Παπαευαγγέλου: Αναμένεται αύξηση νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων την επόμενη εβδομάδα

Σημαντικά αυξήθηκε το επιδημιολογικό φορτίο κατά τους δύο μήνες του καλοκαιριού, ωστόσο η πορεία της πανδημίας παρουσιάζει σταθεροποίηση τις τελευταίες μέρες, σε υψηλά όμως επίπεδα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση.

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ο δείκτης σταθερότητας παρέμεινε σταθερός στην επικράτεια περίπου στο 3,5%, αν και παρατηρείται ιδιαίτερα υψηλός δείκτης θετικότητας σε πολλά νησιά και τουριστικές περιοχές.

Τόνισε ακόμη ότι καθοριστικές θα είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς οι περισσότεροι επιστρέφουν από διακοπές μεταφέροντας τον ιό στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Απηύθυνε έκκληση σε όσους επιστρέφουν να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν από την επιστροφή τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τουλάχιστον για 7-10 ημέρες την εργασία, στις κοινωνικές συναναστροφές και στο σπίτι.

Η κ. Παπαευαγγέλου συνέστησε επίσης τήρηση των μέτρων προστασίας. Αυξήθηκε, όπως είπε, σημαντικά η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων και αυξήθηκαν οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις. Τόνισε, δε, ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα θα έχουμε αύξηση νοσηλειών και θανάτων την επόμενη εβδομάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού, ως το μόνο όπλο για να αντιμετωπίσουμε τον ιό. “Είναι σαφές ότι με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν.

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο εμβολιασμός ιδιαίτερα σε περιβάλλον που επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα, δεν προσφέρει πλήρη αποστειρωτική ανοσία και ότι όσο περνά ο καιρός μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμό κάποιοι εμβολιασμένοι ενδέχεται να κολλήσουν. Αδιαμφισβήτητο γεγονός, όμως, παραμένει ότι ο εμβολιασμός προσφέρει σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσησης και θνητότητας”, υπογράμμισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ