Κρυφή απειλή η Όμικρον 2

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές για τη νέα παραλλαγή Όμικρον 2 που εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς η υποπαραλλαγή της Όμικρον, με την κωδική ονομασία «ΒΑ.2», φαίνεται ότι είναι ακόμη περισσότερο μεταδοτική και δεν εντοπίζεται εύκολα από τα υπάρχοντα διαγνωστικά τεστ.

Ηδη έχουν εντοπιστεί αρκετά περιστατικά της νέας υποπαραλλαγής στη Νορβηγία, στη Δανία, στο Ισραήλ, στη Βρετανία, στον Καναδά, στην Ινδία, στη Σιγκαπούρη και στην Αυστραλία. Και στη χώρα μας, όμως, έχουν ανιχνευθεί δύο κρούσματα της Όμικρον 2, κατά τους ελέγχους που έγιναν σε ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η νέα υποπαραλλαγή έχει έναν «κρυφό κλάδο», που ονομάστηκε «stealth», επειδή φέρει μια συγκεκριμένη μετάλλαξη που την κάνει μη ανιχνεύσιμη από την κλασική μέθοδο, η οποία χρησιμοποιείται για την ανίχνευση, καθιστώντας της έτσι αόρατη. Μάλιστα, απέδωσαν αυτή την ικανότητά της στο γεγονός ότι στερείται μιας συγκεκριμένης γενετικής τροποποίησης που συμβάλλει στον εντοπισμό της.

Όμικρον μετάλλαξη

Ο καθηγητής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος εξηγεί ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα αρκετές πληροφορίες για τη συμπεριφορά της νέας υποπαραλλαγής, καθώς είναι μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, γεγονός που μας προβληματίζει, καθώς το στέλεχος Όμικρον είναι ήδη περισσότερο μεταδοτικό από άλλα στελέχη», δηλώνει ο Γ. Σουρβίνος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, λόγω αυτού του χαρακτηριστικού, η επικράτησή της μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση του συστήματος Υγείας.

Την ανησυχία του για την εξάπλωση της Όμικρον 2 εξέφρασε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στη Νορβηγία, που σε έκθεσή του επισημαίνει ότι είναι πιθανόν η νέα υποπαραλλαγή να κρύβεται πίσω από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο καιρό στη Δανία, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Πολύ λίγα είναι γνωστά για την Όμικρον 2», λέει ο Ιταλός επιδημιολόγος Ρομπέρτο Κάουντα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cattolica del Sacro Cuore. Ο καθηγητής υποθέτει ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτική από την Όμικρον, επειδή περιέχει περισσότερες μεταλλάξεις.

«Το ενθαρρυντικό είναι, πάντως, πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρα», επισημαίνει και προσθέτει ότι και η παραλλαγή Δέλτα είχε επίσης μια υποπαραλλαγή, τη Δέλτα Plus, η οποία αποδείχθηκε ωστόσο ότι δεν ήταν σημαντική. «Αντιμετωπίζουμε την παρουσία ενός ιού που εμφανίστηκε πριν από δύο χρόνια, επομένως η γνώση δεν είναι ακόμη τόσο προφανής», καταλήγει.

Της ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΣΤΑΘΑΚΟΥ

 

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ