ΕΛΠΙΣ: Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Σε πλήρη ετοιμότητα λόγω της κακοκαιρίας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων καταστροφών αλλά και την πραγματοποίηση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης ή την παροχή βοήθειας, όπου χρειαστεί βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ήδη, από την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, το σύνολο των δυνάμεων που είναι να διατεθούν τέθηκαν σε ύψιστη ετοιμότητα, στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς στο Υπουργείο, στην οποία συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Διευθυντής Α΄ Κλάδου/ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος και ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ Αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Φλώρος ΠΝ.

Το σχέδιο «Ξενοκράτης» βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή ενώ οι ομάδες άμεσης επέμβασης «Δευκαλίων» έχουν τεθεί σε ετοιμότητα από το πρωί του Σαββάτου.

Πρόκειται για ομάδες των 10 ατόμων με ειδικά εργαλεία και μηχανήματα, έτοιμες να συνδράμουν όπου χρειαστεί.

Το διατιθέμενο προσωπικό των ομάδων «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» των Ενόπλων Δυνάμεων ανέρχεται στα 1.174 άτομα. Αυτά χωρίζονται ως εξής:

  • 34 ειδικά εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα τμήματα των 10 ατόμων ή 341 άτομα στο σύνολο
  • «Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης», σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, για ανάληψη αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, στο σύνολο 621 ατόμων
  • Προσωπικό υποστήριξης, τεχνικοί εδάφους και ιπτάμενοι για τα εναέρια μέσα και των τριών Κλάδων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, στο σύνολο 212 ατόμων.

Παράλληλα βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα όλα τα προβλεπόμενα ιπτάμενα και άλλα μέσα για την ανάληψη αποστολών Επιτήρησης, καθώς και Έρευνας και Διάσωσης εφόσον απαιτηθεί. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση που χρειαστεί όπως έγινε και σε προηγούμενη κακοκαιρία, θα απογειωθούν ελικόπτερα επιτήρησης και αξιολόγησης των δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό και παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για να παρέχει στην Πολιτική Προστασία κάθε δυνατή βοήθεια για την άμεση επέμβαση στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ