Κακοκαιρία Elias: Βουτηγμένος στη λάσπη ο Βόλος, προβλήματα με το νερό – Κλειστοί δρόμοι στην Εύβοια

Η κακοκαιρία Elias έχει αφήσει ζημιές και καταστροφή σε Μαγνησία και Εύβοια ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιοι στην Καρδίτσα. Ο Βόλος θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο στο μεγαλύτερο τμήμα του, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε περιοχές του Νοτίου Πηλίου.

Κακοκαιρία Elias – Μπέος στον ΑΝΤ1: «Χωρίς νερό για 7 έως 10 ημέρες θα μείνουν τα χωριά του Βόλου»

Tόνοι λάσπης έχουν συσσωρευτεί σε διάφορα σημεία της πόλης ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους κατοίκους του Βόλου είναι ξανά η υδροδότηση καθώς το δίκτυο δεν πρόλαβε να «συνέλθει» από το πέρασμα της προηγούμενης κακοκαιρίας και αντιμετωπίζει ξανά τεράστιο πρόβλημα.

«Κατέρρευσε ό, τι φτιάξαμε έστω και πρόχειρα στον Βόλο. Το 30% περίπου έχει νερό» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος εκτίμησε ότι «τα χωριά του Βόλου πριν από μία εβδομάδα ή δέκα μέρες, δεν θα πάρουν νερό».

Κακοκαιρία Elias: Βυθίστηκαν στα λασπόνερα τα χωριά Υπέρεια και Σωτήριο – ΦΩΤΟ

Πρόβλημα υπάρχει και με την ηλεκτροδότηση καθώς το 30% της πόλης του Βόλου δεν έχει ακόμα ρεύμα για τρίτο 24ωρο. Ενδεικτικό και της έκτακτης κατάστασης είναι και οι 1.520 κλήσεις που δέχθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από το πρωί της Τετάρτης έως τις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης ενώ μόνο το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη έγιναν 257 διασώσεις μέσα στην πόλη του Βόλου.

Κακοκαιρία Elias: Μεγάλες καταστροφές στο Νότιο Πήλιο – Οχήματα του στρατού στα πληγωμένα χωριά – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Όλα τα προάστια του Βόλου με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τους χιλιάδες τόνους νερού που «κατέβηκαν» από τα ρέματα. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου.

Στον περιφερειακό του Βόλου προς τα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν» αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων. Κάτοικοι είπαν στην κάμερα της ΕΡΤ πως είχαν να δουν τέτοιο πλημμυρικό φαινόμενο από το 1954.

Βιβλική καταστροφή στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής

Βιβλική είναι η καταστροφή που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Elias που έφερε μεγάλους όγκους νερού, με αποτέλεσμα το ορμητικό νερό να δημιουργήσει ποτάμια που παρέσυραν στο διάβα τους, πέτρες και άλλα φερτά υλικά, παρασύροντας δρόμους και ανοίγοντας ποτάμια εκεί που κάποτε ήταν δρόμοι.

Από τη μανία της φύσης δεν γλίτωσε ούτε το γήπεδο του Σαρακηνού, όπου κατέρρευσε μέρος του τοίχου, ενώ το νερό μια σειρά καθισμάτων για φιλάθλους και προκάλεσε ζημιές στο στέγαστρο.

Δραματική είναι η κατάσταση στην περιοχή Φυτόκου μετά και την προχθεσινή νεροποντή που έπληξε τον νομό. Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Αγροτικού ,Πολιτιστικού & Αθλητικού Συλλόγου Φυτόκου Μαγνησίας, Παναγιώτης Μαστροπαναγιώτης, «ο δρόμος για τον οικισμό έχει αποκοπεί εντελώς στην διασταύρωση για Λοζίνικο, ο δρόμος για τον Άγιο Ταξιάρχη έχει κοπεί, ο δρόμος προς Κλήμα στην διασταύρωση για Φυτόκο είναι απροσπέλαστος, συν τις ζημιές που έχουν παρουσιαστεί πιο πάνω, ενώ το Λοζίνικο αποκόπηκε και ο δρόμος από τα Μελισσιάτικα για Λοζίνικο, η μόνη διέξοδος που υπήρχε για την πόλη. Κάνουμε έκκληση προς την δημοτική αρχή και όλους τους αρμόδιους για γρήγορη αποκατάσταση ,και κατόπιν μελέτη για έργα υποδομής ώστε να μην ξαναζήσουμε ανάλογες καταστάσεις. Σημειώνεται ότι ο δρόμος για Άγιο Ταξιάρχη είναι σε άθλια και επικίνδυνη κατάσταση.

Κλειστοί δρόμοι στην Εύβοια

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί κατά περίπτωση, λόγω έντονης βροχόπτωσης, συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών αντίστοιχα στο οδόστρωμα, καθώς και πτώση δέντρων, στα κάτωθι σημεία:

Νομός Εύβοιας:

  • στην 64η χ/θ της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού (περιφερειακός Στροφιλλιάς),
  • στην 2η χ/θ της Επ.Ο. Κηρίνθου – Κρύας Βρύσης (Κήρινθος),
  • στην 127η χ/θ της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού (θέση Ρέμα Κατσιρέλου Ιστιαίας),
  • στην Επ.Ο. Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά),
  • στην Επ.Ο. Ιστιαίας – Βουτά,
  • στην Επ.Ο. Ροβιών – Οσίου Δαυίδ (στο ύψος του Παλαιοχωρίου),
  • από την 49,5η χ/θ (Προκόπι) έως την 57η χ/θ (Μαντούδι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού. ΠΡΟΣΟΧΗ, στο σημείο επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία των οχημάτων μεικτού βάρους κάτω των 3,5 τόνων και μέσω της Επ.Ο. Προκοπίου – διασταύρωσης Κηρίνθου (Δαφνούσα – Τρούπι – Καλύβια – Σπαθάρι – Μετόχι).

Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει προσωρινά απαγορευτεί:

  • από την 16η χ/θ (Καστέλλα) έως την 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Προκόπι. ΠΡΟΣΟΧΗ, στο σημείο επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο των οχημάτων μεικτού βάρους κάτω των 3,5 τόνων,
  • στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Ωρεών, Νέου Πύργου και Αγιόκαμπου,
  • στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, στις περιοχές Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο & Γούβες.

Καρδίτσα: Σε επιφυλακή στον Δήμο Παλαμά

Σε επιφυλακή συνεχίζουν και σήμερα να βρίσκονται τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και του Δήμου Παλαμά, προκειμένου να αποτρέψουν τη ροή νερών προς χωριά του δήμου από τους ποταμούς Εννιπέα Ιταλικό (Φαρσαλιώτη) και Σοφαδίτη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση που έχουμε από τις αρμόδιες αρχές, έχει εκκενωθεί το χωριό Αμπελώνας του Δήμου Παλαμά, μερικώς το Φύλλο, ενώ νερά έχουμε και στο χωριό Ορφανά.

Οριακή παραμένει η κατάσταση και σε άλλα χωριά, όπως και στην πόλη του Παλαμά με τα μηχανήματα να κάνουν συνεχώς τεχνικές παρεμβάσεις για να εμποδιστεί η πορεία των νερών προς κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία και σε επαρχιακούς δρόμους.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ