Κακοκαιρία Daniel: Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους – Στους 12 οι νεκροί

Τους 12 έφθασαν οι νεκροί από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, που έπληξε τη χώρα μας. Το πρωί της Κυριακής, εντοπίστηκε ένας νεκρός μεταξύ των χωριών Πέτρινο και Άγιος Δημήτριος. Εκτιμάται ότι πρόκειται για τον 58χρονο, ο οποίος βρισκόταν στην επίσημη λίστα των αγνοούμενων από χθες, 9 Σεπτεμβρίου.

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο άνδρας εντοπίστηκε από drone ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Δημήτριος και Πέτρινο, στην Καρδίτσα. Πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε να επιπλέει στα νερά, και μετά την ανάσυρση της σορού, έγινε η αναγνώριση από τον αδελφό του.

Το απόγευμα του Σαββάτου εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή των Ελληνικών Εύβοιας, στη θέση Τουρκονέρι Τηγάνι, μία σορός, η οποία ανήκει στον 77χρονο αγνοούμενο από την Πάλτση, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Πήλιο. Παράλληλα κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους.

Οι πολιτικές εφημερίδες 10/9/2023

Συγκεκριμένα αγνοούνται:

  • Ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου από 5/9
  • Δύο Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου από 7/9
  • Δύο άτομα (μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιος της 65χρονος στην περιοχή Μεταμόρφωση από 9/9

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι ακόμη ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του στον Βόλο. Πρόκειται για γνωστό επιχειρηματία της πόλης, ο οποίος στην προσπάθειά του να πάρει λίγο νερό από την θάλασσα, στην περιοχή του Αναύρου, γλίστρησε και έπεσε στη ακτή που είναι γεμάτη με τεχνικά μπλόκια με αποτέλεσμα να τραυματισθεί και στη συνέχεια να πνιγεί. Η σορός του εντοπίσθηκε το πρωί της Παρασκευής, μπροστά από τον “Ίσαλο” και περισυνελέγη από άνδρες του Λιμενικού που έσπευσαν στην περιοχή.  

Οι αθλητικές εφημερίδες 10/9/2023

Φόβος, αβεβαιότητα και απόγνωση είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των κατοίκων της Θεσσαλίας. Στον δήμο Παλαμά και σε χωριά, όπως Μεταμόρφωση, Βλοχός, Αστρίτσα, Μαραθέα, Ριζοβούνι, και στην πόλη του Παλαμά, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Οι ζημιές σε περιουσίες και υποδομές είναι ανυπολόγιστες, με τους διασώστες να προσπαθούν με κάθε μέσο να σώσουν εγκλωβισμένους.

Απεγκλωβισμός ηλικιωμένου στον Παλαμά
Απεγκλωβισμός ηλικιωμένου στον Παλαμά

Δεν έχει τέλος το δράμα για τους κατοίκους χωριών και της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας. Ολόκληρη η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια λιμνοθάλασσα, με σπίτια, επιχειρήσεις, αποθήκες, χωράφια να έχουν καταστραφεί από τις τεράστιες ποσότητες νερού που έπεσαν, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας Daniel. Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των 200 κατοίκων που απέμειναν στον Κοσκινά στέφθηκαν με επιτυχία χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες των σωστικών δυνάμεων.

Κακοκαιρία Daniel Κοσκινάς Καρδίτσας Κακοκαιρία Daniel Κοσκινάς Καρδίτσας

Ολόκληρες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας έχουν σχεδόν σβήσει από τον χάρτη. Καθώς τα νερά υποχωρούν σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα, οι άνθρωποι αρχίζουν και μετρούν τις πληγές τους, οι οποίες είναι πολλές και θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να επουλωθούν. Οι πλημμυροπαθείς βρίσκουν σε δομές της πόλης προσωρινή στέγη και φροντίδα.

Μεταμόρφωση Καρδίτσας

Ακόμη μία δύσκολη νύχτα στη Θεσσαλία – Εκκενώθηκαν κι άλλοι οικισμοί στη Λάρισα

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι παραποτάμιες περιοχές του Πηνειού, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει πλέον ξεπεράσει τα δέκα μέτρα, μετά το σαρωτικό πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας πέρασαν ακόμη μία νύχτα αγωνίας, καθώς σε ορισμένα σημεία των περιοχών του Ιπποκράτη, της Φαλάνης, του Αγίου Θωμά και των εργατικών κατοικιών στη Γιάννουλη, το νερό ανέβηκε στο ένα μέτρο. Στις επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων συμμετέχουν και δεκάδες εθελοντές, οι οποίοι μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων, γέμισαν τσουβάλια με άμμο ως αναχώματα στα ορμητικά νερά.

Ο τεράστιος όγκος υδάτων από τον Πηνειό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τα όρια του νομού Φθιώτιδας μέχρι την Πιερία και πολλές νταλίκες εγκλωβίστηκαν στα διόδια των Μαλγάρων.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου, κάτοικοι περιοχών της Λάρισας και της Μαγνησίας έλαβαν προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 για κίνδυνο πλημμυρών, ενώ εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί στη Λάρισα. Συγκεκριμένα, το βράδυ εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση του χωριού Νάματα, ενώ νωρίτερα είχε δοθεί εντολή για εκκένωση των περιοχών Ελευθέριος Λάρισας και Αλεξανδρινή Λάρισας, λόγω πλημμυρικών φαινόμενων που έχει προκαλέσει η υπερχείλιση του Πηνειού, μετά την φονική κακοκαιρία Daniel.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Νάματα απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Γλαύκης λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Αλεξανδρινή απομακρυνθείτε προς Ομόλιο λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» και «Αν βρίσκεστε στη περιοχή Ελευθέριο απομακρυνθείτε προς Λάρισα λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφερόταν στα προηγούμενα μηνύματα του 112 για εκκενώσεις περιοχών λόγω των πλημμυρών.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Το 112 ηχεί διαρκώς από το μεσημέρι του Σαββάτου (9/9) προειδοποιώντας κατοίκους σε Λάρισα και Μαγνησία για κίνδυνο πλημμυρικών φαινόμενων. Είχε προηγηθεί η εντολή για εκκένωση του οικισμού Ομορφοχώρι του δήμου Κιλελέρ. «Αν βρίσκεστε στο Ομορφοχώρι του δήμου Κιλελέρ απομακρυνθείτε προς τον οικισμό Πλατυκάμπου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων» αναφέρει το μήνυμα που εστάλη μέσω του 112.

Στη συνέχεια, άρχισε η αποστολή κι άλλων μηνυμάτων μέσω του 112, καθώς υπάρχουν φόβοι για πλημμύρες σε περιοχές που βρίσκονται στις όχθες του Πηνειού.

Συγκεκριμένα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για 12 περιοχές της Λάρισας. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αναγέννηση, Μελία, Μόδεστος, Πρόδρομος, Γλαύκη, Πλατύκαμπος, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, Κάτω Αμυγδαλή παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων» αναφέρει η τελευταία ειδοποίηση του 112.

Μήνυμα του 112 για 10 περιοχές σε Λάρισα και Μαγνησία είχε σταλεί λίγο νωρίτερα. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Αχίλλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι, Μελισσά παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων» αναφέρει η ειδοποίηση.

Πριν, είχε ηχήσει ξανά το 112 για επτά περιοχές στη Λάρισα: Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργος, Μεσάγκαλα, Ομόλιο, Στόμιο, Καστρί Λουτρό και Κουλούρα. «Παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.


Λίγη ώρα νωρίτερα είχε σταλεί κι άλλο μήνυμα του 112 για τη Λάρισα. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

Ιπποκράτης Λάρισα

Ιπποκράτης Λάρισα

Συγκλονιστικές στιγμές στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης – Με βάρκα και μετά «στα χέρια» μεταφέρουν ηλικιωμένους

Όπως μεταδίδει το larissanet.gr οι απεγκλωβισμοί πολιτών συνεχίζονται και στις Εργατικές Κατοικίες Γιαννούλης, ενώ η βάρκα φέρνει κόσμο – ως επί το πλείστον ηλικιωμένους. Στη συνέχεια οι διασώστες παίρνουν «στα χέρια» όσους έχουν κινητικά προβλήματα, μέχρι να φτάσουν σε ασφαλές σημείο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ