«Μαφία των Κυκλάδων»: Απειλητικό sms σε βάρος αρχαιολόγου που εργάζεται στην Μύκονο – Τι λέει στο enikos.gr η πρόεδρος του ΣΕΑ

Νέες απειλές σε βάρος αρχαιολόγου που ασχολείται με τα θέματα της Μυκόνου έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατέφυγε στην Δίωξη Εκβιαστών, καθώς σύμφωνα με τη νέα καταγγελία, η αρχαιολόγος απειλήθηκε μέσω  sms που δέχθηκε από άγνωστο αριθμό.

Του Μιλτιάδη Τσεκούρα

Στο sms ο άγνωστος αποστολέας καταφέρεται με υβριστικές εκφράσεις σε βάρος της αρχαιολόγου απειλώντας τόσο την ίδια, όσο και την οικογένειά της γράφοντας: «Μωρ@ κ@ρ… θα γ@μ… εσένα και την οικογένειά σου».

Να σημειωθεί ότι η αρχαιολόγος συνεργάζεται σε αρκετές υποθέσεις της Μυκόνου με τον συνάδελφο της Μανώλη Ψαρρό, ο οποίος έπεσε πριν από λίγες μέρες θύμα άγριου ξυλοδαρμού.

Η αρχαιολόγος  ενημέρωσε τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και μαζί με την πρόεδρο, Δέσποινα Κουτσούμπα, μετέβησαν στη Δίωξη Εκβιαστών και στη συνέχεια στο ΤΑ Κυψέλης όπου και κατέθεσε μήνυση για απειλή κατά της ζωής, συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα μιλώντας στο enikos.gr τόνισε: Δεν θα μας φοβίσουν, αντίθετα μας εξοργίζουν. Εμείς θα δημοσιεύουμε κάθε απειλή που δεχόμαστε».

Όσον αφορά στο ποιοι κρύβονται πίσω από τα περιστατικά ξυλοδαρμού και απειλών εναντίον αρχαιολόγων που εργάζονται στην Μύκονο, η κα. Κουτσούμπα υπογράμμισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιων τα συμφέροντα έχουν θιχθεί από τον αρχαιολογικό νόμο που εμείς εφαρμόζουμε. Έχουμε ορκισθεί στο Σύνταγμα ότι θα προστατεύσουμε τις αρχαιότητες και είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε βήμα πίσω».

Όπως αποκάλυψε οι αρχαιολόγοι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ενώ την Δευτέρα και την Τρίτη το ΔΣ του Συλλόγου θα βρεθεί στην Μύκονο προκειμένου να έχει συνάντηση με όλους τους φορείς του νησιού.

Μύκονος: Αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές

Αποφασισμένη να ανοίξει πόλεμο με την «μαφία των Κυκλάδων» είναι η κυβέρνηση μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, ο οποίος εργάζεται στην Μύκονο. Με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές στο «νησί των ανέμων».

Να θυμίσουμε ότι ο αρχαιολόγος που υπηρετεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είχε εντοπιστεί αιμόφυρτος στον σταθμό ΚΑΤ στην Κηφισιά στις 7 Μαρτίου με σπασμένα πλευρά και κατάγματα στην μύτη και το πρόσωπο. Χρειάστηκε να νοσηλευτεί στον «Ευαγγελισμό» πριν επιστρέψει σπίτι του.

Όπως είχε τονίσει στο enikos.gr ο Μανώλης Ψαρρός από την πρώτη στιγμή  ο ΣΕΑ ήταν δίπλα του, με τον Σύλλογο μάλιστα να καταγγέλλει ότι «το επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του».

«Ο πολιτισμός χτυπιέται συστηματικά και όχι μόνο από τον υπόκοσμο. Έχουμε να κάνουμε με την ιστορία όλου του τόπου. Εμείς οι αρχαιολόγοι διασφαλίζουμε την ιστορία της χώρας και φροντίζουμε να υπάρχουν τα υλικά κατάλοιπα που την αφορούν. Αυτό είναι βασικό για την αυτογνωσία του ελληνικού λαού.

Εμείς απλά κάνουμε τη δουλειά μας, δεν είμαστε κομμάτια του star system. Αν κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτούς, χρειάζονται αφενός περισσότερη εμβάθυνση στα προσωπικά, αφετέρου στην αυτογνωσία τους. Νιώθουμε απροστάτευτοι», είχε τονίσει ο κ. Ψαρρός.

«Η Πολιτεία δεν εκβιάζεται»

«Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος. Η Πολιτεία δεν εκβιάζεται», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, καθώς με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές του νησιού. Μάλιστα, ανέφερε ότι «οι δράστες της εγκληματικής και μαφιόζικης επίθεσης εναντίον του αρχαιολόγου θα τιμωρηθούν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση στη Μύκονο, ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε: «Αν στην Ελλάδα κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου και ότι αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της επικράτειας, είναι μακριά νυχτωμένοι. Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ας το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους, το μήνυμα της κυβέρνησης είναι απόλυτο: Και οι δράστες της εγκληματικής και μαφιόζικης επίθεσης εναντίον του αρχαιολόγου θα τιμωρηθούν».

«Δεν θα επιτραπεί σε καμιά παράνομη πράξη, σε κανένα παράνομο σχέδιο να νομιμοποιηθεί. Το επαναλαμβάνω, κανένας εκβιασμός και κανένα παραθυράκι δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Μέχρι να εγκριθεί ο ειδικός πολεοδομικός σχεδιασμός που θα αντιμετωπίσει οριστικά όλα τα θέματα, αναστέλλονται και δεν πρόκειται να εκδοθεί καμία καινούργια πολεοδομική άδεια για εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο. Το κράτος δεν εκβιάζεται και ο έλεγχος θα γίνεται από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου», πρόσθεσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση αναστέλλεται η έκδοση του συνόλου των οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως αυτές για τις επισκευές νομίμως υφιστάμενων κτηρίων, εντός νόμιμου περιγράμματος και όγκου και μέχρι την έγκριση του σχετικού ειδικού πολεοδομικού σχεδίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ως αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των παραπάνω αδειών ορίζεται η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αρχαιολόγοι: Καλοδεχούμενη η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών

«Η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα ότι “στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος” είναι καλοδεχούμενη, ως καθυστερημένη παραδοχή ότι για πολλά χρόνια έχει, δυστυχώς, γίνει ανεκτή η αυθαιρεσία συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων εις βάρος του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, τόσο στη Μύκονο όσο και σε άλλες περιοχές που δέχονται την πίεση της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών εκτός σχεδίου στη Μύκονο.

Επίσης προσθέτει, ότι «η δήλωση του υπουργού αποτελεί δικαίωση των παρεμβάσεων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας» και ότι «η εφαρμογή της νομοθεσίας επιβάλλει πρώτα από όλα να υπάρξουν άμεσα κατεδαφίσεις βεβαιωμένων αυθαίρετων κατασκευών, ώστε να σταματήσει η κερδοφορία συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων που λειτουργούν επιχειρήσεις σε αυθαίρετα, χωρίς άδειες λειτουργίας, θησαυρίζοντας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

«Καλοδεχούμενη είναι και η σαφής δήλωση του κ. Σκρέκα ότι θα τιμωρηθούν οι δράστες “της εγκληματικής και μαφιόζικης επίθεσης” εις βάρος του συναδέλφου μας. Σε συνέχεια της δήλωσης αυτής, αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να κάνει μηνυτήρια αναφορά με τις υποθέσεις αυθαιρεσιών που χειρίζεται ο συνάδελφος Μ. Ψαρρός και να ζητήσει να συσχετιστούν με την επίθεση εναντίον του», συμπλήρωσε στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ, που συνεχίζει τις κινητοποιήσεις με απεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με τα αιτήματα για οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο έως τις 23/4/2023, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής-Στερεάς και Νήσων και την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ενώ το ΔΣ του ΣΕΑ πρόκειται να μεταβεί στη Μύκονο στις 27/3 για συναντήσεις με φορείς και συλλόγους και να πραγματοποιήσει κινητοποίηση στη Μύκονο στις 28/3.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ