Σαρηγιάννης: Οι περιοχές με αυξητική πορεία των κρουσμάτων – “Καμπανάκι” για την τρίτη δόση

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

“Συνεχίζεται η μείωση της ταχύτητας αποκλιμάκωσης της πανδημίας στη χώρα. Ο αριθμός αναπαραγωγής αυξήθηκε περαιτέρω στο 0,81 ενώ έχουν περάσει σε αυξητική πορεία αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας. Απαιτείται αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού με την ενισχυτική (booster) δόση για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Με τον ρυθμό εμβολιασμού που έχουμε σήμερα αναμένεται να έχουμε μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2022, 2.600 θανάτους περισσότερους από αυτούς που θα είχαμε αν διατηρούσαμε έναν αυξημένο ρυθμό εμβολιασμού με την τρίτη δόση όπως αυτός που είχαμε στις αρχές του έτους” αναφέρει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ στο enikos.gr

Η ανάλυση που κάνουν για το enikos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Κυριακής ανέρχεται στα 12.108 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 18.871. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 13.200 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 18.660 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 187.385 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 6,5 %. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση ή έστω στον μετριασμό πιθανής έξαρσης που μπορεί να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (84) που καταγράφηκε είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το Σάββατο (73). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που ίναι 91,6 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι οριακά μειωμένος σε σχέση με το Σάββατο (665 από 668). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2, ενώ η εκτίμησή μας για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια μέχρι τις 31  Ιανουαρίου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 4. Αυτή η προβλεπόμενη πορεία, που αφορά τα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, όσο και σε ΜΕΘ, καθώς επίσης και τους θανάτους, βασίζεται στις ακόλουθες παραδοχές:

  • 360.000 self-test πραγματοποιούνται ημερησίως κατά μέσο όρο πλέον και περίπου 320.000 rapid και PCR test, και οι φορείς που εντοπίζονται θετικοί και θα επιβεβαιώνονται και με τεστ του ΕΟΔΥ, θα εισέρχονται σε καραντίνα 14 ημερών και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών τους. Σε αυτή τη βάση πιστεύουμε να γίνεται κατανοητή η σημασία του μέτρου, αφού συντελεί αποφασιστικά στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς που χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι είναι φορείς, θα μετέδιδαν τον ιό.
  • Τα ισχύοντα ανοίγματα δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται με τους προγραμματισμένους όρους προφύλαξης, λαμβάνοντας υπόψη και τα πιο πρόσφατα μέτρα που ισχύουν από 24/12/2021, αλλά και τα επιπλέον μέτρα που από τις 29/12/2021 (θεωρώντας ότι θα ισχύσουν μέχρι τέλος Ιανουαρίου), ενώ ταυτόχρονα δε θα παρατηρηθούν εικόνες αδικαιολόγητης συρροής. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, υπευθυνότητα και σύνεση ώστε να τηρηθούν οι παραπάνω όροι.
  • Ο ρυθμός εμβολιασμών θα συνεχιστεί με το ρυθμό που πραγματοποιείται τώρα, δηλαδή περίπου 70.000 ημερησίως, και θα περιλαμβάνει τόσο νέους εμβολιασμούς, όσο και αναμνηστικές δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του ρυθμού εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση, συντελεί καθοριστικά στην επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, και ότι η διατήρηση του τείχους ανοσίας, είναι υψίστης σημασίας για την πορεία της πανδημίας.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση στο ρυθμό μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων. Η εκτίμησή μας είναι ότι πάνω από το 95% των νέων κρουσμάτων στην ελληνική επικράτεια αφορά πια το στέλεχος Ο.

Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, παρατηρείται μειωμένος αριθμός κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 1182 κρούσματα (1621 κρούσματα το Σάββατο), όπως και στην Αττική, με 4170 κρούσματα (7001 κρούσματα το Σάββατο). Η Αττική αντιπροσωπεύει περίπου το 34 % των κρουσμάτων, και εμφανίζει σχεδόν 4 φορές περισσότερα κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. H Αττική στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν η περιοχή με την πιο έντονη άνοδο, και η πτωτική πορεία που παρουσιάζει (παρά τη σημαντική επιβράδυνση) συντελεί καθοριστικά και στην πτωτική πορεία στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας. Κατά συνέπεια, η σημαντική επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης που παρουσιάζει η Αττική, συνάδει με αυτή που χαρακτηρίζει και τη συνολικότερη επικράτεια (Σχήμα 5), ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) παρουσιάζεται στο Σχήμα 6.

Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σχήμα 6. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στην Αττική

Η Θεσσαλονίκη επίσης εμφανίζει έντονη πλέον επιβράδυνση του ρυθμού αποκλιμάκωσης (Σχήμα 7), ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται στο Σχήμα 8.

Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Σχήμα 8. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά στη Θεσσαλία, μειωμένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 266 κρούσματα, και η πτωτική πορεία επιβραδύνεται έντονα (Σχήμα 9), όπως και στη Μαγνησία, όπου εντοπίστηκαν 154 κρούσματα (Σχήμα 10). Πτωτικά, αλλά επίσης με επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης συνεχίζει η πορεία στην Καρδίτσα όπου εντοπίζονται 73 κρούσματα (Σχήμα 11), ενώ ακόμα εντονότερη είναι η επιβράδυνση στα Τρίκαλα, που εντοπίστηκαν 101 κρούσματα (Σχήμα 12).

Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα

Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα

Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο με 433 κρούσματα, και συνεχίζει με επιβράδυνση η πτωτική πορεία  (Σχήμα 13), ενώ στη Λακωνία, όπου εντοπίστηκαν 57 κρούσματα παρατηρείται ήπια αναστροφή σε ανοδική (Σχήμα 15). Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο παρουσιάστηκε στην Αργολίδα όπου εντοπίστηκαν 133 κρούσματα (Σχήμα 16) και που συνεχίζει σε πτωτική πορεία με έντονη επιβράδυνση, ενώ στην Αρκαδία, όπου  εντοπίσθηκαν 57 κρούσματα η επιβράδυνση είναι λιγότερο έντονη (Σχήμα 14). Στη Μεσσηνία στην οποία εντοπίστηκαν 156 κρούσματα, παρατηρείται επίσης πτωτική πορεία με έντονη επιβράδυνση (Σχήμα 17), ενώ σταθεροποίηση παρατηρείται στην Ηλεία, όπου εντοπίστηκαν 93 κρούσματα (Σχήμα 18), και πτωτική πορεία με μειωμένο ρυθμό στη Κορινθία, όπου εντοπίστηκαν 218 κρούσματα (Σχήμα 19).

Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λακωνία

Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αργολίδα

Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αρκαδία

Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μεσσηνία

Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ηλεία

Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κορινθία

Στην Αιτωλοακαρνανία όπου εντοπίσθηκαν 170 κρούσματα, παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο, και η πορεία συνεχίζει να είναι πτωτική με επιβράδυνση (Σχήμα 20), ενώ στην Εύβοια, με 210 κρούσματα, όπου και παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο, η σημαντική επιβράδυνση της πτωτικής πορείας έχει αναστραφεί σε ήπια ανοδική (Σχήμα 21). Μικρότερο αριθμό κρουσμάτων είχαμε στη Βοιωτία όπου εντοπίστηκαν 101 κρούσματα και όμοια με τις υπόλοιπες περιοχές, η πορεία είναι πτωτική με μειωμένο όμως ρυθμό αποκλιμάκωσης (Σχήμα 22), όπως και στη Φωκίδα, όπου εντοπίστηκαν 15 νέα κρούσματα (Σχήμα 23). Μεγαλύτερος σε σχέση με το Σάββατο ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στη Φθιώτιδα όπου εντοπίσθηκαν 83 κρούσματα, και συνεχίζει η πτωτική πορεία (Σχήμα 24), όπως και στην Ευρυτανία, όπου εντοπίστηκαν 16 νέα κρούσματα, συνεχίζει επίσης σε πτωτική πορεία (Σχήμα 25).

Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια


Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Βοιωτία

Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φωκίδα

Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φθιώτιδα

Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ευρυτανία

Αναφορικά με τις περιοχές της Ηπείρου, μεγαλύτερος σε σχέση με το Σάββατο ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στα Ιωάννινα με 199 κρούσματα όπου η πτωτική πορεία επιβραδύνεται έντονα (Σχήμα 26), ενώ ακόμα εντονότερη είναι η επιβράδυνση στη Θεσπρωτία όπου εντοπίστηκαν 59 κρούσματα (Σχήμα 27). Ελαφρά ανοδική είναι η πορεία στην Άρτα όπου εντοπίστηκαν 112 νέα κρούσματα (Σχήμα 28), ενώ μείωση του ρυθμού αποκλιμάκωσης παρατηρείται στη Πρέβεζα, στην οποία εντοπίστηκαν 50 νέα κρούσματα (Σχήμα 29).

Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Ιωάννινα

Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσπρωτία

Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Άρτα

Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πρέβεζα

Όσον αφορά στις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην Καβάλα με 110 κρούσματα (Σχήμα 36), στην Πέλλα με 71 κρούσματα (Σχήμα 31), στην Πιερία με 118 κρούσματα (Σχήμα 37), στην Ημαθία με 78 κρούσματα (Σχήμα 30), στις Σέρρες με 76 κρούσματα (Σχήμα 39), στο Κιλκίς με 47 κρούσματα (Σχήμα 35), στη Χαλκιδική με 111 κρούσματα (Σχήμα 41), στην Κοζάνη με 123 κρούσματα (Σχήμα 32), στη Δράμα με 105 κρούσματα (Σχήμα 34), στη Φλώρινα με 21 κρούσματα (Σχήμα 33), στην Καστοριά με 77 κρούσματα (Σχήμα 40) και στα Γρεβενά με 5 κρούσματα (Σχήμα 38). Σε όλες τις περιοχές παρουσιάζεται επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης, ενώ σε κάποιες όπως η Χαλκιδική, και σε μικρότερο βαθμό η Ημαθία, η Πέλλα και το Κιλκίς. η πτωτική πορεία που είχε μόλις διαμορφωθεί, αναστράφηκε σε ανοδική.

Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

Σχήμα 32. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη

Σχήμα 33. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα

Σχήμα 34. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα

Σχήμα 35. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς

Σχήμα 36. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

Σχήμα 37. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία

Σχήμα 38. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Γρεβενά

Σχήμα 39. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στις Σέρρες

Σχήμα 40. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καστοριά

Σχήμα 41. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χαλκιδική

Όσον αφορά στη Θράκη, στη Ροδόπη εντοπίστηκαν 117 κρούσματα (Σχήμα 42), παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο, και η πτωτική πορεία έχει αναστραφεί σε ανοδική, όπως και στη  Ξάνθη, όπου εντοπίστηκαν 117 κρούσματα (Σχήμα 33), αλλά και στον Έβρο, όπου εντοπίσθηκαν 224 κρούσματα (Σχήμα 44).

Σχήμα 42. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη

Σχήμα 43. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ξάνθη

Σχήμα 44. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο

Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 583 κρούσματα, παρατηρείται μικρότερος αριθμός σε σχέση με το Σάββατο, και παρατηρείται αναστροφή σε ανοδική πορεία (Σχήμα 45), όπως και στα Χανιά με 349 κρούσματα (Σχήμα 46). Μικρότερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 225 κρούσματα, όπου επίσης παρατηρείται ανοδική πορεία (Σχήμα 47), όπως και στο Λασίθι όπου παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο καθώς εντοπίστηκαν 102 κρούσματα (Σχήμα 48). Συνολικά στην Κρήτη, παρατηρείται αναστροφή της πτωτικής πορείας σε ανοδική.

Σχήμα 45. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

Σχήμα 46. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά

Σχήμα 47. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ρέθυμνο

Σχήμα 48. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Λασίθι

Στη Λέσβο εντοπίστηκαν 109 νέα κρούσματα, και συνεχίζει η σημαντική επιβράδυνση της πτωτικής πορείας αναστρέφεται σε ανοδική (Σχήμα 49), όπως και στην Κέρκυρα, όπου εντοπίστηκαν 134 κρούσματα (Σχήμα 50), καθώς και στη Χίο, όπου εντοπίστηκαν 63 νέα κρούσματα (Σχήμα 51). Στη Θάσο, όπου εντοπίστηκαν 15 νέα κρούσματα  συνεχίζει η καθοδική πορεία (Σχήμα 52), όπως και στη Ζάκυνθο, όπου εντοπίστηκαν 55 κρούσματα (Σχήμα 53), αλλά και στην Πάρο όπου εντοπίστηκαν 24 νέα κρούσματα (Σχήμα 54). Στη Μύκονο, όπου εντοπίστηκαν 54 νέα κρούσματα, συνεχίζει η έντονα ανοδική πορεία (Σχήμα 55), όπως και στη Σαντορίνη όπου εντοπίστηκαν 49 νέα κρούσματα (Σχήμα 56). Στη Ρόδο, όπου εντοπίστηκαν 225 κρούσματα συνεχίζει η πτωτική πορεία, αλλά με επιβράδυνση (Σχήμα 57).

Σχήμα 49. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο

Σχήμα 50. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κέρκυρα

Σχήμα 51. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χίο

Σχήμα 52. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Θάσο

Σχήμα 53. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ζάκυνθο

Σχήμα 54. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πάρο

Σχήμα 55. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μύκονο

Σχήμα 56. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Σαντορίνη

Σχήμα 57. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ρόδο

Συμπεράσματα: Με βάση τα αποτελέσματα, σε σχέση με το Σάββατο, έχουμε μικρότερο αριθμό ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), και μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από COVID-19. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 6,7% (η ημερήσια τιμή είναι 6,5%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) αυξήθηκε στο 0,81 (Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Στις 23/12/21 ξεκίνησε και επίσημα το 5ο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα λόγω της ταχείας διασποράς του στελέχους Ο του SARS-CoV-2 η οποία εκτιμάται από τα σχετικά δεδομένα ότι πλέον έχει ξεπεράσει το 95% των νέων κρουσμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόμασταν σε σαφή φάση ύφεσης του 5ου κύματος της πανδημίας, η οποία όμως δείχνει σημάδια επιβράδυνσης τις τελευταίες ημέρες. Η επιβράδυνση αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της μεταδοτικότητας κατά 50% λόγω των πολύ ψυχρότερων ημερών αυτής της εβδομάδας σε σχέση με την προηγούμενη (οπότε και αναμένουμε να συνεχιστεί αυτό στη βάση του επερχόμενου νέου κύματος κακοκαιρίας, αλλά και της υστέρησης στην εκδήλωση της νόσησης), καθώς επίσης και στην πτώση του ρυθμού εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση σε όσους έχουν κάνει τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου πριν από μήνες και δεν έχουν επαρκή προστασία απέναντι στην επιμόλυνση από την παραλλαγή Ο. Ειδικότερα η πτώση του ρυθμού εμβολιασμού, καθώς και ο συνολικός πληθυσμός που τελικά θα εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση, θα είναι καθοριστική για την αργή αποκλιμάκωση μέσα στο Φεβρουάριο.

O πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας παρουσιάζεται στο Σχήμα 58.

Σχήμα 58. Πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt

Η ανοδική τάση που είχε διαμορφωθεί από τις 23/12 και που οφείλεται στην μετάλλαξη Ο, έχει περιέλθει σε πτωτική αλλά με σημαντική επιβράδυνση, και αντικατοπτρίζεται στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος παραμένει πάνω από τις 18.000 (18.871), και εδώ και μέρες όχι μόνο δεν εμφανίζει ουσιαστική πτώση, αλλά σήμερα παρατηρήθηκε και οριακή άνοδος. Η σημαντικότατη επιβράδυνση της πορείας αποκλιμάκωσης αποτυπώνεται πλέον σε όλες σχεδόν τις περιοχές. Για να επανέλθει η ταχεία αποκλιμάκωση της πανδημίας, πέρα από την εφαρμογή των μέτρων (σε συνδυασμό με την σημαντική συνειδητοποίηση εκ μέρους του πληθυσμού ότι χρειάζεται προσοχή και σύνεση για την αντιμετώπιση της διασποράς της παραλλαγής Ο), θα πρέπει να στοχεύσουμε στη διατήρηση και την επέκταση της επίκτητης ανοσίας του πληθυσμού, αλλά και στον πολύ μεγάλο αριθμό των τεστ συνολικά (μοριακά, rapid και self-test) που πραγματοποιούνται καθημερινά, των οποίων ο αριθμός έχει φθάσει σε ημερήσια βάση τις 700.000. Αυτά σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία του πληθυσμού μετά από νόσηση, θα συντελέσουν στην συστηματική αποκλιμάκωση της πανδημίας. Αντίθετα, με τον υπάρχοντα ρυθμό εμβολιασμού αναμνηστικών δόσεων, θα υπάρχουν συνεχείς διακυμάνσεις της πορείας αποκλιμάκωσης όλο το Φεβρουάριο.

Όσον αφορά τη διαμόρφωση της ανοσίας, αξίζει να επισημανθεί ότι μέχρι χθες φτάσαμε στο να είναι πλήρως εμβολιασμένοι με 2 δόσεις το 67,6% του πληθυσμού. Αντίστοιχα όμως, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διατήρηση της ανοσίας στους ήδη εμβολιασμένους που έχουν ξεπεράσει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό και με τη δεύτερη δόση με τη χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης, έτσι ώστε να μην αντισταθμιστούν οι νέοι εμβολιασμοί, από άτομα στα οποία θα έχει παρέλθει η ανοσία. Σήμερα έχει εμβολιαστεί με 3 δόσεις περίπου το 43% του πληθυσμού. Είναι κρίσιμο για την επιτυχή αντιμετώπιση της κλιμάκωσης της διασποράς του στελέχους Ο να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με τη 3η δόση και ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (5-18). Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των συνδυαστικών αυτών εργαλείων πρόληψης της διασποράς, θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την αντιμετώπιση του κύματος της μετάλλαξης Ο. Υπολογίζουμε ότι αν συνεχιστεί ο χαμηλότερος ρυθμός εμβολιασμού με την τρίτη δόση που παρατηρείται τις τελευταίες 10 ημέρες θα έχουμε γύρω στους 2600 θανάτους περισσότερους από COVID-19 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με τους θανάτους που θα είχαμε αν ο ρυθμός χορήγησης της τρίτης δόσης παρέμενε στα υψηλά επίπεδα που βρέθηκε στις αρχές του έτους και στο τέλος του 2021. Αυτό αποτελεί

Η επιδημιολογική εικόνα σήμερα σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή, παρουσιάζεται στα συγκριτικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνονται στο Σχήμα 59.

Σχήμα 59. Συγκριτικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής εικόνας της Κυριακής (23/01/2022) σε σχέση με το προηγούμενο (16/01/2022)

Όσον αφορά επιμέρους περιοχές, όλες βρίσκονται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχές ανησυχίας. Η συγκεντρωτική εικόνα των επιμέρους περιοχών παρουσιάζεται στο Σχήμα 60.

Σχήμα 60. Συγκεντρωτική εικόνα των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Η αποτύπωση των τάσεων στις επιμέρους περιοχές, παρουσιάζεται στο Σχήμα 61, όπου παρουσιάζεται ο ρυθμός μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών. Θετικές τιμές του ρυθμού μεταβολής υποδηλώνουν άνοδο, ενώ αρνητικές τιμές υποδηλώνουν πτωτική πορεία. Το σχήμα αυτό είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό, γιατί οι τιμές που παρουσιάζονται είναι κανονικοποιημένες ως προς τον πληθυσμό, και η σύγκριση των τάσεων ανάμεσα στις επιμέρους περιοχές είναι άμεση.

Σχήμα 61. Συγκεντρωτική εικόνα του ρυθμού μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Με βάση το Σχήμα 61, αλλά και τη συνολικότερη πορεία των τελευταίων ημερών όπως αυτή αποτυπώνεται στο Σχήμα 58 (πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιοχή), οι περισσότερες περιοχές της χώρας συνεχίζουν σε πτωτική πορεία με σημαντική όμως επιβράδυνση. Υπάρχουν όμως περιοχές που συνεχίζουν ανοδικά, όπως η Μύκονος (που ήταν η περιφερειακή ενότητα με την πιο καθυστερημένη έναρξη του κύματος της Ο) και σε μικρότερο βαθμό η Σαντορίνη, ενώ ανησυχία υπάρχει για περιοχές όπου παρατηρείται αναστροφή της πτωτικής πορείας, όπως η Χαλκιδική, η Ροδόπη, ο Έβρος, η Ξάνθη, και πιο ήπια τα Χανιά και το Ρέθυμνο, ακολουθούμενα από το Ηράκλειο και το Λασίθι, καθώς και άλλες περιοχές όπως η Εύβοια, η Λακωνία, η Χαλκιδική, η Ημαθία, η Πέλλα, το Κιλκίς, η Λέσβος, η Χίος, και η Κέρκυρα.

Για να μην διατρέξουμε ουσιαστικό κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας της παραλλαγής Ο, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

  • (α) να συνεχισθεί με υψηλό ρυθμό τόσο ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση όσο και να ολοκληρωθεί γρήγορα ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας, και
  • (β) να συνεχιστεί η τήρηση με υπευθυνότητα των μέτρων που ισχύουν σήμερα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα.

Αν κάποια από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν υλοποιηθεί θα παραταθεί η σημαντική επιβράδυνση της πορείας αποκλιμάκωσης, με αντίστοιχη καθυστέρηση στην αποφόρτιση του συστήματος υγείας.

Στις περιοχές που εμφανίζουν είτε έντονη ανοδική πορεία, είτε σημαντική επιβράδυνση και σημαντική διασπορά ακόμα, συνιστούμε κινητοποίηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ για αυξημένους ελέγχους με rapid test και καλή ιχνηλάτηση επαφών των θετικών περιπτώσεων, εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν σήμερα και λήψη ή επιμήκυνση της ισχύος περιοριστικών της διασποράς μέτρων. Προσοχή χρειάζεται ξανά πέρα από την Αττική και στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει σημαντική διασπορά παρά τη διαμόρφωση πτωτικής πορείας (η οποία επίσης παρουσιάζει μικρή επιβράδυνση στη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν παρατηρείται αντίστοιχα στην Αθήνα), και βέβαια δημιουργεί έντονη ανησυχία ιδιαίτερα σε σχέση με την έντονη πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ σχετικά με τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19.

Με δεδομένα τα υπάρχοντα ανοίγματα οικονομικών δραστηριοτήτων, την παρουσία των μεταλλάξεων (και ιδίως της Β.1.1.529) και τις μετακινήσεις πληθυσμού είναι ακόμα πιο σημαντική η τήρηση των μέτρων, με κυριότερη την ορθή και μαζική εφαρμογή των self-test, με ταυτόχρονη αύξηση της ιχνηλασίας των επαφών των ανιχνευθέντων ως θετικοί και καραντίνα 14 ημερών για τους συμπολίτες μας που θα επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικοί στην μόλυνση με SARS-CoV-2 ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί. Η σημασία και η αποτελεσματικότητα του αυξημένου αριθμού test και του εμβολιασμού έχει ήδη φανεί από τον Απρίλιο και έπειτα. Με δεδομένη την εμφάνιση και γρήγορη ανάπτυξη της διασποράς της B.1.1.529 (Ο), ο πλήρης εμβολιασμός (με τρεις δόσεις για διατήρηση της ανοσίας) του συνολικού πληθυσμού είναι σε συνδυασμό με τη μαζική και συχνή χρήση self-test από όλους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) οι δύο πιο αποτελεσματικές γραμμές άμυνας που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε ΑΜΕΣΑ αυτό το πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος του SARS-CoV-2.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ