Κακοκαιρία Elias: Μεγάλες καταστροφές στο Νότιο Πήλιο – Οχήματα του στρατού στα πληγωμένα χωριά – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Τις πληγές τους από την επέλαση της κακοκαιρίας Elias μετρούν οι κάτοικοι στο Νότιο Πήλιο, με τις μνήμες από την φονική θεομηνία Daniel να παραμένουν ζωντανές. Αυτή την ώρα στρατός και δήμος επιχειρούν στα πληγωμένα χωριά της περιοχής.

Μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες το Νότιο Πήλιο έχει πληγεί από τις δύο διαδοχικές κακοκαιρίες με τους κατοίκους να βιώνουν δραματικές στιγμές.

Συγκεκριμένα, από το Χόρτο μέχρι τη Μηλίνα και τον Πλατανιά, η εικόνα είναι απελπιστική με τις εικόνες που μεταδίδει το thesstoday.gr να αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής. Διαλυμένοι δρόμοι, τόνοι λάσπης και ανυπολόγιστες ζημιές είναι ο απολογισμός της καταστροφικής επέλασης της κακοκαιρίας Elias.

Όπως φαίνεται στο βιντεοληπτικό υλικό που δημοσιεύει η τοπική ιστοσελίδα, κλιμάκιο του στρατού με ειδικό όχημα φαίνεται να διασχίζει τους «βομβαρδισμένους» δρόμους στο Νότιο Πήλιο.

Επιπρόσθετα, το μέγεθος της νέας καταστροφής αποτυπώνεται στην εικόνα με τον απεγκλωβισμό μίας οικογένειας στον Πλατανιά. Η συμβολή ενός ερπυστριοφόρου φορτωτή ήταν καταλυτική, ώστε οι γονείς με τα δύο τους παιδιά να απομακρυνθούν εγκαίρως από τα ορμητικά νερά που έπνιγαν την κατοικία τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο χείμαρρος που υπερχείλισε ήταν και η αιτία το χωριό να κοπεί στα δύο και για πάνω από 10 ώρες να παραμένουν εγκλωβισμένοι τουλάχιστον 40 κάτοικοι.

«Δεν υπάρχει σωτηρία για εμάς… δεν υπάρχει μέλλον», ψιθυρίζει κάτοικος που με τα γυμνά της χέρια πλένει στον εμφανώς βρώμικο ποταμό τα αδιάβροχα ρούχα της, όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα.

«Καταστραφήκαμε», προσθέτει η ίδια με τα χέρια της να παραμένουν βουτηγμένα στα λασπόνερα.

       

 

Το τοπίο που ξεπρόβαλλε για τους ελάχιστους πια κατοίκους που έχουν απομείνει στον Πλατανιά, χαοτικό. «Δεν υπάρχει σωτηρία για εμάς… δεν υπάρχει μέλλον», ψιθυρίζει η Ελένη Γεωργακούδη (κάτω φωτογραφία του ThessToday.gr), κάτοικος που με τα γυμνά της χέρια πλένει στον εμφανώς βρώμικο ποταμό, τα αδιάβροχα ρούχα της. «Καταστραφήκαμε» προσθέτει, όσο χρησιμοποιεί ως πλυντήριο τα λασπόνερα. Το δικό της, όπως εξηγεί, παρασύρθηκε κάπου στον Παγασητικό.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης (28.09.2023), το κομβόι με τις αρμόδιες υπηρεσίες κατέφθασε στο χωριό, με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Μιχάλη Μητζινό, να κάνει αυτοψία και να συνομιλεί με τους πληγέντες.

Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ όπως εξηγεί ο ίδιος στο ThessToday.gr, σε πρώτη φάση ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του οδικού δικτύου σε «κόκκινα» σημεία, διότι μέχρι και πριν λίγες ώρες, το Πήλιο – ειδικά η νότια πλευρά – δεν είχε καμία πρόσβαση προς τον Βόλο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ