Ληστεία στην Rolex: Πώς δρούσαν οι Pink Panthers – Οι μέθοδοι “smash and grab” και “ram and raid”

Δύο μήνες χρειάστηκαν οι έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για να ταυτοποιήσουν τους δράστες πίσω από την ληστεία στην Rolex, στην οδό Κολοκοτρώνη στην Αθήνα, το πρωί της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου 2022. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει στη σύλληψη δύο ατόμων ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία ακόμη τριών μελών της εγκληματικής οργάνωσης, Pink Panthers (Ροζ Πάνθηρες).

Ληστεία στην Rolex: Βρέθηκε η μία μηχανή των δραστών – Την «χτενίζουν» για DNA και αποτυπώματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι τρεις που αναζητούνται διέφυγαν αμέσως μετά την τέλεση της ληστείας στο εξωτερικό.

Από την εγκληματική τους δραστηριότητα, τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να αποκομίσουν συνολικό όφελος που ξεπερνά τις 135.000 ευρώ. 

Ένα λεπτό κράτησε η ληστεία στην Rolex – Οι κινήσεις των δραστών μέσα στο κατάστημα και η διαφυγή τους

Το Modus Operanti των Pink Panthers – Οι μέθοδοι “smash and grab” και “ram and raid”.

Η οργάνωση ήταν δομημένη στα πλαίσια των Διεθνικών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων του Βαλκανικού Οργανωμένου Εγκλήματος, ανάμεσα στις οποίες εξέχουσα θέση έχουν οι ομάδες Pink Panthers.

Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από άτομα που προέρχονται από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας και παρουσιάζουν διεθνή δράση, στοχοποιώντας  κυρίως κοσμηματοπωλεία στα οποία διαπράττουν ληστείες με την μέθοδο “smash and grab” ή διαρρήξεις με την μέθοδο “ram and raid”.

Ληστεία στην Rolex: «Άρωμα» από… «Ροζ Πάνθηρες» – Άρπαξαν 23 πανάκριβα ρολόγια

Rolex

Σχετικά με τις ληστείες με την μέθοδο “smash and grab”, οι δράστες αρχικά στοχοποιούν μεγάλα κοσμηματοπωλεία σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις τα οποία διαθέτουν προς πώληση κοσμήματα και συγκεκριμένες μάρκες από ρολόγια. Κατά την στιγμή της ληστείας, προκειμένου να ξεπεράσουν τα μέτρα ασφαλείας των κοσμηματοπωλείων (φύλακας, πόρτα ασφαλείας), αρχικά προσεγγίζει αυτά και ζητάει να εισέλθει ένας συνεργός τους που είναι ακάλυπτος, προσποιούμενος τον πελάτη και στην συνέχεια, αφού ο φύλακας ή ο υπάλληλος ανοίξει την πόρτα από το εσωτερικό του καταστήματος, οι συνεργοί του εισέρχονται σε αυτό.

Κάποιοι εξ’ αυτών ακινητοποιούν πελάτες και υπαλλήλους με τη χρήση όπλων ή αναισθητικών σπρέι και άλλοι με τη χρήση βαριοπούλας ή σφυριού, σπάζουν τις προθήκες και αφαιρούν κοσμήματα και ρολόγια. Στην συνέχεια διαφεύγουν από το σημείο, επιβιβαζόμενοι συνήθως σε κλεμμένα οχήματα τα οποία εγκαταλείπουν σε κοντινό σημείο. Ένας τουλάχιστον εκ των δραστών, απομακρύνει άμεσα τα κλοπιμαία, μεταφέροντάς τα σε χώρα του εξωτερικού, συνήθως στην χώρα καταγωγής τους, την ίδια ημέρα της ληστείας. 

Ταξίδευαν πάντα χωριστά

Για τις μετακινήσεις τους, χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα ενώ ταξιδεύουν ξεχωριστά και με διαφορετικούς τρόπους για να αποφύγουν το ενδεχόμενο της από κοινού σύλληψής τους. Για τις οδικές μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν οχήματα με αλλοδαπές πινακίδες διαφόρων χωρών, τα οποία είναι καταχωρημένα στα ονόματα άλλων ατόμων, συνήθως με καθαρό ποινικό παρελθόν. 

Ο αρχηγός, συνήθως, είναι άτομο με μεγάλη εμπειρία στην συγκεκριμένη δραστηριότητα διεθνώς, ενώ τα υπόλοιπα μέλη, είναι άτομα που έχουν, επίσης, απασχολήσει τις διεθνείς αρχές και αναλαμβάνουν συγκεκριμένους ρόλους μέσα στην οργάνωση, πάντα καθ’ υπόδειξη του Αρχηγού τους καθώς και άτομα που είχαν γνώση της χώρας που θα δρούσαν, του αστικού ιστού, ακόμα και του τρόπου δράσης των διωκτικών αρχών.  Τέλος, την δραστηριότητα της οργάνωσης συχνά υποστηρίζουν και διευκολύνουν και έτερα μέλη (τσιλιαδόροι, αχυράνθρωποι κλπ, άτομα που φέρονται ως οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που χρησιμοποιεί η ομάδα, πληροφοριοδότες κλπ). 

Για τη ληστεία στο κοσμηματοπωλείο Rolex στην Αθήνα, τα μέλη της εν λόγω ομάδας:

  • αφαίρεσαν δύο (2) μοτοσικλέτες,
  • προμηθεύτηκαν τον απαραίτητο εξοπλισμό (πιστόλι, σφυρί, μέσα απόκρυψης των χαρακτηριστικών των προσώπων τους),
  • διέμειναν σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα για χρονικό διάστημα ελάχιστων ημερών, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως «ορμητήριο»,
    για τις μετακινήσεις τους πριν και μετά την τέλεση της ληστείας χρησιμοποίησαν οχήματα, τα οποία δεν ανήκαν σε αυτούς, ενώ
  • τρεις εξ’ αυτών εισήλθαν στην Ελλάδα και παρέμειναν σε αυτή το απολύτως απαραίτητο χρονικό διάστημα για την τέλεση της ληστείας και εξήλθαν από αυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα αμέσως μετά την διάπραξή της.

Οι ρόλοι των 5  και ο «Δούρειος Ίππος» της οργάνωσης

Περαιτέρω, από τη διεξοδική ανάλυση των στοιχείων που προέκυψαν από το σύνολο του προανακριτικού υλικού, τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων καθώς και των πληροφοριακών δεδομένων που περιήλθαν μέσω αστυνομικής συνεργασίας με άλλες χώρες, καταδείχθηκε ο ρόλος κάθε μέλους στην διάπραξη της ληστείας.

  • Ο 47χρονος αλλοδαπός, πριν από τη ληστεία συμμετείχε στις δύο κλοπές μοτοσυκλετών, που χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα τέλεσης, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής, με τη χρήση σφυριού, έθραυσε τις βιτρίνες και τις προθήκες του καταστήματος και αφαίρεσε τα ρολόγια. Ο συγκεκριμένος αποτελεί ενεργό μέλος του εγκληματικού δικτύου των «Pink Panthers» με διασυνδέσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που βοήθησε στην άμεση διοχέτευση των κλεμμένων ρολογιών σε ένα εκτεταμένο δίκτυο κλεπταποδόχων σε διάφορες χώρες ώστε να μην εντοπιστούν.
  • Ο 35χρονος αλλοδαπός, μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ ημεδαπού και αλλοδαπών, συμμετείχε στις κλοπές των μοτοσυκλετών και μίσθωσε το κατάλυμα που διέμειναν οι «εισαγόμενοι» δράστες. Κατά τη διάρκεια της ληστείας, παρέμεινε εξωτερικά του καταστήματος, επιτηρώντας το χώρο και ακολούθως συνέδραμε στη διαφυγή του 47χρονου από την Αττική. Αποτελεί και αυτός ενεργό μέλος του εγκληματικού δικτύου των «Pink Panthers», με διασυνδέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Ο 48χρονος αλλοδαπός, επιτέθηκε και ακινητοποίησε στο πάτωμα τον υπάλληλο security του καταστήματος ώστε να μην αντιδράσει κατά τη διάρκεια της ληστείας.
  • Ο 35χρονος ημεδαπός, απειλούσε με πιστόλι τον υπάλληλο του καταστήματος και τον ιδιωτικό φύλακα security, δίνοντάς τους εντολές στα ελληνικά, ώστε να θεωρηθεί ότι η εγκληματική ενέργεια πραγματοποιήθηκε από ημεδαπούς δράστες αποπροσανατολίζοντας τις έρευνες των διωκτικών Αρχών. Προσέγγισε και διέφυγε από το χώρο της ληστείας με μία από τις κλεμμένες μοτοσικλέτες ενώ ακολούθως φυγάδευσε μέχρι το «κρησφύγετο» τον 48χρονο.
  • Ο 63χρονος αλλοδαπός, λειτούργησε ως ο «Δούρειος Ίππος» της οργάνωσης για την είσοδο των συνεργών του στο κατάστημα, καθώς εκμεταλλευόμενος την εικόνα ανήμπορου ηλικιωμένου ατόμου, κατάφερε με επιδέξιες κινήσεις, να πείσει τον υπάλληλο security να κρατήσει για περισσότερη ώρα ανοικτή την πόρτα του καταστήματος, με αποτέλεσμα να εισέλθουν εντός του καταστήματος οι συνεργοί του

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ