Όσα είπαν Τσιόδρας και Χαρδαλιάς για τις κλινικές σε Περιστέρι και Ελληνικό – ΒΙΝΤΕΟ

Οι τελευταίες εξελίξεις με τις δύο δομές υγείας στο Περιστέρι και το Ελληνικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημέρωσης που έκαναν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, το απόγευμα της Παρασκευής.

Αναφερόμενος στη μονάδα υγείας για νεφροπαθείς στο Περιστέρι, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, είπε πως πρόκειται για μία σημαντική επιδημία σε δομή υγείας όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και ευπαθείς ομάδες. Τόνισε ότι τρεις ασθενείς κατέληξαν και 17 βρέθηκαν θετικοί στον ιό, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής υπό αυστηρά μέτρα. Οι 17 εργαζόμενοι που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, είναι σε κατ οίκον απομόνωση και παρακολουθείται η υγεία τους, ανέφερε. Είπε επίσης πως ο ΕΟΔΥ προμήθευσε την κλινική με μέτρα ατομικής προστασίας «διότι ακόμη και αρνητικοί ασθενείς που παρέμειναν έχουν εκτεθεί στο συγκεκριμένο περιβάλλον της ομάδας» και διευκρίνισε πως θα γίνεται επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος ανά 2-3 ημέρες ανάλογα με την ημέρα της αιμοκάθαρσης «ώστε να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε έγκαιρα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή κρούσματος». Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι δόθηκαν φάρμακα για την έναρξη προφυλακτικής αγωγής σε αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούνται αυξημένου κινδύνου, ενώ σήμερα το πρωί ο ΕΟΔΥ εκπαίδευσε το προσωπικό της κλινικής για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας και ότι συνεχίζεται η ιχνηλάτηση. «Εύχομαι κανένας άλλος ασθενής να μην εμφανιστεί εκεί κι ελπίζω γρήγορα να αντιμετωπίζονται παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές δεν αρκεί να πούμε το πάθημα να γίνει μάθημα, αλλά να ακούσουμε αυτό σαν ένα σημαντικό καμπανάκι κινδύνου για όλους μας» και συμπλήρωσε πως, «όπως κάποιος μου είπε, η αμέλεια δεν έχει κάποιο ιδεολογικό πρόσημο».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάςσημείωσε για τη δομή στο Περιστέρι ότι από την εν εξελίξει διαδικασία ιχνηλάτησης σε σύνολο 34 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, προέκυψαν μέχρι τώρα 121 στενές επαφές, που τέθηκαν σε καραντίνα.

Σχετικά με τη δομή στα νότια προάστια, ανέφερε ότι όλα τα τεστ για κορονοϊό που έγιναν ήταν αρνητικά.

Νοσηλευτικό προσωπικό με συμπτώματα λοίμωξης του επετράπη να δουλεύει

Απαντώντας στη συνέχεια σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιόδρας είπε πως «είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις επιδημιών σε χώρους υγειονομικούς να τηρούνται όλα τα μέτρα πρόληψης. Με την παραμικρή υποψία άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν συμπτωματολογία συμβατή με τη λοίμωξη, πρέπει να ελέγχονται, να απομονώνονται και να μην συνεχίζεται η παροχή υπηρεσιών σε αυτούς σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο. Όπως είπε, προέκυψαν κάποια δεδομένα που είχαν σχέση με την τήρηση των πρωτοκόλλων πρόληψης των λοιμώξεων και εργαστηριακού ελέγχου, τα οποία θα αναφερθούν σε συγκεκριμένο σημείωμα του ΕΟΔΥ».

Σε άλλη παρόμοια περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας, «ήταν νοσηλευτικό προσωπικό που είχε συμπτώματα, και δεν είναι το πρώτο». Είπε, δε, στη συνέχεια ότι «το νοσηλευτικό προσωπικό που είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από τον γιατρό της μονάδας και ενώ είχε συμπτώματα του επετράπη να δουλεύει, ενώ δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον κορονοϊό». «Γι’ αυτό καταργήθηκαν τα επισκεπτήρια σε αυτές τις δομές, όχι γιατί είμαστε απάνθρωποι…», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Τι απάντησαν στην ερώτηση «τι πήγε λάθος»

Οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτηση τι πήγε λάθος τις τελευταίες ημέρες, με τις εστίες μόλυνσης. Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως «δεν είναι κάτι που μπορείς μαγικά να το εφαρμόσεις, πρέπει να συνεργαστεί ο κόσμος, να συνεργαστούν οι υγειονομικοί, πρέπει όλοι να επιδείξουμε αυτό το αίσθημα αυξημένης ευθύνης. Σε καμία περίπτωση να μην ξεχνάμε ότι τα πρωτόκολλα υγιεινής και απόστασης έχουν τη μεγαλύτερη σημασία». Επανέλαβε ότι «οι ευπαθείς ομάδες είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο, αυτό το ξέρουμε, αυτό το ζούμε στην πιο τραγική του έκφανση σε γείτονες χώρες, όπου άφηναν τους ηλικιωμένους νεκρούς… Είναι τραγικά αυτά που ζούμε σαν παγκόσμια κοινότητα, ευτυχώς δεν τα έχουμε ζήσει στην Ελλάδα σε μία τέτοια μεγάλη έκφανση, όχι μόνο, έχουμε καταφέρει να θεωρούμαστε από τις πιο επιτυχημένες χώρες στην αντιμετώπιση αυτού του ιού. Πρέπει να συνεχίσουμε έτσι, γιατί εκτιμούμε τη ζωή . Θέλει απίστευτη επαγρύπνηση, που πρέπει να συνεχιστεί… πρέπει να προσπαθήσουμε να μηδενίσουμε, αν είναι δυνατόν τη διασπορά του ιού».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «όλη η στρατηγική μας από την αρχή στηρίχθηκε στην προστασία αυτών των ομάδων, των ευπαθών ομάδων. Μου προκαλεί έναν μικρό προβληματισμό αυτό το περί λάθους. Λάθη μικρά και μεγάλα γίνονται, όμως ας δούμε και την πραγματική εικόνα και αυτή είναι ότι από την πρώτη στιγμή υπήρχαν ιδιαίτερα ζητήματα σε ομάδες ανθρώπων που έχουν συνηθίσει να ζουν κάτω από συγκεκριμένες συνήθειες, όπως οι αγαπημένοι μας συμπολίτες μας Ρομά…».«Υπάρχει ένα κράτος που δημιουργεί μία ομπρέλα προστασίας και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, προσπαθούμε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι και να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη του… Είναι πολύ εύκολο να μιλάνε όλοι για λάθη αλλά είναι πολύ δύσκολο μέσα από την καθημερινότητα να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος», συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «η αμεσότητα σε αυτές τις καταστάσεις είναι πολύ σημαντική. Για την υπόθεση της κλινικής του Περιστερίου ξέραμε από την Τρίτη, την Τρίτη το απόγευμα ήμασταν στην κλινική στο Ελληνικό μέχρι τα μεσάνυχτα. Την Τρίτη το προσωπικό μας ήδη προγραμμάτισε τη δράση στην κλινική του Περιστερίου και είχε ενημερωθεί. Και την Τετάρτη το πρωί ήμασταν εκεί».

Τσιόδρας για Κρανίδι: Δώσαμε αγώνα -μάχες “αγκώνα-αγκώνα”

Μίλησε, δε, και για την κατάσταση που αντιμετώπισαν στο Κρανίδι, κάνοντας λόγο για έναν πληθυσμό που είναι δύσκολο να ελεγχθεί. «Με πολύ δύσκολες συνθήκες με επιθέσεις εναντίον του προσωπικού του ΕΟΔΥ, με απειλές για τη ζωή των ανθρώπων, με πράγματα που δεν λέγονται στην κάμερα και πήγαμε εκεί και μιλήσαμε μαζί τους. Δώσαμε αγώνα -μάχες “αγκώνα-αγκώνα” στο Κρανίδι- και να μας εμπιστευτούν», είπε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε: «Η αμεσότητα και η αλληλεγγύη είναι καταλυτικοί παράγοντες στην επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα μας μέχρι σήμερα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ