Δόμνα Μιχαηλίδου για Νέα Σμύρνη: Η δομή είχε ενημερώσει εξαρχής αστυνομία και εισαγγελία – Το κορίτσι είναι ασφαλές

«Το ενδιαφέρον όλων μας αυτήν τη στιγμή είναι εστιασμένο στην έφηβη κοπέλα, στην υγεία και στην ασφάλειά της, η οποία, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται στη φροντίδα των κατάλληλων ειδικών. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς και της αστυνομίας και της εισαγγελίας» τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 14χρονης, που φιλοξενούνταν σε Μονάδα Παιδικής Προστασίας στην Νέα Σμύρνη.

Νέα Σμύρνη: Έτσι έκλειναν τα ραντεβού φρίκης στην 14χρονη – Τα μηνύματα στα social media

«Με εισαγγελική παραγγελία, είχε πολύ πρόσφατα απομακρυνθεί από την κακοποιητική της οικογένεια και το κορίτσι αυτό τοποθετήθηκε σε μονάδα παιδικής προστασίας. Από την πρώτη στιγμή, στη μονάδα παιδικής προστασίας ενημερωθήκαμε ότι έλαβε την κατάλληλη βοήθεια από ειδικούς παιδικής προστασίας, όπως από κοινωνικό λειτουργό, από ψυχολόγο και από παιδοψυχίατρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, χρειάζεται αρκετός χρόνος, για να μπορέσει ένα παιδί να βοηθηθεί, να ξεφύγει από το παρελθόν του και να βρει τις δικές του εσωτερικές ισορροπίες.

Η δομή είχε εξαρχής ενημερώσει την αστυνομία και την εισαγγελία για τους ιδιαίτερους κινδύνους που ελλόχευαν ως προς το συγκεκριμένο κορίτσι. Και πράγματι, η σύλληψη των τριών δραστών κατέστη δυνατή, χάρη στις άμεσες ενέργειες της κοινωνικής επιμελήτριας και του υπεύθυνου παιδικής προστασίας της μονάδας, θεσμός που δεν υπήρχε και δημιουργήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια.

Νέα Σμύρνη: Τράβηξαν σε βίντεο τον βιασμό της 14χρονης – Το ραντεβού της φρίκης σε ξενοδοχείο και το σπίτι στην Ελευσίνα

Οι εργαζόμενοι στη δομή δεν έκρυψαν το πρόβλημα, ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία και συγκέντρωσαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για να μπορέσει η αστυνομία με τη σειρά της να εκτελέσει το έργο της, όπως και έκανε.

Τέσσερα χρόνια τώρα, έχουμε κάνει σημαία μας την αποϊδρυματοποίηση. Και αυτό, γιατί γνωρίζουμε όλους τους κινδύνους που εγκυμονούνται για τα παιδιά που είναι κακοποιημένα ή παραμελημένα. Θυμίζω ότι τα παιδιά στις δομές έχουν γονείς. Είναι, όμως, είτε κακοποιημένα είτε παραμελημένα και, με εισαγγελικές εντολές, απομακρύνονται από τις βιολογικές οικογένειές τους. Βρίσκονται ξαφνικά, λοιπόν, σε ένα ίδρυμα. Όπως έχω ξαναπεί, όσο καλό και να είναι ένα ίδρυμα, δεν είναι οικογένεια.

Μαστροπεία στη Νέα Σμύρνη: Αυτή είναι η μονάδα παιδικής προστασίας που φιλοξενούσε την 14χρονη

Γι’ αυτό, δίνουμε έμφαση στην αποϊδρυματοποίηση, γι’ αυτό καταφέραμε να βγάλουμε τα μισά παιδιά από τα ιδρύματα και γι’ αυτό είμαστε τόσο κάθετοι και επιμένουμε στους κανόνες και στις προδιαγραφές στα ιδρύματα. Όσο καλά και να είναι στελεχωμένα τα ιδρύματα, γιατί το συγκεκριμένο ίδρυμα είναι πιο στελεχωμένο απ’ ό,τι ήταν τα τελευταία 15 χρόνια, όσο καλά και να είναι κτιριολογικά και στο συγκεκριμένο ίδρυμα έχουν γίνει μεγάλες κτιριολογικές αλλαγές, όσο και να υπάρχει πλέον υπεύθυνος παιδικής προστασίας σε όλα τα ιδρύματα, μία οικογένεια είναι το ζητούμενο. Γι’ αυτό, ζητούμε και τη βοήθεια όλων» ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Η συγκεκριμένη δομή φιλοξενεί κορίτσια από κακοποιητικά περιβάλλοντα»

«Περιμένουμε και εμείς απαντήσεις από την Αστυνομία και την Εισαγγελία Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Αστυνομία και η Εισαγγελία ενημερώθηκαν για την φυγή της 14χρονης και κατόπιν ενημέρωσης από την ειδικό παιδικής προστασίας μέσα στο ίδρυμα, κατάφερε η αστυνομία εξάρθρωσε την όλη κατάσταση» είπε στη συνέχεια η Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Το κορίτσι είναι ασφαλές τώρα. Έδωσε κατάθεση και μεταφέρεται σε νοσοκομείο για εξετάσεις» πρόσθεσε.

«Όλα τα ιδρύματα παιδικής προστασίας είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η συγκεκριμένη δομή φιλοξενεί έφηβα κορίτσια από κακοποιητικά περιβάλλοντα και με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και παιδοψυχίατρο προσπαθεί να υποστηρίξει τα παιδιά αυτά. Η καταγγελία αυτή έγινε μέσω την αδερφή της 14χρονης την Κυριακή και την ίδια ημέρα ενημερώθηκε η Αστυνομία και η Εισαγγελία. Τίποτα δεν κρύφτηκε κάτω από το χαλί. Είναι ακόμη μία πολύ σκληρή υπόθεση που μας θυμίζει την ανάγκη της αποϊδρυματοποίησης. Η δομή αυτή είναι πιο καλά στελεχωμένη από ποτέ, με το καλύτερο κτιριολογικό της τα τελευταία χρόνια, έχει υπεύθυνο παιδικής προστασίας και παρ’ όλα αυτά αυτή η περίπτωση δεν φάνηκε να μπορεί να ανατραπεί» συμπλήρωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Και υπογράμμισε: «Η συγκεκριμένη δομή αντιμετωπίζει πολύ συχνά εξαφανίσεις. Κάθε φορά ενημερώνει την Αστυνομία και την Εισαγγελία, που πράττουν τα δέοντα. Είναι μία δομή με πολύ δύσκολες περιπτώσεις που μπορεί να μην φτάνει ο ένας μήνας ή οι δύο μήνες ώστε να καταφέρει να βοηθήσει τα κορίτσια να σταθούν στα πόδια τους. Μπορεί να χρειάζονται και χρόνια. Όσο και να το θέλουμε, δεν υπάρχουν μαγική λύση, δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Είναι κορίτσια που έχουν περάσει πάρα πολύ δύσκολα. Προσπαθεί η δομή να τα στηρίξει. Αλλά δεν είναι το πρώτο κορίτσι που φεύγει από την δομή».

«Μία δομή εφήβων δεν μπορεί να είναι κλειστή δομή. Αυτό που μας έχουν δείξει όλοι οι ειδικοί παιδικής προστασίας αλλά και η εμπειρία είναι ότι τα παιδιά αυτά δεν μπορείς να τα κλειδώσεις. Βεβαίως υπάρχει φύλακας. Βεβαίως υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί και υπεύθυνοι παιδικής προστασίας, αλλά δεν μπορείς να κλειδώσεις τα παιδιά αυτά. Τα παιδιά αυτά λένε συνήθως ότι πάνε μία βόλτα. Αυτό που μας λένε είναι ότι παλαιότερα στις περιπτώσεις που δεν έχουν αφήσει τα παιδιά να βγουν έξω και τα έχουν κλειδώσει θεωρώντας ότι αυτή είναι καλύτερη πρακτική, τότε τα παιδιά είτε αυτοτραυματίζονταν, είτε προσπαθούσαν να φύγουν έξω δημιουργώντας πολύ μεγάλους τραυματισμούς. Υπήρξε και περίπτωση παράλυσης παιδιού που προσπάθησε να φύγει. Το κλείδωμα δεν είναι η λύση. Πρέπει να υποστηρίζονται τα παιδιά αυτά» κατέληξε η Δόμνα Μιχαηλίδου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ