Κακοκαιρία Daniel: Δραματικές εικόνες στην Καρδίτσα – Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες τους

Σε μία απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο Θεσσαλικός κάμπος, με την Καρδίτσα να βρίσκεται στο επίκεντρο του καταστροφικού περάσματος της κακοκαιρίας Daniel. Σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις και δρόμοι έχουν πλημμυρίσει από τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ άγνωστος είναι μέχρι στιγμής ο αριθμός των κατοίκων που έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα σπίτια τους, λόγω της υψηλής στάθμης του νερού, που σε κάποιες περιοχές φτάνει ακόμη και το 1,5 μέτρο. Οι εικόνες από τα χωριά της Καρδίτσας είναι δραματικές και ενδεικτικές της εφιαλτικής κατάστασης που επικρατεί.

Ο φόβος των αρμόδιων υπηρεσιών είναι το ενδεχόμενο το νερό που έχει συγκεντρωθεί στον ορεινό όγκο να διοχετευθεί προς τα πεδινά, οπότε η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ δύσκολη για τις πεδινές περιοχές. Πυροσβέστες με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της ΕΜΑΚ, αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας και ο Στρατός, επιχειρούν στα πλημμυρισμένα πεδία και προσπαθούν να προσεγγίσουν ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί. Έχουν επιστρατευτεί ερπυσρτιοφόρα, βάρκες, Χάμερ και μηχανήματα έργου του Στρατού, ωστόσο, λόγω της κεραυνικής δραστηριότητας δεν επιτρέπεται η είσοδος των εναέριων μέσων στις πλημμυρισμένες περιοχές, όπως ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης (7/9) ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλειος Βαθρακογιάννης.

Τα πιο σοβαρά προβλήματα αυτή την ώρα παρατηρούνται στον δήμο Παλαμά, όπου πολλοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις τους και θα πρέπει άμεσα να γίνει ο απεγκλωβισμός τους. Κάτοικος της Καρδίτσας περιγράφει στο enikos.gr ότι «ανεβήκαμε στις ταράτσες μας γιατί το σπίτι γέμισε με νερό», ενώ προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος σε πολλά σημεία. «Είναι πραγματικά τραγικό αυτό που έγινε. Το νερό έφτασε μέσα στα σπίτια μας. Ξεπέρασε το ένα μέτρο. Αναγκαστήκαμε να φτάσουμε στην ταράτσα για να νιώθουμε ασφαλείς γιατί έβρεχε ακατάπαυστα. Δεν ήρθε κανείς να μας βοηθήσει. Βλέπαμε κι άλλους να έχουν ανέβει στις ταράτσες των σπιτιών τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας.

«Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πνιγμούς» τόνισε ο δήμαρχος του Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου. «Σήμερα ο δήμος Παλαμά πέθανε, ο δήμος Παλαμά είναι αβοήθητος. Το ύψος του νερού φτάνει τουλάχιστον το 1,5 μέτρο. Οι πολίτες είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια, θα έχουμε πνιγμούς. Έχω κάνει κλήσεις παντού, δυστυχώς, κανένας δεν έρχεται», σημείωσε, ο δήμαρχος Παλαμά.

Απέραντο ποτάμι ο Παλαμάς Καρδίτσας – Εγκλωβισμένοι κάτοικοι, χωρίς ρεύμα και νερό

Ώρες αγωνίας βιώνουν οι κάτοικοι στον Παλαμά, στην Καρδίτσα, η οποία έχει βρεθεί στο έλεος της κακοκαιρίας «Daniel» από την Τετάρτη. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λασπούπολη και οι σφοδρές καταιγίδες έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης στο enikos.gr, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, με την στάθμη του νερού να ανεβαίνει συνεχώς.  Όπως επισημαίνουν κάτοικοι από τις 3 τα ξημερώματα η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική.

Κακοκαιρία στον Παλαμά Καρδίτσας

Κακοκαιρία στον Παλαμά Καρδίτσας

Κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και το ύψος του νερού αυξάνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα πολλά αυτοκίνητα να έχουν «θαφτεί», ενώ σπίτια έχουν πλημμυρίσει.

Στο μεταξύ η περιοχή έχει μείνει χωρίς ρεύμα και νερό από τα ξημερώματα. Οι πολίτες προσπαθούν μόνοι τους να περισώσουν ό, τι μπορούν από τις περιουσίες τους, ενώ όπως καταγγέλλουν, δεν υπάρχει μέριμνα από τη Δημοτική Αρχή.

Κακοκαιρία στον Παλαμά Καρδίτσας

Στο βίντεο που έστειλε ο αναγνώστης φαίνεται ένα αυτοκίνητο να έχει καλυφθεί σχεδόν μέχρι πάνω από τα νερά και ολόκληρη η περιοχή να μοιάζει με λίμνη.

Λίγο μετά τις 6 το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 προκειμένου οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων. «Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» είναι η σύσταση.

Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ από τη διάσωση παιδιών στον Παλαμά

Σε πολλά χωριά στον δήμο Παλαμά οι άνθρωποι βρίσκονται πάνω σε στέγες ή σε υψηλότερα σημεία κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας μιλούν από το πρωί για ακραίες ποσότητες νερού που έχουν πλημμυρίσει τα χωριά τους. Το νερό στο μεγαλύτερο μέρος είναι περίπου στο 1,5 μέτρο.

Σοκ προκαλεί το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα από την περιοχή και δείχνει έναν άνδρα να μεταφέρει δύο παιδιά και ένα σκυλί πάνω σε φουσκωτό στρώμα θαλάσσης, μέσα στο πλημμυρισμένο τοπίο, προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν σε κάποιο πιο ασφαλές σημείο.


Ο Παλαμάς Καρδίτσας δεν είναι η μόνη περιοχή που έχει πλημμυρίσει. Αναφορές για πλημμυρισμένα χωριά υπάρχουν και στο δήμο Καρδίτσας και Σοφάδων.

Κατέρρευσε διώροφο κτίριο στο Μουζάκι Καρδίτσας

Δραματικές είναι οι εικόνες από τις καταστροφές στην Καρδίτσα. Ένα διώροφο κτίριο στην κοίτη του Παμίσου στο Μουζάκι στον περιφερειακό, κατέρρευσε. Το συγκεκριμένο κτίριο λειτουργούσε ως γυμναστήριο.

 

 

Πάνω στις στέγες των σπιτιών τους κάτοικοι σε χωριά της Καρδίτσας – «Βοήθεια, πνιγόμαστε»

Πάνω στις στέγες των σπιτιών ή σε υψηλότερα σημεία ζητώντας βοήθεια, έχουν ανέβει οι κάτοικοι σε χωριά στην Καρδίτσα καθώς η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel συνεχίζεται. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια λίμνη.

Σχεδόν το σύνολο των χωριών του κάμπου της Καρδίτσας είναι κάτω από το νερό από την έντονη βροχόπτωση, ενώ τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Δείτε το βίντεο:

Σοκάρει κάτοικος Παλαμά Καρδίτσας: «Βοήθεια, πνιγόμαστε – Κάθε 10 λεπτά ακούω σπίτι να γκρεμίζεται»

Η κ. Χαρούλα έκανε έκκληση για βοήθεια, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Δεν χτύπησαν οι καμπάνες του χωριού, από τις 4 το πρωί. Άνθρωποι έχουν καταπλακωθεί. Χρειαζόμαστε βοήθεια. Από πάνω που βλέπω γιατί είναι ψηλό το σπίτι μου, βλέπω ανθρώπους που έχουν σωθεί. Έχουν πεθάνει και έχουν πνιγεί άνθρωποι. Στο απέναντι σπίτι από το δικό μου, έμενε ένας άνθρωπος μόνος του, δεν μπόρεσα να τον βοηθήσω. Καταπλακώθηκε, δεν μπορώ να πάω να τον βρω» περιέγραψε η κάτοικος του Παλαμά.

«Το νερό έρχεται με τεράστια φόρα στο χωριό. Κάθε 10 λεπτά ακούω σπίτι να γκρεμίζεται. Ζητάω βοήθεια!» πρόσθεσε.

Το νερό «κατάπιε» σπίτια στο Ριζοβούνι – «Υπάρχουν σίγουρα αγνοούμενοι» λέει κάτοικος στο enikos.gr

Οι ζημιές από την επέλαση της κακοκαιρίας στην Καρδίτσα είναι ανυπολόγιστες, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι κάτοικοι αδυνατούν να βγουν από τα σπίτια τους.

Ο Βασίλης Μεριχωβίτης δημοσίευσε βίντεο, όπου φαίνεται η πρωτοφανής καταστροφή που υπάρχει στο χωριό Ριζοβούνι. Μιλώντας στο enikos.gr, ανέφερε πως η πυροσβεστική δεν μπορεί να προσεγγίσει το χωριό, ενώ μόνο πλωτά μέσα ή ελικόπτερο μπορούν να δώσουν βοήθεια στους κατοίκους που έχουν συγκεντρωθεί στα ψηλότερα σπίτια του χωριού.

«Υπάρχουν σίγουρα αγνοούμενοι, δεν έχουμε εικόνα. Η τελευταία διάσωση έγινε στις 2:30 τα ξημερώματα. Είμαστε εγκλωβισμένοι, δεν μπορούμε να μετακινηθούμε. Το 95% των σπιτιών έχει πλημμυρίσει. Είμαι κτηνοτρόφος, έχω 800 ζώα και δεν έχω καμία εικόνα αν ζουν. Δεν μπορώ να πάω να βοηθήσω. Προέχει η ασφάλειά μας. Το νερό είναι πάνω από 1,8 μέτρα, αγγίζει και τα 2 μέτρα» περιέγραψε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ