Κακοκαιρία Elias: Δύσκολη νύχτα στα Τρίκαλα – Mεγάλα προβλήματα στην Πελοπόννησο – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλα προβλήματα έχουν προκληθεί στα Τρίκαλα, έπειτα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias που έχει πλήξει πολλές περιοχές σε όλη την χώρα.

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από την Θεσσαλία οι δρόμοι στα Τρίκαλα έπειτα από την επέλαση της νέας κακοκαιρίας εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένοι ακόμη και αυτή την ώρα όπως φαίνεται σε φωτογραφίες και βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως μεταδίδει το Trikalanews.gr, μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται στον οικισμό Τρίκκη για να μην περάσει το νερό και πάλι στα σπίτια στην περιοχή.

Έτσι τη συνδρομή δημοτικών υπηρεσιών, ανάμεσά τους και η δημοτική αστυνομία, τοποθετούνται σακιά με άμμο στους δρόμους μπροστά από τα σπίτια ενώ υπάρχει παρότρυνση τα αυτοκίνητα να μετακινηθούν σε ψηλότερα σημεία.

Όπως τόνισε στο στο τοπικό μέσο ο αντιδήμαρχος έργων του δήμου Πύλης Κώστας Ούτρας, από την πρώτη στιγμή έγιναν προσπάθειες να προστατευτούν οικισμοί που επλήγησαν και να θωρακιστούν τα χωριά του δήμου.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η εικόνα από το χωριό Περτούλι στο οποίο έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος νερού.

Όπως μεταδίδει το trikalaola.gr, η οδός Πατουλιάς έχει μετατραπεί σε ποτάμι και τα νερά φαίνεται πως δε βρίσκουν δίοδο διαφυγής.

Σύμφωνα με το trikaladay.gr, στα ορεινά των Δήμων Πύλης και Μετεώρων μεταφέρεται η αγωνία των Αρχών καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταπτώσεις βράχων και χωμάτων ενώ όπως είπε στην τοπική ιστοσελίδα, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού λόγω κατολισθήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα πεδινά τμήματα του νομού η στάθμη των νερών των ποταμών βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα, εκτός από κάποιους πλημμυρισμένους δρόμους και υπόγεια.

Νωρίτερα σύμφωνα με την ιστοσελίδα trikalavoice.gr τμήμα της οδού Καλαμπάκας πλημμύρισε από το πολύ νερό με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι επί ποδός βρίσκεται και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων και η ΕΛΑΣ μαζί με την περιφέρεια Θεσσαλίας για να επέμβουν και να βοηθήσουν. «Είναι μια συνεργασία των τριών σωμάτων αυτών έτσι ώστε σε κάθε ευάλωτη περιοχή της Περιφέρειας σε κάθε χωριό το οποίο πλημμύρισε, σε κάθε σημείο στο οποίο δημιουργήθηκαν προβλήματα από την τελευταία καλοκαίρια “Daniel” να βρισκόμαστε εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ήδη οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν μάχη με τον χρόνο για την περισυλλογή και απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων, μέρα και νύχτα, από πλημμυρισμένα σπίτια στη Λάρισα, στον Παλαμά Καρδίτσας και στη Φαρκαδόνα Τρικάλων.

Ήδη η ισχυρή βροχόπτωση, προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα σε δρόμους του Ξυλοκάστρου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δέχθηκε πάνω από 15 τηλεφωνικές κλήσεις για παροχή βοήθειας και άντλησης νερών. Σε αρκετές περιοχές, έπεσε και χαλάζι και εικάζεται, ότι έχουν δημιουργηθεί σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και δέντρα. Εν’ τω μεταξύ, οι κεραυνικές εκκενώσεις, προκάλεσαν και εκδηλώσεις πυρκαγιών.

Στο Κιάτο Κορινθίας ξέσπασε φωτιά έπειτα από πτώση κεραυνού. Σύμφωνα με το korinthostv.gr, η φωτιά εκδηλώθηκε έπειτα από πτώση κεραυνού, με τις φλόγες να είναι δίπλα σε κατοικίες. Στο σημείο για την κατάσβεση έσπευσαν τρία οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κιάτου.

Σοβαρά προβλήματα στην δυτική Πελοπόννησο

Από νωρίς το απόγευμα περιοχές στην δυτική Πελοπόννησο πλήττονται από ισχυρές βροχές και χαλαζοπτώσεις. Στα ορεινά των Καλαβρύτων, στο Μάνεσι, στο Κρυονέρι και στον Μπούμπουκα, το χαλάζι είχε το μέγεθος καρυδιού. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα TheBest.gr, έντονη βροχόπτωση που συνοδεύεται από χαλάζι έπληξε και άλλα χωριά, όπως Τρεχλό, Λάπατα, Ορθολίθι, Κλειτορία. Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε και στα Μαζέικα Αχαΐας.

Στην Ολυμπία Οδό σημειώθηκε κατολίσθηση στο ρεύμα προς Αθήνα στο ύψος της Τέμενης Αιγίου. Στο σημείο σχηματίστηκε ουρά δύο χιλιομέτρων με την κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται με δυσκολία. H κυκλοφορία διακόπηκε από τα διόδια Ελαιώνα έως τον κόμβο Καλαβρύτων στην κατεύθυνση προς Ελευσίνα.

Κατολίσθηση σημειώθηκε και στις γραμμές του Οδοντωτού στα Καλάβρυτα με αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Την ίδια ώρα επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από την κακοκαιρία Elias, η οποία ετοιμάζεται να πλήξει την χώρα.

Περίπου στις 21:20 εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους του Ξυλοκάστρου να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. «Ξυλόκαστρο Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει το μήνυμα του 112.

Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ η κακοκαιρία Elias θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Αναλυτικά:

Την Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν: στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Κλειστά θα είναι τα σχολεία σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας αλλά και το Ξυλόκαστρο εξαιτίας της κακοκαιρίας. Πιο συγκεκριμένα,κλειστές θα παραμείνουν αύριο Τρίτη, με απόφαση του δημάρχου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, δηλαδή, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου. Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τον δήμο, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε ότι κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Μακρακώμη, Σπερχιάδα και Δομοκό στην Φθιώτιδα και μέχρι την Τετάρτη (27/09) θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση.

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη Θεσσαλία που ελήφθη το μεσημέρι της Κυριακής (24/09) και ενόψει της νέας κακοκαιρίας, τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν έως την Τετάρτη (27/09). Ωστόσο οι μαθητές θα κάνουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Από την τηλεκπαίδευση εξαιρούνται τα σχολεία των δήμων και των περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης, διότι οι συνθήκες δεν συμβάλλουν, προς το παρόν, στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ