Μύκονος: Νέες καταγγελίες αρχαιολόγων για απειλές και μπράβους – «Οι παράνομες εργασίες γίνονται τον χειμώνα και την νύχτα»

Το καθεστώς ανομίας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Μύκονο περιέγραψε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, έπειτα και από τις νέες απειλές σε βάρος αρχαιολόγου που ασχολείται με τα θέματα του νησιού.

«Μαφία της Μυκόνου»: Συνάντηση με την Λίνα Μενδώνη ζητούν οι αρχαιολόγοι

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μαρτίου, o αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού στην Κηφισιά από την «μαφία των Κυκλάδων» , με αφορμή υποθέσεις που είχε υπό την εποπτεία του στη Μύκονο.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Μάνο Νιφλή, η κ. Κουτσούμπα ανέφερε ότι «από το 2018 έχει χτυπήσει το καμπανάκι. Είχαν δείρει έναν αντιδήμαρχο της Μυκόνου. Πριν από τον ξυλοδαρμό του κ. Ψαρρού είχαν προηγηθεί και άλλοι ξυλοδαρμοί επιχειρηματιών του νησιού».

Δήμαρχος Μυκόνου: Να «βάλουμε πάγο» σε όλες τις οικοδομικές άδειες, αλλά όχι μόνο για τα σπίτια

Και συνέχισε: «Αυτοί είναι άνθρωποι έχουν σχέσεις με μαφιόζικα κυκλώματα και δεν έχουν σχέση με την Μύκονο. Κερδοσκοπούν και δεν τους νοιάζει ούτε το νησί, ούτε οι κάτοικοι, ούτε ο φυσικός πλούτος της Μυκόνου. Τους νοιάζει μόνο να θησαυρίζουν και να φεύγουν. Και προσπαθούν να επιβάλουν με κάθε τρόπο και με την βία, τον δικό τους νόμο, τον νόμο του “Far West”».

«Δεν είναι λύση η ενίσχυση της αστυνομίας μόνο την τουριστική περίοδο. Οι παράνομες εργασίες που κυνηγάμε εμείς γίνονται τον χειμώνα και την νύχτα. Όταν τα βάζεις με μαφία χρειάζεται και η αστυνόμευση. Συνάδελφοί μας πήγαν να τεκμηριώσουν αυθαιρεσίες σε μαγαζί και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένοπλους μπράβους. Αυτό θέλει αστυνομία για να αντιμετωπιστεί. Εάν η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην “Μαφία της Μυκόνου”, πρέπει να γκρεμιστούν αυτές οι κατασκευές. Πρέπει να πάνε μπουλντόζες συνοδεία αστυνομίας. Τα πρόστιμα είναι χάδι. Δεν κλείνουν τα μαγαζιά. Είναι ίσα με τον τζίρο μίας ώρας σε ορισμένα μαγαζιά. Εάν δεν γκρεμιστούν αυτές οι κατασκευές δεν θα πάρουν το μήνυμα» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Μαφία της Μυκόνου»: Ζήτησε προστασία ο αρχαιολόγος που ξυλοκοπήθηκε – Οι μάρτυρες «κλειδιά» στην υπόθεση

«Όπου υπάρχει έντονη τουριστικοποίηση και πάρα πολύ ακριβός τουρισμός υπάρχει μεγάλη πίεση. Όταν γίνεται πολύ πλούσιος ο τουρισμός μαζεύονται διάφορα οικονομικά συμφέροντα που δεν έχουν σχέση με τα νησιά. Υπάρχει στην Σαντορίνη και στην Πάρο. Στην Μύκονο η κατάσταση έχει ξεφύγει. Απειλούν και δέρνουν κόσμο. Εάν δεν κοπεί αυτό τώρα στην Μύκονο θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Η πιο ακριβής διατύπωση που διάβασα είναι ότι η “Η Μύκονος είναι τα Ζωνιανά του Τουρισμού”» κατέληξε η κ. Κουτσούμπα.

Ο αρχαιολόγος που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού είχε δεχθεί πιέσεις από ιδιώτες

Την Τετάρτη κατέθεσε στο Τμήμα Εκβιαστών ο 52χρονος αρχαιολόγος που ξυλοκοπήθηκε στις 9 Μαρτίου στην Κηφισιά. Το θύμα, ανέφερε πως δεν είχε διαφορές με κανέναν, δεν είχε δεχτεί απειλές, αλλά εκτιμά πως η επίθεση αφορά υπόθεση που σχετίζεται με την εργασία του, χωρίς να φωτογραφίζει ή να στοχοποιεί κάποιον επιχειρηματία της Μυκόνου.

Η δικηγόρος του αρχαιολόγου, Έφη Μουγκαράκη, τόνισε στην ΕΡΤ ότι ο πελάτης της είχε δεχθεί στο παρελθόν πιέσεις από ιδιώτες. Επίσης, ανέφερε ότι η κατηγορία πρέπει να αναβαθμιστεί και να αφορά την επίθεση κατά της ζωής του και να μην είναι ένα απλό πλημμέλημα για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Υπενθυμίζει ότι χθες η δικηγόρος του Μανώλη Ψαρρού αποκάλυψε στο enikos.gr ότι ο αρχαιολόγος ζήτησε προστασία για την ζωή του μετά το απειλητικό SMS που εστάλη σε συνάδελφό του.

Συγκεκριμένα, ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός ζήτησε η κατηγορία να είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και να είναι αντίστοιχη της πράξης.  Επίσης, αιτήθηκε προστασίας διότι αισθάνεται ότι κινδυνεύει ο ίδιος και η οικογένειά του, πολύ περισσότερο μετά το απειλητικό SMS που εστάλη στην συνάδελφό του.

Παράλληλα, σύμφωνα με την δικηγόρο του, υπέδειξε ως μάρτυρες υπαλλήλους της εφορίας αρχαιοτήτων που παρατήρησαν ύποπτες κινήσεις και ενέργειες που έλαβαν χώρα έξω από τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στην Πλάκα λίγες ημέρες πριν από τον ξυλοδαρμό, κινήσεις που πιθανότατα σχετίζονται με την υπόθεση.

Τέλος, για την διεξαγωγή της έρευνας επιφυλάχθηκε να προσκομίσει κυρίως ιατρικά έγγραφα και βιντεοληπτικό υλικό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ