Μαρία Τσάλλα: Η διπλή ζωή της Ιρίνα

Στη γειτονιά του Παγκρατίου συστηνόταν ως «Μαρία Τσάλλα», ιδιοκτήτρια καταστήματος με πλεκτά, με χόμπι τη φωτογραφία. Μάλιστα, ετοιμαζόταν να επισημοποιήσει τη σχέση της με τον σύντροφό της.

Μαρία Τσάλλα: Έτσι έβγαλε ταυτότητα – Το τηλεφώνημα «παγίδα» σε ηλικιωμένο που υπέγραψε ως μάρτυρας

Του ΘΕΟΔΟΣΗ ΠΑΝΟΥ

Στην πραγματικότητα, όμως, η χαμηλών τόνων, διοπτροφόρος 35χρονη δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια πράκτορας των ρωσικών υπηρεσιών, εκπαιδευμένη από το μυστικό πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «Illegals». Οι λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης που εξιχνίασε η ΕΥΠ παραπέμπουν σε κατασκοπευτικό μυθιστόρημα.

Μαρία Τσάλλα: Αναζητούν το δίκτυο υποστήριξής της στην Ελλάδα – Στο μικροσκόπιο τα ταξίδια στην Αλεξανδρούπολη

Τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια, που βρισκόταν στη χώρα μας, η Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίροβα, όπως είναι το πραγματικό όνομα της «Μαρίας», δεν είχε προκαλέσει την παραμικρή υποψία για τη δράση της στον κοινωνικό κύκλο που είχε δημιουργήσει στην Ελλάδα. Οι μόνοι που είχαν πληροφορηθεί για την πραγματική της ταυτότητα και τον λόγο της παρουσίας της στη χώρα μας ήταν οι αξιωματικοί της ΕΥΠ, μετά από πληροφορίες που ήρθαν από τη Σλοβενία στις αρχές του έτους. Η Σμίροβα όμως είχε ήδη φύγει από τη χώρα μας.

Η «Μαρία» είχε ειδοποιήσει τους οικείους της ότι θα πάει για ένα σύντομο ταξίδι στην πατρίδα της τη Ρωσία. Ήταν τότε, στις αρχές του έτους, που οι υπηρεσίες της Μόσχας φαίνεται να κατάλαβαν πως το δίκτυο που με τόση προσοχή και μυστικότητα είχαν στήσει στην Ευρώπη είχε «καεί» και η Σμίροβα ειδοποιήθηκε ότι θα πρέπει να επιστρέψει στη «βάση» της. Ετσι, η Ρωσίδα κατάσκοπος, που παρακολουθούσε η ΕΥΠ, έφυγε από την Ελλάδα, δίχως να υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις για τη δραστηριότητά της στη χώρα μας.

«Μαρία Τσάλλα»: Η σύλληψη Ρώσων κατασκόπων στην Σλοβενία αποκάλυψε την δράση της – Το λαπτοπ και οι κύκλοι επαφών της

Η «Μαρία Τσάλλα», δήθεν παιδί ομογενών, έβγαλε ελληνική ταυτότητα το 2018 στο ληξιαρχείο Αλιβερίου, παρουσιάζοντας πράξη γέννησης από το ληξιαρχείο Αμαρουσίου. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, τα στοιχεία ανήκαν σε ένα βρέφος που είχε πεθάνει το 1991! Σημειώνεται πως έρευνα που έγινε στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου έδειξε πως κάποιες σελίδες από το βιβλίο πράξεων γέννησης είχαν αφαιρεθεί και αντικατασταθεί από άλλες…

Εχοντας αποκτήσει ελληνική ταυτότητα και μιλώντας άπταιστα την ελληνική γλώσσα, κατάφερε πολύ γρήγορα να ενσωματωθεί, να αναπτύξει σχέσεις με διάφορα άτομα στην καθημερινότητά της και βέβαια να έχει μόνιμο σύντροφο, με τον οποίο μάλιστα σχεδίαζαν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο.

Ύποπτα ταξίδια

Η Σμίροβα, όμως, είχε άλλα σχέδια. Τα μοναχικά της ταξίδια σε ακριτικές περιοχές της χώρας, κυρίως στην Κρήτη και στη βόρεια Ελλάδα, ακόμα και στην Αλεξανδρούπολη, δεν ήταν… αθώα, όπως νόμιζαν οι άνθρωποι που την ήξεραν.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τους πράκτορες της ΕΥΠ, αυτά τα ταξίδια παίζουν κομβικό ρόλο στην αποστολή της Ιρίνα, καθώς, τόσο στην Κρήτη όσο και στην Αλεξανδρούπολη, η ΝΑΤΟϊκή παρουσία είναι έντονη. Η αρχή του τέλους για το ρωσικό δίκτυο κατασκόπων με την επωνυμία «Illegals» ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες στη Σλοβενία, όταν η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας αποκάλυψε μια Ρωσίδα κατάσκοπο που είχε σλοβενική υπηκοότητα. Η συγκεκριμένη κατάσκοπος με κάποιο τρόπο συνδεόταν με τη συνάδελφό της στην Ελλάδα, που κυκλοφορούσε με το όνομα Μαρία Τσάλλα. Άμεσα ενημερώθηκε η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία ξεκίνησε έρευνες προκειμένου να εξακριβώσει τις επαφές της αλλά και το δίκτυο που φαίνεται να είχε στήσει στη χώρα μας η Ιρίνα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστές από τις ελληνικές Αρχές οι πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί για τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόταν σε επαφή η Ρωσίδα πράκτορας.

Όταν έφυγε εσπευσμένα για τη Ρωσία, άφησε πίσω της δύο υπολογιστές και μια συσκευή κινητής τηλεφωνίας που γίνονται «φύλλο και φτερό» από τους ειδικούς της ΕΥΠ. «Πρόκειται για μια άρτια εκπαιδευμένη κατάσκοπο, η οποία προφανώς και δεν θα άφηνε πίσω της κάποιο ψηφιακό ίχνος ή ψηφιακές επαφές προς εκμετάλλευση από τον αντίπαλο», λέει με νόημα στη Realnews πρόσωπο που έχει πλήρη γνώση των ερευνών. Οι άνθρωποι της ΕΥΠ, εκτός από τα ταξίδια της Ιρίνα στο εσωτερικό της χώρας, έλεγξαν και εκείνα στο εξωτερικό, διαπιστώνοντας ότι είχε πραγματοποιήσει ένα πολυήμερο ταξίδι στη Βραζιλία. Οπως προέκυψε από τα στοιχεία, η Σμίροβα είχε πάει εκεί προκειμένου να συναντήσει τον σύζυγό της, επίσης Ρώσο κατάσκοπο, ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Βραζιλία εμφανιζόμενος ως Περουβιανός υπήκοος με το όνομα Ντανιέλ Κάμπος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κάμπος, την ίδια περίοδο που εξαφανίζεται από την Ελλάδα η Σμίροβα, εξαφανίζεται και ο ίδιος, δηλώνοντας μάλιστα στη Βραζιλιάνα σύζυγό του πως πάει στη Μαλαισία. Οπως όλα δείχνουν, οι Ρώσοι απέσυραν τους κατασκόπους τους.

Το πρόγραμμα

Όπως αποκάλυψε η ΕΥΠ έπειτα από ενδελεχείς έρευνες που πραγματοποίησε, η Μαρία Τσάλλα ήταν μια καλά εκπαιδευμένη και πειθαρχημένη Ρωσίδα πράκτορας, η οποία συμμετείχε στο μυστικό πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «Illegals». Πρόκειται για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα της περιβόητης KGB, η οποία εκπαίδευε πράκτορες από μικρή ηλικία, 15-16 ετών, «δημιουργώντας» ουσιαστικά πολίτες δυτικών χωρών, κυρίως της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, με πλαστά έγγραφα, τους έστελνε για μόνιμη διαβίωση στη χώρα που επιθυμούσαν. Οι εκπαιδευμένοι πράκτορες ενσωματώνονταν στον κοινωνικό και επαγγελματικό ιστό της «εχθρικής» για τα ρωσικά συμφέροντα χώρας και, ανάλογα με τη δραστηριότητά τους, αναλάμβαναν την αποστολή τους, που δεν ήταν άλλη από την αποκάλυψη μυστικών της χώρας στην οποία κατοικούσαν. Όπως όλα δείχνουν, το συγκεκριμένο κατασκοπευτικό πρόγραμμα ποτέ δεν καταργήθηκε. Αντιθέτως, υιοθετήθηκε πλήρως από τη σύγχρονη Ρωσία και τις υπηρεσίες της.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ