Κακοκαιρία Daniel – Καρδίτσα: Καταγγελία κατοίκου στο enikos.gr για πλιάτσικο σε σπίτια και τρόφιμα – «Κάνουμε περιπολίες»

Τελειωμό δεν έχει ο εφιάλτης των κατοίκων των περιοχών που σάρωσε η φονική κακοκαιρία Daniel, καθώς την ώρα που ακόμη μετρούν τις πληγές τους και καταβάλλουν μία τεράστια προσπάθεια να ορθοποδήσουν μες την καθημερινότητά τους έπειτα από την καταστροφή των περιουσιών τους που «βυθίστηκαν» στα λασπόνερα, πλέον αναγκάζονται να κάνουν και “περιπολίες” για να σώσουν οτιδήποτε έχει απομείνει και από αυτούς που βρήκαν την ευκαιρία για… πλιάτσικο.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Στα χωριά που πλημμύρισαν στην Καρδίτσα, τα περισσότερα σπίτια είναι ορθάνοιχτα και οι ιδιοκτήτες βρίσκονται μέσα και τα καθαρίζουν, απομακρύνουν διάφορες οικιακές συσκευές όπως και αφήνουν ανοιχτές και όλες τις πόρτες των αυτοκινήτων τους προκειμένου να στεγνώσουν. Ορισμένοι, εκμεταλλευόμενοι αυτή την κατάσταση, βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία για πλιάτσικο, όπως καταγγέλλει στο enikos.gr η κα Σοφία Τζέλλα, κάτοικος του Παλαμά.

«Είναι εύκολο να μας πάρουν οτιδήποτε»

«Το μεγάλο πρόβλημα ήταν κυρίως τις πρώτες δύο ημέρες που δεν είχαμε ρεύμα. Κυκλοφορούσαν διάφορα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες, δηλαδή εκτός των περιοχών της Καρδίτσας, τα οποία σταματούσαν μπροστά από τα ανοιχτά αυτοκίνητά μας και τα παρατηρούσαν. Συγκεκριμένα, το πρώτο βράδυ κατέβηκαν 5 άτομα από ένα όχημα, και κοιτούσαν τα αυτοκίνητα και το σπίτι. Ο σύζυγός μου, μαζί με έναν συγγενή μας, βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στη βεράντα και μόλις σηκώθηκαν για να τους κυνηγήσουν, αυτοί μπήκαν ξανά στο αυτοκίνητο και έφυγαν κατευθείαν. Το ίδιο συνέβη και στον αδερφό μου, όπου και πάλι άλλο αυτοκίνητο πέρασε πάρα πολλές φορές σε αργή κίνηση από τον δρόμο του σπιτιού του και παρατηρούσαν αν βρισκόταν κάποιος στο σημείο, για να δράσουν, αλλά τους τα “χάλασε” η παρουσία του. Γείτονες μας μετέφεραν και δικά τους περιστατικά, οπότε πλέον είμαστε σίγουροι πως προσπαθούν να μας κλέψουν ενώ εμείς ζούμε μία απίστευτη ταλαιπωρία, μέχρι και η καθημερινότητά μας είναι δύσκολη» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Τζέλλα.

Σύμφωνα με την κα Τζέλλα, πραγματοποιούνται συνεχείς περιπολίες από την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να αποφευχθούν τα περιστατικά κλοπών, ωστόσο, όπως λέει, τα προβλήματα στις πληγείσες περιοχές είναι τόσα πολλά και διαφορετικά, που δεν είναι εφικτό να αστυνομεύσει πλήρως. «Όπως καταλαβαίνετε και εμείς στον Παλαμά, αλλά και στα υπόλοιπα χωριά, όπως και στις άλλες περιοχές που πνίγηκαν από την κακοκαιρία, φροντίζουμε να φυλάμε τις περιουσίες μας, κάνοντας περιπολίες στους δρόμους και γύρω από τα σπίτια και τα αυτοκίνητα. Ο σύζυγός μου βρίσκεται συνεχώς στην βεράντα για να προστατέψει το αυτοκίνητό μας. Κυκλοφορούν διάφοροι, οι οποίοι “φορτώνουν” οτιδήποτε βρουν. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ εύκολο να μας πάρουν οτιδήποτε».

Πλιάτσικο και στα τρόφιμα των πλημμυροπαθών

Παράλληλα, σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, η κα Τζέλλα καταγγέλλει μέσω του enikos.gr πως κάποιοι εκμεταλλεύονται μέχρι και τα τρόφιμα που καταφθάνουν στα σημεία που συγκεντρώνονται και προέρχονται από όλη την Ελλάδα, καθώς  φαίνεται πως εφοδιάζονται για όλο τον χρόνο, χωρίς να έχουν αυτή την ανάγκη.
«Άνθρωποι που δεν έχουν σπίτι να μείνουν, και κυριολεκτικά δεν τους νοιάζει αν θα φάνε λόγω της απίστευτης κούρασης και έντασης, παίρνουν ελάχιστα τρόφιμα για να μπορέσουν να επιβιώσουν, ενώ άλλοι έρχονται και παίρνουν όσα περισσότερα τρόφιμα μπορούν δωρεάν. Όσοι βρίσκονται στις δομές για να τους τα δώσουν, δεν μπορούν να κάνουν κουμάντο και να ελέγχουν τον καθένα. Έτσι υπάρχει και σε αυτή την περίπτωση ένα άτυπο πλιάτσικο. Αυτή τη στιγμή γίνεται ένα κοινωνικό πείραμα, και μερικώς έχουμε αποτύχει. Αυτές τις μέρες παρατηρούμε μία τεράστια ανθρωπιά, και την ίδια στιγμή, βιώνουμε τραγικές καταστάσεις με αυτούς που εκμεταλλεύονται τον πόνο μας» καταλήγει.

Συλλήψεις σε Βόλο και Τρίκαλα για πλιάτσικο σε σπίτια – Έκλεψαν οικιακές συσκευές και κρεβάτι

Σε δύο συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές στον Βόλο έπειτα από πλιάτσικο που σημειώθηκε σε σπίτι που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια γυναίκα είχε βγάλει έξω από το σπίτι της, στο πεζοδρόμιο, οικιακές συσκευές για να στεγνώσουν από τα νερά. Την ώρα που καθάριζε το πλημμυρισμένο σπίτι της, δύο άνδρες, ηλικίας 38 και 34 ετών, της έκλεψαν μια κουζίνα και ένα ψυγείο, τα «φόρτωσαν» σε ένα όχημα και εξαφανίστηκαν. Λίγο αργότερα συνελήφθησαν από στελέχη της ασφάλειας Βόλου.

Άλλες δύο συλλήψεις έγιναν στα Τρίκαλα, όπου έκλεψαν κρεβάτι από σπίτι πλημμυροπαθών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ