υπάρχουν άλλα εμπλεκόμενα άτομα στην υπόθεση και εάν έπεται συνέχεια στις συλλήψεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ