Πάτρα: Απαντήσεις ζητούν οι γονείς για τους θανάτους των παιδιών τους – Η συνέντευξη και τα ζητήματα που θέτουν οι γιατροί

Την τραγωδία που βιώνουν τα τελευταία τρία χρόνια, διάστημα κατά το οποίο έχασαν και τα τρία παιδιά τους, περιέγραψαν οι γονείς από την Πάτρα, που μίλησαν για πρώτη φορά μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση, που συγκλονίζει την κοινή γνώμη. Η οικογένεια Δασκαλάκη θρηνεί την απώλεια των τριών κοριτσιών, της Τζωρτζίνας, της Μαλένας και της Ίριδας, κάτω από συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής και διερευνώνται από τις αρμόδιες Αρχές.

Ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας πριν από 20 ημέρες αποτέλεσε και την αφορμή ώστε να ξεκινήσει ο κύκλος των ερευνών και η υπόθεση να ανατεθεί στο Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, ύστερα από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών. Η εξακρίβωση της αιτίας θανάτου της Τζωρτζίνας, θεωρείται ότι θα αποτελέσει και το “κλειδί” ώστε να πέσει “φως” στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους και οι άλλες δύο αδελφούλες της. Το πόρισμα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων εκτιμάται ότι θα βγει στα τέλη του μήνα.

Οι ίδιοι οι γονείς, η Ρούλα Πισπιρίγκου και ο Μάνος Δασκαλάκης, “έλυσαν” τη σιωπή τους παραχωρώντας μία συγκλονιστική συνέντευξη στην εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα” στο Star. Οι γονείς αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στις τραγικές στιγμές που βίωσαν με τις ασθένειες και τις απώλειες των παιδιών τους και έδωσαν απαντήσεις σε όσους ρίχνουν “σκιές” και τους αμφισβητούν. Η μητέρα των παιδιών, δεν δίστασε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα εάν έχει σχέση με τον θάνατο των παιδιών της, ενώ ο πατέρας εξέφρασε την οργή του για όσα ακούγονται, τόνισε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει να κινούνται νομικά και έκανε λόγο για “ανακρίβειες”. Και οι δύο, υπογράμμισαν το πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστούν τα όσα τραγικά τους συμβαίνουν και δήλωσαν ξεκάθαρα ότι εκείνοι πρώτοι είναι που ζητούν απαντήσεις στα “γιατί” του θανάτου των παιδιών τους.

Τι λένε οι γονείς για τον θάνατο των παιδιών τους

Η αρχή της συζήτησης γίνεται με τη Μαλένα, το παιδί που πέθανε πρώτο το 2019. “Μέχρι και το 2019 που η Μαλένα παρουσιάζει ένα πρήξιμο στο λαιμό στους λεμφαδένες, όλα πήγαιναν καλά” λέει ο πατέρας και η μητέρα συμπληρώνει: “Το ψάξαμε με την παιδίατρο, μας έδωσε την κατάλληλη αντιβίωση αλλά το πρήξιμο δεν περνούσε”.

“Κάποια στιγμή βρέθηκε ένας λεμφαδένας πιο σκληρός και τελικά βγήκε η διάγνωση για οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Έτσι μπήκαμε στο Παίδων, στο ογκολογικό τμήμα. Εκεί έμεινε εννιά μέρες. Έκανε μόνο μία χημειοθεραπεία 23 ώρες πριν καταλήξει. Τελικά κατέληξε. Στον ύπνο της ξύπνησε, προσπαθούσε να αναπνεύσει και κατέληξε” σημείωσε η μητέρα λέγοντας πως οι ιστολογικές εξετάσεις έδειξαν ηπατική ανεπάρκεια.

“Κοιμόταν, ξύπνησε, με κοίταξε, προσπαθούσε να αναπνεύσει. Έτρεξα να φωνάξω τους γιατρούς και μέχρι να γυρίσω είχε καταλήξει” πρόσθεσε η Ρούλα Πισπιρίγκου.

“Πώς γίνεται να έχεις καθαρές εξετάσεις και να σου λένε από την άλλη ηπατική ανεπάρκεια; Γι’ αυτό κάναμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου γιατί ψάξαμε να δούμε τι γίνεται”, ανέφερε ο πατέρας.

Μιλώντας για το δεύτερο παιδί που ξεψύχησε μέσα στην κούνια του, την Ίριδα, η μητέρα αναφέρει:

“Εκείνο το βράδυ την έβαλα για ύπνο όπως έκανα πάντα. Επειδή είχε μπει στις τροφές το παιδί δεν ξύπναγε, είχε πάρει μία ροή ύπνου που διαρκούσε 10-12 ώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ δεν πήγαινα να τη δω. Ήμουν με την αδερφή μου και στις 02.30 όταν πήγε η Τζωρτζίνα για ύπνο πήγα της έβαλα την πιπίλα και την σκέπασα. Στις 07.30 ξαναμπήκα γιατί έκλαψε. Έκανα ξανά την ίδια διαδικασία. Την γύρισα ευθεία, τη σκέπασα και της έβαλα την πιπίλα της. Στις 11.00 πήγε η αδελφή μου να την ξυπνήσει για να φύγουμε. Εγώ έφτιαχνα τη φρουτόκρεμα. Βρήκε το παιδί να έχει καταλήξει στην κούνια με ένα πανάκι δίπλα με αίμα” λέει η μητέρα η οποία εξηγεί πως αυτό το πανάκι τον βρήκαν σε δεύτερο χρόνο και το παρέδωσαν στην αστυνομία.

“Ήρθε το ΕΚΑΒ, την παρέλαβε. Η αδελφή μου μου την είχε φέρει στα χέρια της στην κουζίνα και προσπάθησα να της κάνω ανάνηψη. Όσο ήξερα και όσο μπορούσα πάνω στον πανικό μου” υποστήριξε λέγοντας πως έχει μεν κάποιες γνώσεις νοσηλευτικής, ωστόσο, δεν έχει εξασκήσει ποτέ το επάγγελμα.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου περιέγραψε και τις τελευταίες ημέρες της Τζωρτζίνας, πριν ξεψυχήσει. “Όταν έκανε την πρώτη της βραδυκαρδία στα μόνιτορ οι γιατροί ήταν μέσα στο δωμάτιο” σημείωσε η ίδια εξηγώντας στη συνέχεια πώς πάρθηκε η απόφαση να μεταφέρουν το παιδί σε νοσοκομείο της Αθήνας. “Τονίζεται ότι πάντα ήταν η μαμά. Θεωρώ ότι καμία μαμά δεν θα άφηνε το παιδί της στο νοσοκομείο και να κάθεται σπίτι” υποστήριξε η μητέρα ενώ εξήγησε πως λόγω covid δεν επιτρεπόταν να είναι συνεχώς και οι δύο γονείς μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου.

 

«Ακούω ‘είσαι φόνισσα’» – «Πώς είναι δυνατόν να σκοτώσω εγώ τα παιδιά μου;» λέει η μητέρα

Η μητέρα των τριών αδικοχαμένων κοριτσιών, ερωτήθηκε εάν έχει σχέση με τον θάνατο των παιδιών της. “Θα απαντήσω μόνο και μόνο, γιατί έχω ακούσει πάρα πολλά. Κανένας όμως δεν ήρθε ποτέ να με ρωτήσει, σε ένα σπίτι όπου υπήρχαν τα παιδιά και υπήρχε όλη αυτή η ευτυχία, πώς ζω εγώ τώρα. Μέχρι τώρα ζούσα με την Τζωρτζίνα. Πώς ζω εγώ από τις 21 του μήνα… Πώς θα πείραζα εγώ τα παιδιά μου; Τα γέννησα, τα μεγάλωσα. Ήμουν δίπλα τους. Με τι λογική; Δεν υπάρχει λογική σε αυτό”, είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Ο πατέρας από την πλευρά του, εξέφρασε την οργή του για όσα ακούγονται και τόνισε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει να κινούνται νομικά, κάνοντας λόγο για “ανακρίβειες”.

Μίλησαν και για τον απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στην 9χρονη Τζωρτζίνα. “Έχουν βγει αξιότιμοι καρδιολόγοι τόσες ημέρες… ο απινιδωτής για να πειραχτεί πρέπει να έρθει ο τεχνικός της εταιρείας ή ο θεράπων ιατρός, με συγκεκριμένη συσκευή… να ρυθμίσει από laptop την απενεργοποίησή του ή να αλλάξει τους παλμούς. Να ξεκαθαριστεί αυτό, γιατί έχει καταντήσει γελοίο”, είπε ο πατέρας των κοριτσιών.

Η μητέρα, θέλησε να ξεκαθαρίσει από την πλευρά της: “γιατί ειπώθηκε, ότι ο απινιδωτής έγραψε την τελευταία βραδυκαρδία της Τζωρτζίνας. Η Τζωρτζίνα είχε κάνει άλλες 50-100 βραδυκαρδίες σε όλα αυτά τα επεισόδια. Ο απινιδωτής έπιασε την τελευταία βραδυκαρδία. Η βραδυκαρδία ήταν αποτέλεσμα της πτώσης του οξυγόνου. Την οποία αιτία ευελπιστούμε να την μάθουμε τώρα. Εξωγενής παράγοντας να κάνει βραδυκαρδία, απ’ ότι ειπώθηκε μπορεί να υπάρξει. Πώς, γιατί κλπ. πιστεύω θα μας το λύσουν και αυτό το κομμάτι”.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, οι δύο γονείς υπογράμμισαν πως περιμένουν μια απάντηση για όλα όσα έχουν συμβεί.

“Δεν σημαίνει ότι την υπόθεση την έχει πάρει το Ανθρωποκτονιών, απ’ ότι με έχουν πληροφορήσει κι εμένα, ότι είναι ανθρωποκτονία είτε από αμέλεια είτε από δόλο, όπως λέγεται… Ούτε κανένας μας είναι ύποπτος, ούτε κανένας μας έχει κληθεί. Είναι μια διαδικασία θεωρώ πολύ σωστή, να πάρουμε κι εμείς τις απαντήσεις, που τις θέλουμε. Θεωρώ ότι και επιστημονικά οι γιατροί θέλουν τις απαντήσεις τους, για το επιστημονικό κομμάτι”, είπε η μητέρα των τριών κοριτσιών.

Μίλησε, επίσης, για τα “σύννεφα” στη σχέση του ζευγαριού και τα όσα ακούει η ίδια προσωπικά, από την ημέρα που χάθηκε η 9χρονη κόρη της. “Η Τζωρτζίνα ήταν πάνω απ’ όλους και απ’ όλα. Βέβαια, με τόσα που έχουμε περάσει σαν οικογένεια μπορεί και κάποια στιγμή να είχαμε κι εμείς τα προβλήματά μας. Και τονίζω πάλι: Δεν σημαίνει ότι μια οικογένεια όταν έχει τα προβλήματά της… δεν σκοτώνει τα παιδιά της… για κανέναν λόγο. Ούτε για να φέρει τον άντρα πίσω, ούτε για να φέρει την γυναίκα πίσω, ούτε τίποτα από όλα αυτά που έχω ακούσει”, είπε η μητέρα στην εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα”.

“Είναι δύσκολο και για τους δυο μας αυτό το πράγμα. Είναι μη διαχειρίσιμο, όμως υπήρχε η Τζωρτζίνα. Αν χανόμασταν εμείς το παιδί μας τι θα γινόταν; Οπότε υπήρχε η Τζωρτζίνα. Τώρα που έφυγε η Τζωρτζίνα, αν με ρωτάς, δεν με έχουν αφήσει να σκεφτώ. Από τις 29 του μήνα μέχρι και σήμερα το μόνο που ακούω είναι: ‘είσαι φόνισσα, είσαι δολοφόνος, τα σκότωσες, έχεις το τέλειο έγκλημα’. Εντάξει… Πόσο;”, συνέχισε η μητέρα.

Στη συγκλονιστική συνέντευξη, και οι δύο γονείς, υπογράμμισαν το πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστούν τα όσα τραγικά τους συμβαίνουν.

Η μητέρα ερωτήθηκε και για τους υπαινιγμούς σε βάρος της με αφορμή το γεγονός ότι κάνει κάποια σενάρια εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. “Από μικρή είχα έφεση στο ιατρικό κομμάτι. Αυτό όμως δεν σημ,αίνει ότι όταν ένας άνθρωπος θέλει να σπουδάσει γιατρός, εγκληματολόγος, του αρέσει να διαβάζει Σόμπολο, Νικολούλη… δεν θεωρώ ότι κάποιος που του αρέσει αυτό, σκοτώνει κιόλας… Στην εγκληματολογία δεν σου διδάσκουν πώς θα σκοτώνεις, αλλά πώς θα εξιχνιάσεις ένα έγκλημα” τόνισε η μητέρα των τριών κοριτσιών.
Αναφέρθηκαν επίσης στη διακοπή κύησης, πριν τον θάνατο της Ίριδας. Όπως τόνισαν, τους είχαν πει ότι ή θα κρατούσαν το παιδί με δική τους ευθύνη ή θα περίμεναν να ολοκληρωθεί ο γονιδιακός έλεγχος.

Σχετικά με τα όσα ακούγονται για την σπιτονοικοκυρά τους, η μητέρα είπε: “Δεν υπάρχει τίποτα ανεξήγητο. Η γυναίκα είχε πολλά προβλήματα υγείας. Την φρόντιζαν άλλες γυναίκες, όχι εγώ… Έφυγε από τελευταίο στάδιο καρκίνου και σκλήρυνση κατά πλάκας. Ούτε ανακοπή έπαθε, ούτε αιφνίδια πέθανε”. Όπως ανέφερε, την περίοδο που είχε πεθάνει η σπιτονοικοκυρά τους, εκείνη είχε μόλις γεννήσει την Ίριδα.

Τα ζητήματα που θέτουν οι γιατροί

Σε ρεπορτάζ που μετέδωσε το Mega, το απόγευμα της Πέμπτης, αναφέρθηκαν κάποια ζητήματα που θέτουν γιατροί οι οποίοι είδαν τη συνέντευξη των γονιών.

Η μητέρα των κοριτσιών περιέγραψε ότι η Μαλένα έμεινε εννέα ημέρες στο νοσοκομείο και ένα 24ωρο πριν καταλήξει έκανε την πρώτη της χημειοθεραπεία. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, οι γιατροί επισημαίνουν πως το παιδί είχε κάνει αρκετές χημειοθεραπείες. Σημειώνουν δηλαδή ότι εκείνη την ημέρα το παιδί έκανε την ενέσιμη χημειοθεραπεία και το κορίτσι είχε πάρει χάπια, τα οποία είχαν αποδώσει τις προηγούμενες ημέρες. Δηλαδή, η ενέσιμη χημειοθεραπεία ξεκίνησε την ένατη ημέρα και μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες οι γιατροί είχαν αναφέρει ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται και ότι η κατάσταση είναι ιάσιμη και σύντομα το παιδί θα έφευγε από το νοσοκομείο, αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ.

Οι γιατροί ανησύχησαν και ξαφνιάστηκαν όταν πέθανε αιφνίδια η Μαλένα. Το πόρισμα του ιατροδικαστή μιλά για ηπατική ανεπάρκεια και οι γιατροί απορούν για το πώς βρέθηκε αυτό το πρόβλημα, καθώς αναφέρουν πως είχαν κάνει και καρδιολογικό και ηπατικό έλεγχο που δεν είχε δείξει κάτι, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός.

Ως προς το έξι μηνών βρέφος, την Ίριδα, οι γιατροί αναφέρουν ότι το αίμα στο πανάκι που βρέθηκε δίπλα του, στην κούνια του, δεν δείχνει να έχει πεθάνει από ανακοπή. Αυτό θα προέκυπτε εάν είχε κάποιο πνευμονολογικό πρόβλημα ή πνευμονικό οίδημα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.

Σε ό,τι αφορά στον θάνατο της Τζωρτζίνας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο νοσοκομείο “Αγλαΐα Κυριακού” υπήρξε μεγάλη αναστάτωση από τον ξαφνικό θάνατο του κοριτσιού. Από το νοσοκομείο κάλεσαν την εταιρία που είχε βάλει τον απινιδωτή για να δουν εάν λειτουργεί καλά. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, σε σχέση με τον απινιδωτή, όταν οι γιατροί κάνουν λόγο για ενεργοποίηση του βηματοδότη λόγω ξαφνικής βραδυκαρδίας θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό να υπήρχε εξωτερικό αίτιο όχι ως προς το μηχάνημα, αλλά ως προς το παιδί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ