Μύκονος: «Κράτος εν κράτει» η «παιδική χαρά των πλουσίων» – Δημοσίευμα του Guardian για την ανομία στο νησί των ανέμων

Με τίτλο «Βία στην Ελλάδα απέναντι στις προσπάθειες για διατήρηση της αρχαίας κληρονομιάς στην Μύκονο», η βρετανική εφημερίδα The Guardian φιλοξενεί εκτενές δημοσίευμα για την επίθεση εναντίον του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, την ώρα που έβγαινε από το γραφείο του.

Μύκονος: «Οικονομικά συμφέροντα θέλουν να ξεμπερδέψουν με την προστασία των αρχαιοτήτων» – Τι λέει ο Μανώλης Ψαρρός για τον ξυλοδαρμό του

Στην ανταπόκριση της Έλενας Σμιθ από την Αθήνα, ο Ψαρρός περιγράφει πώς τον χτύπησαν από πίσω, στο κεφάλι κι έχασε τις αισθήσεις του. Οι γιατροί στην συνέχεια ανέφεραν ότι τα τραύματα που είχε έφεραν όλα τα σημάδια ενός επαγγελματικού χτυπήματος. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι έρευνες της αστυνομίας για την επίθεση την έφεραν αντιμέτωπη με την οικοδομική φρενίτιδα που σαρώνει την Μύκονο κι έρχεται αντιμέτωπη με την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς του νησιού την οποία έχει αναλάβει η αρχαιολογική υπηρεσία του υπουργείου πολιτισμού. Ο Ψαρρός, γράφει η εφημερίδα, την προηγούμενη δεκαετία ήταν επικεφαλής του τμήματος της αρχαιολογικής υπηρεσίας που έδινε τις άδειες οικοδομής στο διασημότερο νησί της Ευρώπης. Ο Γκάρντιαν φιλοξένει και την δήλωση της προέδρου των Αρχαιολόγων Δέσποινας Κουτσούμπα, η οποία κάνει λόγο για μαφιόζικη επίθεση η οποία οφείλεται στα τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα και η οποία είχε στόχο να ενσπείρει τον φόβο στους αρχαιολόγους.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι την ίδια άποψη φαίνεται να έχει και η ελληνική κυβέρνηση. Από τον πρωθυπουργό ως τοπικούς αξιωματούχους όλοι συναινούν στο ότι η ανομία στην οποία βασίζεται η παράνομη δόμηση σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας συνδέθηκε με ένα έγκλημα για το οποίο οι δράστες δεν έχουν ακόμη βρεθεί.
Για χρόνια, η Μύκονος είναι μια διεθνώς γνωστή ως  η παιδική χαρά για να διασκεδάζουν οι πλούσιοι όλου του κόσμου, με τα μπαρ, τα εστιατόρια, τις παραλίες της και όλους της τους χώρους να αποφέρουν ολοένα και πιο γιγάντια κέρδη.

Μύκονος: Νέες καταγγελίες αρχαιολόγων για απειλές και μπράβους – «Οι παράνομες εργασίες γίνονται τον χειμώνα και την νύχτα»

Αλλά η βάναυση επίθεση στον Ψαρρό αποκάλυψε επίσης μια πιο σκοτεινή πλευρά: ενός νησιού του οποίο έχουν καταλάβει συμφέρονται που ζουν σε μια ζώνη του λυκόφωτος μακρυά από την εμβέλεια της κεντρικής κυβέρνησης και από το μακρύ χέρι του νόμου.
Μάλιστα, ο Guardian επικαλείται αξιωματούχους που έκαναν λόγο για «κράτος εν κράτει», ενώ αναφέρεται στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και στις αντιδράσεις των αρχαιολόγων που δεν κάνουν πίσω παρά τον ξυλοδαρμό και τις απειλές σε άλλη αρχαιολόγο.
Την Τετάρτη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλούσε σύσκεψη ανώτερων υπουργών για να συζητήσουν την υπόθεση, αξιωματούχοι περιέγραφαν ανοιχτά τη Μύκονο ως «κράτος εν κράτει», υπογραμμίζει ο Guardian.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι κρατικοί αξιωματούχοι περιγράφουν την Μύκονο ως «κράτος εν κράτει». Ωστόσο ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι θα επιβληθεί ο νόμος παντού και έτσι τις επόμενες αναμένεται να φτάσουν στο «νησί των ανέμων» οι πρώτοι από τους 100 επιπλέον υπαλλήλους ασφαλείας, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, ερευνητές οικονομικού εγκλήματος, επιθεωρητές περιβάλλοντος και οικοδομών , οι οποίοι θα σταλούν στο νησί. Επίσης, η πάταξη της παράνομης δόμησης σε αγροτικές περιοχές, τόσο στη Μύκονο όσο και σε γειτονικά νησιά του αρχιπελάγους του Αιγαίου, θα ενταθεί, γράφει ο Γκάρντιαν.  «Δεν υπάρχει νησί όπου κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζει. «Αυτή είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά».

Μύκονος: Σπεύδει κλιμάκιο επιθεωρητών και της Οικονομικής Αστυνομίας – Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη στο Μαξίμου

Η κοινότητα των αρχαιολόγων

Η Βρετανική εφημερίδα σημειώνει τη στάση των αρχαιολόγων που δεν υποχωρούν με πρώτο τον Μανώλη Ψαρρό.  Η κοινότητα των αρχαιολόγων της Ελλάδας, που δεν ξεπερνά τους 1.000 ανθρώπους, θεωρείται εδώ και καιρό ως ο θεματοφύλακας της εξαιρετικής ιστορικής κληρονομιάς της χώρας, γράφει.  Για πολλούς η ομάδα των αφοσιωμένων ανθρώπων που πραγματοποιούν ανασκαφές και των ερευνητών είναι το τελευταίο προπύργιο ενάντια στις λεηλασίες που συνδέονται όλο και περισσότερο με τον τουρισμό.

Όμως, με τον κλάδο να αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ – και μακράν τη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας – υπάρχει η ανάγκη για μια λεπτή ισορροπία, η οποία από τη μία να εξασφαλίζει την αναγνώριση της ανάγκης για επισκέπτες και από την άλλη να διατηρεί τη φυσική ομορφιά που επίσης τους προσελκύει στη χώρα, γράφει ο Guardian.

Οι ισορροπίες

Η δραματική επιστροφή του τουρισμού μετά την πανδημία δεν είχε βοηθήσει. Με την Ελλάδα να προετοιμάζεται για άλλη μια σεζόν με ρεκόρ, οι ανησυχίες των αρχαιολόγων που αναγκάζονται να περιηγηθούν σε μια διαβόητα αργόσυρτη γραφειοκρατία έχουν μικρή σημασία για τους επενδυτές.  Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους παραβάτες για την οικοδόμηση βιλών, ξενοδοχείων και beach bars κοντά ή πάνω σε αρχαία μνημεία, «δεν είναι τίποτα» σε σύγκριση με τα κέρδη που θα προκύψουν, λένε οι ντόπιοι, οι οποίοι επίσης παραπονιούνται για την άναρχη ανάπτυξη ενός νησιού που έχει αφήσει πολλούς να μην μπορούν να το απολαύσουν ή να το αντέξουν οικονομικά.  Τα τελευταία χρόνια, καθώς η Μύκονος οδεύει προς τη δική της στρατόσφαιρα, επενδυτές από τη Μέση Ανατολή έχουν επίσης κινηθεί ανακοινώνοντας αμφιλεγόμενα σχέδια για την κατασκευή ενός τουριστικού χωριού με λιμάνι ικανό να ελλιμενίζει σούπερ γιοτ.

Ο Δήμαρχος και οι Αρχαιολόγοι

«Θέλουμε το κράτος να είναι σύμμαχος για την προστασία του νησιού μας», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος της Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, όπως υπενθυμίζει ο Guardian. «Θέλουμε να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου και φυσικά αποδοκιμάζουμε κάθε απειλή εναντίον κρατικών υπαλλήλων. Σήμερα είναι οι αρχαιολόγοι. Αύριο θα είμαστε εμείς».  Ο Μανώλης Ψαρρός θέλει επίσης να επιστρέψει στην εργασία του μόλις αναρρώσει «γιατί το αντίθετο θα έστελνε λάθος μήνυμα στους δράστες της επίθεσης».

Όπως έχει γράψει το enikos.gr, o  Μανώλης Ψαρρός μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην Μύκονο με τις οικοδομικές άδειες και μεταξύ άλλων είπε ότι «κάποια οικονομικά συμφέροντα στη Μύκονο θέλουν να ξεμπερδέψουν με την προστασία των αρχαιοτήτων και θέλουν να εκφοβίσουν κάθε υπάλληλο που κάνει σωστά τη δουλειά του».

Ο χρόνος είναι πολύτιμος, λέει η Δέσποινα Κουτσούμπα, αφού την περασμένη εβδομάδα μια γυναίκα αρχαιολόγος στη Μύκονο έγινε επίσης στόχος απειλητικών γραπτών μηνυμάτων.

«Αν η κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει, θα πρέπει να αρχίσει να κατεδαφίζει τα παράνομα κτίρια», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, η οποία θα πάρει μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του δημάρχου Κουκά την Τρίτη γράφει ο Γκάρντιαν.  «Αυτή τη στιγμή είναι η Μύκονος, αλλά αργότερα θα είναι κάποιο άλλο νησί. Έχει έρθει η ώρα για δράση και αυτό σημαίνει ότι θα σταλούν μπουλντόζες. Είναι η μόνη γλώσσα που θα καταλάβει κανείς. Πρέπει να δοθεί ένα παράδειγμα και πρέπει να δοθεί τώρα», επισημαίνει η ίδια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ