Μετάλλαξη Δέλτα: Τι δείχνει έρευνα για τον κίνδυνο νοσηλείας των ανεμβολίαστων

Υψηλότερος είναι ο κίνδυνος νοσηλείας από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού μεταξύ ανεμβολίαστων. Συγκεκριμένα, αποτελέσματα μίας νέας μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι για τους ανεμβολίαστους, η λοίμωξη με το νέο στέλεχος δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας.

Η εμφάνιση του στελέχους δέλτα έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες παγκοσμίως λόγω της πιθανής χαμηλής αποτελεσματικότητας των εμβολίων, τα οποία βέβαια υπάρχουν στοιχεία ότι ως ένα σημείο προστατεύουν από τη νοσηλεία και τη σοβαρή λοίμωξη.

Έτσι μία ομάδα επιστημόνων στο Ηνωμένο Βασίλειο, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της νοσηλείας από το στέλεχος αυτό και το κατά πόσο επηρεάζεται από τον εμβολιασμό. Οι ασθενείς που μελετήθηκαν ελέγχθηκαν για το άλφα ή το δέλτα στέλεχος από τις 29 Μαρτίου 2021 έως τις 23 Μαΐου 2021.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) περιγράφουν τα ευρήματα.

Η έρευνα για τη μετάλλαξη Δέλτα

Το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν ο κίνδυνος είτε επίσκεψης στο νοσοκομείο είτε νοσηλείας ανάλογα με το αν είχε εμβολιαστεί κάποιος.  Δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν η κατάληξη της νοσηλείας ανάλογα με τον εμβολιασμό, σε δύο ομάδες ασθενών είτε ανεμβολίαστοι και κάτω από 21 μέρες μετά την πρώτη δόση, είτε μετά από 21 μέρες από την πρώτη δόση.

Τα δεδομένα αυτά αναλύθηκαν λαμβάνοντας υπόψη συγχυτικούς παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο, την περιοχή διαμονής και το πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό.

μετάλλαξη Δέλτα

Στη μελέτη αυτή συμπεριλήφθησαν 43338 ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 8682 είχαν νοσήσει από το στέλεχος δέλτα, και 34656 από το στέλεχος άλφα, και η πλειοψηφία και στις δύο ομάδες ήταν ανεμβολίαστοι (74%).

Η μέση ηλικία στο στέλεχος δέλτα ήταν τα 29 έτη (με 48,9% γυναίκες), ενώ στο στέλεχος άλφα τα 31 έτη (51,7% γυναίκες).

Τα στοιχεία για τη μετάλλαξη Δέλτα σε σχέση το στέλεχος Άλφα

Ο κίνδυνος νοσηλείας εντός 14 ημερών ήταν μεγαλύτερος για το στέλεχος δέλτα (adjusted hazard ratio HR=2.26). Αντίστοιχα ο κίνδυνος και για επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου ήταν μεγαλύτερος για τη μετάλλαξη δέλτα στέλεχος σε σχέση με το στέλεχος άλφα.

Όταν τα δεδομένα αναλύθηκαν με βάση τον εμβολιασμό, τότε ο κίνδυνος νοσηλείας για τους ανεμβολίαστους  παρέμεινε μεγαλύτερος για το στέλεχος δέλτα, όπως και για τους εμβολιασμένους 21 μέρες μετά την πρώτη δόση, ωστόσο σε αυτή την ομάδα χωρίς να είναι στατιστικά σημαντικό.

Η κατακλείδα αυτής της μελέτης είναι ότι για τους μη εμβολιασμένους το δέλτα στέλεχος (μετάλλαξη δέλτα) διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας, σε σχέση με το προηγούμενο επικρατόν στέλεχος άλφα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ