Καιρός: Τι είναι το «Aegean Lake Effect» που θα φέρει τσουχτερό κρύο και χιόνια τις επόμενες ώρες – Η πρόβλεψη για την Αττική

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει πολλές περιοχές της χώρας, από το απόγευμα της Πέμπτης (11/1) και έως την Κυριακή (14/1), φέρνοντας τσουχτερό κρύο, χιονόνερο αλλά και χιόνια, ακόμη και στην Αττική.

Το βαρομετρικό χαμηλό, που έρχεται από την Ιταλία, θα προκαλέσει το φαινόμενο Aegean Lake Effect, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το εν λόγω φαινόμενο «δημιουργεί αυτές τις γραμμές, αυτές τις μάζες υετού, δηλαδή λειτουργεί το Αιγαίο σαν μια λίμνη, περνά η ψυχρή μάζα, μαζεύει υδρατμούς και δίνει αυτά τα φαινόμενα στις περιοχές, που βλέπουν προς το Αιγαίο».

Πιο αναλυτικά, το νέο κύμα κακοκαιρίας θα ξεκινήσει από το απόγευμα της Πέμπτης από τα δυτικά και κυρίως την Πελοπόννησο και σταδιακά θα επεκταθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και στην ανατολική Στερεά Ελλάδα.

Το Σάββατο τα φαινόμενα θα περάσουν κυρίως περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο, με χιονόνερο ή χιόνι. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, χιόνια θα πέσουν και στην Αττική, συγκεκριμένα στα βόρεια προάστια. Πάντως, όπως ανέφερε, δεν αποκλείεται να χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα της ίδιας ημέρας και προς το βράδυ, χωρίς όμως δυνατότητα χιονόστρωσης. Το κρύο θα είναι τσουχτερό.

Ο μετεωρολόγος κάλεσε για προσοχή στην περιοχή της Μαγνησίας, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια, στην Βοιωτία, στην ανατολική Πελοπόννησο, στην Αττική ακόμη και στην Κρήτη, όπου θα πέσουν χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα. Από την Κυριακή ο καιρός αρχίζει σιγά σιγά να βελτιώνεται και από την επόμενη εβδομάδα πάμε σε πιο «μαλακές» καιρικές συνθήκες, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε αναλυτικά το βίντεο:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ