Κολωνός: «Υπάρχει συνομιλία του αστυνομικού με την ανήλικη» – Όσα είπε για την υπόθεση ο Λευτέρης Οικονόμου

«Σε πρώτη φάση προκύπτει επικοινωνία του με την ανήλικη» αποκάλυψε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου σχετικά με τον αστυνομικό που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό.

 «Όλα διερευνώνται. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια διαπίστωση η οποία να είναι ποινικού χαρακτήρα. Εάν προκύψει ο,τιδήποτε που θα σηματοδοτήσει είτε πειθαρχικές είτε ποινικές ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν τάχιστα» τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

«Η αστυνομία το έμαθε σήμερα, διότι όπως γνωρίζετε, η έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια του όλου υλικού που έχει κατασχεθεί από πλευράς ηλεκτρονικών μέσων, συνεχίζεται συστηματικά και μεθοδικά, και κάθε τι που ανακαλύπτεται σαφώς στη συνέχεια ερευνάται. Μόλις λοιπόν πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει αστυνομικός, ο οποίος σε πρώτη φάση φαίνεται ότι επικοινωνεί με την ανήλικη, αμέσως έχει ενημερωθεί η αρμόδια ανακρίτρια, διότι όπως γνωρίζετε η υπόθεση είναι στην κύρια ανάκριση και παράλληλα με εντολή του υπουργού κινήθηκαν άμεσα οι πειθαρχικές διαδικασίες, προκειμένου να διερευνηθεί και πειθαρχικά η υπόθεση άμεσα» πρόσθεσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Υπάρχει συνομιλία του αστυνομικού με την ανήλικη

Ερωτηθείς για το αν ο αστυνομικός περιλαμβανόταν στη λίστα των 213 που ήθελαν να επικοινωνήσουν με τη 12χρονη, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Μιλάμε για λίστα 213, την οποία ουσιαστικά ακόμα δεν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχει ένας κατάλογος περίπου στα άτομα αυτά που λέτε, αλλά αυτό δεν έχει διερευνηθεί ακόμη. Δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και δεν γνωρίζουμε πόσα από τα πρόσωπα που αναφέρονται εκεί είναι υπαρκτά ή πόσα είναι με ψευδή στοιχεία. Υπάρχει συνομιλία, αντιλαμβάνεστε ότι είναι και υλικό προανακριτικό και δεν μπορώ να υπεισέλθω σε ειδικότερες λεπτομέρειες. Εκείνο όμως που μπορούμε να πούμε σε πρώτη φάση προκύπτει επικοινωνία του αστυνομικού με την ανήλικη. Απομένει όμως από εδώ και πέρα να χυθεί άπλετο φως μέσα από την προανακριτική».

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι υπάρχει αρκετό βάθος ακόμη για να ολοκληρωθεί η έρευνα.

«Γίνεται μία πολύ επαγγελματική συστηματική δουλειά με τη σοβαρότητα που η όλη υπόθεση αυτή επιβάλλει. Η υπόθεση είναι στην κύρια ανάκριση. Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για οργανωμένο κύκλωμα με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Υπάρχει η απόδοση των κατηγοριών στα άτομα τα οποία μιλάμε. Νομίζω ότι θα πρέπει πραγματικά, επειδή είναι μια πάρα πολύ σοβαρή πράξη, αφού αποδίδονται κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, να ενεργούμε με τη σοβαρότητα που χρειάζεται προκειμένου τα στοιχεία τα οποία συλλέγονται και τα οποία προσφέρονται στη Δικαιοσύνη και θα υποστούν και τη βάσανο της ακροαματικής διαδικασίας να είναι τέτοια που πραγματικά να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.

«Υπό διερεύνηση η σχέση του Μίχου με την Αστυνομία, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία»

Ως προς τις πληροφορίες για επαφές του Ηλία Μίχου με το Αστυνομικό τμήμα του Κολωνού, και για το αν έχουν διερευνηθεί αυτές οι πληροφορίες, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε:

«Όλα διερευνώνται. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια διαπίστωση η οποία να είναι ποινικού χαρακτήρα. Εάν προκύψει ο,τιδήποτε που θα σηματοδοτήσει είτε πειθαρχικές είτε ποινικές ευθύνες, να είστε απόλυτα βέβαιος ότι και εσείς και οι τηλεθεατές μας ότι αυτές θα αποδοθούν τάχιστα. Μάλιστα, η Ελληνική Αστυνομία έχει και την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία κάνει την αυτοκάθαρση της από μόνη της, κινείται γρήγορα και το τελευταίο διάστημα έχουν αποταθεί κάποιοι αστυνομικοί.

Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία, είναι λίγοι. Και σε ένα βαθμό είναι και εύλογο, διότι εμείς στην καθημερινότητα και από την επαφή του πολίτη βιώνουμε πραγματικά ότι ο πολίτης στη δύσκολη στιγμή, στην ανάγκη του, εκεί που χρειάζεται τη βοήθεια πραγματικά, με εμπιστοσύνη, προσφεύγει στην ΕΛΑΣ. Η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας με αυτοθυσία πολλές φορές, θα έλεγα και με υπερβάλλοντα ζήλο, και με αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος, είναι στην υπηρεσία του πολίτη. Υπάρχουν όμως αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές. Βιώνουμε πραγματικά θα έλεγα, ανεπίτρεπτες συμπεριφορές που άπτονται και πειθαρχικού χαρακτήρα, πολύ δε περισσότερο ποινικού και κινούνται ταχύτατα οι διαδικασίες προκειμένου αυτοί να τεθούν εκτός.

Δεν έχουμε στοιχεία ότι κάποιος συνειδητά κατατάσσεται στην Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να καλύψει μια εγκληματική δραστηριότητα. Αλλά είναι βέβαιον όμως ότι και εκείνος που το σκέφτεται δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος στην ΕΛΑΣ».

Κολωνός: Πειθαρχικός έλεγχος για τον αστυνομικό

Εντολή για διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου του αστυνομικού που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Έδωσα εντολή ο αστυνομικός που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση του 12χρόνου κοριτσιού να τεθεί αμέσως σε πειθαρχικό έλεγχο», γράφει ο κ. Θεοδωρικάκος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, κατά τη διάρκεια της προανάκρισής δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο για εμπλοκή αστυνομικού. Φαίνεται να προέκυψε στην τακτική ανάκριση, γι’ αυτό και πλέον η ΕΛ.ΑΣ. έχει ζητήσει από την ανακρίτρια τα στοιχεία.

Σημειώνεται ότι η μητέρα στην απολογία της, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως είχε εμπιστοσύνη στον 53χρονο Ηλία Μίχο γιατί έβλεπε αστυνομικούς να συχνάζουν στο μαγαζί του. «Όταν καμιά φορά πήγαινε το παιδί με σορτσάκι ή κολάν στο μαγαζί, μου το έστελνε στο σπίτι για να αλλάξει για να μην το βλέπει έτσι ο κόσμος. Μου έριχνε στάχτη στα μάτια. Επίσης του είχα εμπιστοσύνη γιατί έβλεπα αστυνομικούς εν ενεργεία και μη να συχνάζουν στο μαγαζί του.…», φέρεται να είπε.

Νωρίτερα το MEGA μετέδωσε ότι «υπάρχει ένας αστυνομικός που εμφανίζεται να συνομιλεί με την 12χρονη και γίνεται προσπάθεια να προσδιοριστεί εάν είχε και επαφές με το παιδί. Είναι νεαρής ηλικίας ο αστυνομικός και υπηρετεί στην ΓΑΔΑ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ο αστυνομικός φαίνεται να είχε εκτεταμένες συνομιλίες με την 12χρονη (σημειώνεται ότι τα προφίλ της είχε δημιουργήσει ο Μίχος και φέρεται να ήταν αυτός που τα διαχειριζόταν). Αναμένεται να διευκρινιστεί εάν θα κληθεί για έγγραφες εξηγήσεις ή θα δώσει κατάθεση, δηλαδή αν θα τοποθετηθεί με το υπόλοιπο κατηγορητήριο ο νεαρός αστυνομικός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ