Κακοκαιρία Elias: Τρεις λόχοι κομάντο και πεζοναυτών, με drones του Στρατού σε ετοιμότητα για να επέμβουν

Αυτή τη φορά η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με το ΓΕΕΘΑ να έχει διατάξει ήδη – όπως και την προηγούμενη φορά – ύψιστη ετοιμότητα, με ενισχυμένες ομάδες και μέσα για την επερχόμενη κακοκαιρία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που ετοιμάζεται να πλήξει τη χώρα και δη τη Θεσσαλία δε θα έχει σχέση με το φαινόμενο DANIEL όμως θα έχει αρκετές ομοιότητες με την κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ, που σημαίνει ότι εκτιμάται πώς μπορεί να πέσουν ως και 600 χιλιοστά βροχής.

Το γεγονός όμως ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί εκ νέου στο μάτι ακραίων καιρικών φαινομένων και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την περιοχή να μην έχει ακόμη συνέλθει από το φονικό πέρασμα του φαινομένου DANIEL, έχει σημάνει ύψιστο συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό.

Στην αιχμή αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων και την παροχή βοήθειας σε πολίτες που κινδυνεύουν βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες με διαταγή του ΓΕΕΘΑ είναι σε ετοιμότητα και για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία.

Αναλυτικά, η γιγαντιαία κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων:

ΕΜΠΕΠΛΕΓΜΕΝΟ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΜΕΣΑ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

– 108 άτομα ως χειριστές των διατιθέμενων μέσων.

– 12 άτομα ΕΔΛΟ ΠΒΧ σε 2 ομάδες (εντός της ημέρας, πρόκειται να συμπληρωθούν με 3 επιπλέον ομάδες των 5 ατόμων και να ανέλθει το προσωπικό στα 29 άτομα.

– 19 πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί.

– 1 Αξιωματικοί Υγειονομικού – Κτηνιατρικού.

Επιπρόσθετα για την επερχόμενη κακοκαιρία έχουν διατεθεί :

– 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό είναι σε κίνηση για το Στρατόπεδο Μπουγά (Λάρισα).

– 120 άτομα (2 Λόχοι) της 32 ΤΑΞΠΝ, με 24 λέμβους στο Στρατόπεδο Γεωργούλα

ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΩΣ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕ  ΤΗΝ ΓΓΠΠ.

ΔΙΑΤΕΘΕΝΤΑ ΜΕΣΑ

• ΧΕΡΣΑΙΑ ΜΕΣΑ

– Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ): 3

– Οχήματα γενικής χρήσης: 11

– Ειδικά Οχήματα με Εξοπλισμό Απολύμανσης: 3

– Προωθητές γαιών: 3

– Φορτωτές γαιών: 3 (βρίσκονται σε κίνηση και πρόκειται αφιχθούν εντός της ημέρας επιπλέον 14 φορτωτές, τελικό σύνολο 17)

– Ισοπεδωτής γαιών: 1

– Εκσκαφείς τάφρων: 2

– Φορτωτές/εκσκαφείς τάφρων: 3

– Ανατρεπόμενα Οχήματα: 7 (βρίσκονται σε κίνηση και πρόκειται αφιχθούν εντός της ημέρας επιπλέον 14 ανατρεπόμενα, τελικό σύνολο 21)

– Ρυμουλκά Οχήματα: 7

– Φορτωτές μικρού μεγέθους: 2

– Γέφυρες: 2 Μπέλεϋ (Καλά Νερά Μαγνησίας και Στουρναραίικα Τρικάλων)

– Γεννήτριες: 2

– Λέμβοι: 12 (επιπλέον 10 λέμβοι της Ζ’ ΜΑΚ και 24 λέμβοι της 32 ΤAΞΠΝ όπως έχει προαναφερθεί στην παράγραφο προσωπικό, τελικό σύνολο 46)

– Λεωφορεία: 2

– Μηχάνημα Εξυγίανσης Ύδατος: 1

– Φωτιστικοί Πύργοι:4 αναπτύσσονται εντός της ημέρας.

• ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΜΕΣΑ

– Ελικόπτερα UH-1H / Huey: 3

– Πρόκειται να αναπτυχθούν σήμερα απογευματινές ώρες 1 CH-47D / Chinook, 1 S-70 / Aegean Hawk, 1 SUPER PUMA στην 111ΠΜ και 110ΠΜ (αναλόγως διαθεσιμότητας υποστέγων στα Α/Δ).

– Επιπλέον τίθενται σε διάθεση του Διοικητή 1ης Στρατιάς το σύνολο των UH-1H της περιοχής.

• ΜΕΣΑ Πολεμικού Ναυτικού

– Βρίσκεται ήδη στον λ. Βόλου το Αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ

– Σε ετοιμότητα 1 Φρεγάτα (Κάρυστο) και 1 Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς-ΠΤΜ (ΝΣ)

ΔΟΜΕΣ

– Ετοιμότητα διάθεσης ΚΑΑΥ Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και ΚΕΔΑ Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.

• ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

– Τίθεται το σύνολο του προσωπικού Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» στην περιοχή Θεσσαλίας από 24 1700 Σεπ 23 σε άμεση ετοιμότητα εντός μονάδων

– Το σύνολο του προσωπικού Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» στις περιοχές Αττικο-Βοιωτίας και Θεσσαλονίκης από 24 1700 Σεπ σε δίωρη και από 25 0700 Σεπ σε άμεση ετοιμότητα εντός μονάδων.

Όπως επεσήμαναν στρατιωτικές πηγές στο enikos.gr, τα ελικόπτερα – όπως και στο φαινόμενο DANIEL αλλά και σε κάθε κακοκαιρία – θα πετάξουν όταν δε θα υπάρχουν κεραυνοπτώσεις σε εξέλιξη και οι συνθήκες το επιτρέπουν για την ασφαλή κι επιτυχημένη πραγματοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης.​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ