Οι ειδήσεις της νύχτας που πέρασε

Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της νύχτας που πέρασε.

Ρόδος: Εντοπισμός και διάσωση 61 ατόμων από το Λιμενικό

Στον εντοπισμό και την διάσωση 61 ατόμων προέβησαν οι αρχές το Σάββατο στην Ρόδο.
Σύμφωνα με το λιμενικό, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου στην περιοχή του λιμένα Ακαντιά Ρόδου εντόπισαν 61 αλλοδαπούς (25 άνδρες, 16 γυναίκες, 09 αγόρια και 11 κορίτσια), οι οποίοι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Ρόδου.

Σάμος: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε πλαστά δελτία ασύλου

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διακινούσαν πλαστά δελτία αιτούντος διεθνούς προστασίας στην Σάμο.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν στις 26/10 στη Σάμο 5 αλλοδαποί, μέλη της σπείρας, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της πλαστογραφίας, καθώς και για παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης.

Στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνεται και αλλοδαπός, αρχηγός της οργάνωσης, ο οποίος διαμένει και δραστηριοποιείται σε χώρα του εξωτερικού.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, από την αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σάμου, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, καθώς και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι, τουλάχιστον από τα τέλη Αυγούστου του έτους 2023, ο αρχηγός και οι συλληφθέντες συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό τη διακίνηση, έναντι χρηματικής αμοιβής, πλαστών δελτίων αιτούντος διεθνούς προστασίας, σε παράτυπα εισερχόμενους υπηκόους τρίτων χωρών στο νησί της Σάμου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα μέλη του κυκλώματος, δρώντας υπό την καθοδήγηση του αρχηγού τους, προμηθεύονταν τα πλαστά έγγραφα από περιοχή της Αττικής και ακολούθως τα πωλούσαν σε παράτυπα εισερχόμενους αλλοδαπούς στη Σάμο, προκειμένου να διευκολύνουν την παράνομη παραμονή και μετακίνησή τους στην ελληνική επικράτεια.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -11- πλαστά δελτία αιτούντος διεθνούς προστασίας,
  • -2- πλαστές ταυτότητες αλλοδαπών Αρχών,
  • -4- ακτοπλοϊκά εισιτήρια και -2- κάρτες επιβίβασης αεροπορικών εταιρειών,
  • τα χρηματικά ποσά των -9.500- τουρκικών λιρών, -295- ευρώ και -101- δολαρίων Η.Π.Α.,
  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ψηφιακά μέσα αποθήκευσης,
  • -9- κινητά τηλέφωνα,
  • -4- τραπεζικές κάρτες και
  • παραστατικά χρηματικών συναλλαγών

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου, ενώ το προανακριτικό έργο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω, το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας και οι διασυνδέσεις της οργάνωσης, η τυχόν συμμετοχή περισσότερων ατόμων σε αυτήν, καθώς και η ενδεχόμενη εμπλοκή της σε συναφείς έκνομες ενέργειες.

Μαίρη Χρονοπούλου: Βρέθηκε νέα διαθήκη – «Περιπλέκονται τα πράγματα», λέει ο δικηγόρος της

Ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα η νέα διαθήκη της Μαίρης Χρονοπούλου, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δικηγόρος της έχει καθυστερήσει η δημοσίευσή της.

Μιλώντας στο mega ο δικηγόρος της Μαίρης Χρονοπούλου Δημήτρης Χατζημιχάλης  ανέφερε: «Περιπλέκονται τα πράγματα διότι χθες είχαμε μια δίκη στο ειρηνοδικείο του Κορωπίου οπού ο κ. Γιαννόπουλος εμφανίστηκε σαν μάρτυρας και είπε ότι τα πράγματα είναι του “Χαμόγελου του Παιδιού” ενώ δεν υπάρχουν τέτοια έγγραφα και στοιχεία. Μόνο για τα ακίνητα είχε κάνει δωρεά η Μαίρη, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας».

Kι έπειτα ο κ. Χατζημιχάλης συμπλήρωσε πως ο κ. Γιαννόπουλος «είπε και κάτι πολύ ενδιαφέρον, ότι δεν προτίθεται να κάνει ένα μουσείο όπως είχε πιο παλιά. Είπε ότι θα κάνει κάτι σαν μουσείο, αλλά αυτό δεν είναι μουσείο. Θα περιμένουμε να δούμε ποιος είναι ο κληρονόμος που ήθελε η Μαίρη να αφήσει την περιουσία που της απέμεινε».

Τέλος, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μαίρης Χρονοπούλου, αυτή είναι η μία και μοναδική διαθήκη που άφησε η ηθοποιός, καθώς οι οδηγίες για την καύση της δεν ήταν διαθήκη, αλλά «έγγραφο».

Κιβωτός του Κόσμου: 12χρονη κατήγγειλε ξυλοδαρμό και άγριο bullying

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της ΕΛ.ΑΣ για δύο καταγγελίες που αφορούν σε ξυλοδαρμό και ξεγύμνωμα μιας 12χρονης  που φιλοξενείται σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Mega, ο ξυλοδαρμός του κοριτσιού, σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε από τον πατέρα του στο Αστυνομικό Τμήμα του Κολωνού, έλαβε χώρα στη δομή της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω καταγγελία ο πατέρας κατήγγειλε ότι το παιδί του εκμυστηρεύτηκε πως κοινωνική λειτουργούς την είχε ξυλοκοπήσει, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένο λόγο.

Παράλληλα, σε δεύτερη συνάντηση ο πατέρας ανέφερε σε καταγγελία του πως ένα αγόρι ξεγύμνωσε την κόρη του και την έβγαζε φωτογραφίες με το κινητό του παρουσία και άλλων παιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι καταγγελίες αυτές ερευνόνται από το Τμήμα ασφαλείας Κολωνού.

Το «Φεγγάρι του Κυνηγού» γέμισε τον νυχτερινό ουρανό – Μαγευτικές εικόνες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο

Εντυπωσιάζουν οι εικόνες από το «φεγγάρι του κυνηγού», το οποίο έκανε από νωρίς την εμφάνισή του απόψε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στον νυχτερινό ουρανό, με την αμαγευτική πανσέληνο να μαγνητίζει τα βλέμματα όλων.

Το «Φεγγάρι του Κυνηγού», όπως ονομάζεται η πανσέληνος του Οκτωβρίου, σηματοδοτεί την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής.
Οι ιθαγενείς συνήθιζαν να βγαίνουν για κυνήγι λίγο πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, γιατί τα θηράματα ήταν πιο παχιά και, έχοντας «καθαρίσει» τα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πανσελήνου («Φεγγάρι του θερισμού»), ήταν σε θέση να εντοπίσουν τα ζώα που προσπαθούσαν να τραφούν από τα υπολείμματα της σοδειάς του περασμένου μήνα.

Μαγευτικές εικόνες από το Ναύπλιο

Μαγευτικές φωτογραφίες από όλο τον κόσμο

( Κουβέιτ/ YASSER AL-ZAYYAT / AFP)
(Φιλιππίνες/Ted ALJIBE / AFP)
(Ινδία/Shammi MEHRA / AFP)
(Φιλιππίνες/Ted ALJIBE / AFP)
(Ινδία/ Himanshu SHARMA / AFP)
(Φιλιππίνες/Ted ALJIBE / AFP)

Με ποια ονόματα είναι γνωστή η Πανσέληνος του Οκτωβρίου

    • Σύμφωνα με το Oxford English Dictionary, η ονομασία για το «φεγγάρι του κυνηγού» ξεκινά από το 1710. Τα ονόματα της Σελήνης σχετίζονται συχνότερα με τις δραστηριότητες που γίνονταν αυτή την εποχή του χρόνου. Κάποιες από τις εναλλακτικές ονομασίας για το «φεγγάρι του κυνηγού» είναι:

 

  • Το Drying Rice Moon, περιγράφει μέρος της διαδικασίας μετά τη συγκομιδή της προετοιμασίας του ρυζιού για το χειμώνα.
  • Το Falling Leaves Moon είναι ένας όρος Anishinaabe που υπογραμμίζει τη μετάβαση μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου.
  • Το Freezing Moon (Ojibwe) και το Ice Moon (Haida) αναφέρονται στις ολοένα και πιο χαμηλές θερμοκρασίες αυτής της περιόδου.
  • Το Migrating Moon (Cree) αναφέρεται στη στιγμή που τα πουλιά αρχίζουν να πετούν νότια σε θερμότερα κλίματα.

Σύμφωνα με το National Geographic, ενώ τους άλλους μήνες το φεγγάρι ανατέλλει περίπου 50 λεπτά αργότερα συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα, αυτό του Οκτωβρίου εμφανίζεται μόλις 30 λεπτά πιο μετά, «λούζοντας» τη Γη με περισσότερο φως κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Το φως αυτό διευκολύνει τους κυνηγούς, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς την εποχή αυτή περνούν περισσότερες ώρες στη φύση και τα δάση, εν όψει του χειμώνα που πλησιάζει.

Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ σχετικά με τους αστυνομικούς που έχουν διατεθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω ελλείψεων αστυνομικών , το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου δίνει διευκρινήσεις σχετικά με τους αστυνομικούς που έχουν διατεθεί για την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

-Όλοι οι αερολιμένες της χώρας -και ο Διεθνής αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»- κάθε χρόνο, την θερινή περίοδο, ενισχύονται με επιπλέον αστυνομικό προσωπικό καθώς και με Δόκιμους Αστυφύλακες, οι οποίοι παραμένουν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όταν και λήγει η θερινή περίοδος.

-Συγκεκριμένα για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τη φετινή θερινή περίοδο η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών ενισχύθηκε με 67 αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες και 164 Δόκιμους Αστυφύλακες -περισσοτέρους από κάθε άλλη χρονιά- οι οποίοι επέστρεψαν στις Σχολές μετά το τέλος της περιόδου.

-Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρατηρείται μεγάλος αριθμός -αρκετά μεγαλύτερος από προηγούμενες χρονιές- αφίξεων και αναχωρήσεων. Για το λόγο αυτό προβλέφθηκε ενίσχυση με 50 επιπλέον αστυνομικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής με τη λήξη της θερινής περιόδου.

-Σε αυτή την μεταβατική περίοδο θα παρατηρηθούν, όπως είναι φυσικό, κάποιες καθυστερήσεις. Ξεκαθαρίζεται, ωστόσο, ότι γίνονται προσπάθειες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών, καθώς παράλληλα υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις σε διαφορετικά πεδία όπως είναι η ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης, των Αστυνομικών Τμημάτων, των Τμημάτων Τροχαίας καθώς και των Τμημάτων Ασφαλείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ