High Tech απάτες από Ρομά: Το επιχειρησιακό κέντρο μέσα σε καταυλισμό και η δράση τους – Αποκλειστικό

Όλες τις άγνωστες λεπτομέρειες από την εγκληματική οργάνωση η οποία προχωρούσε σε απάτες σε βάρος πολιτών και φέρεται να ξέπλενε χρήματα, αποκαλύπτει σήμερα το enikos.gr.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Από τη δικογραφία της υπόθεσης προκύπτει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν διακριτούς ρόλους: «Από το προανακριτικό υλικό προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση αποτελείται από διάφορες υποομάδες ανά την επικράτεια, με μεγαλύτερες τις υποομάδες του Ζεφυρίου, του Ζευγολατιού και των Εξαμιλίων. Στις συγκεκριμένες περιοχές υφίστανται καταυλισμοί Ρομά στους οποίους λειτουργούσαν τα επιχειρησιακά κέντρα της οργάνωσης που πραγματοποιούσαν τις κλήσεις- απάτη. Επίσης, όπως προέκυψε, τα εν λόγω κέντρα εναλλάσσονταν γεωγραφικά σε τακτά χρονικά διαστήματα κυρίως στον Νομό Κορινθίας».

Στην έκθεση ανάλυσης των ρόλων και των ψηφιακών μέσων της οργάνωσης από την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέκυψε πως «τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ανήκουν κατά κύριο λόγο σε Ρομά, ενώ τους συνδέουν μεταξύ τους συγγενικοί δεσμοί. Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους για τη σχετική ενημέρωση, πληροφόρηση, παροχή απαραίτητων εργαλείων και μέσων για την τέλεση της εγκληματικής δράσης και αποτελούν τον βασικό πυρήνα της οργάνωσης».

Σύμφωνα με την έρευνα των Αρχών, το επιχειρησιακό τηλεφωνικό κέντρο αποτελείτο από έναν συντονιστή και έναν μικρό αριθμό έμπιστων μελών, συνήθως του στενού συγγενικού κύκλου, οι οποίοι μιλούσαν άπταιστα την ελληνική γλώσσα και διέθεταν τεχνική κατάρτιση στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και έχουν άριστη γνώση της λειτουργίας της ηλεκτρονικής τραπεζικής των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων».

Στη δικογραφία τονίστηκε ακόμη πως «αποτελεί βασικό κομμάτι της εγκληματικής δράσης και συντονίζεται από το αρχηγείο, ενώ κύρια αρμοδιότητα ήταν η ανεύρεση υποψήφιων θυμάτων, η τηλεφωνική τους επικοινωνία και η εξαπάτησή τους με διάφορες τεχνικές, η απόσπαση τραπεζικών στοιχείων και μεταφορά των αφαιρεθέντων ποσών σε διάφορους λογαριασμούς ή απευθείας αγορά προϊόντων».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ενός εκ των φερόμενων μελών της εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Γλύκας και Δημήτρης Μπελδέκος δήλωσαν στο enikos.gr:

«Πρόκειται για μια τεράστια -σε όγκο- δικογραφία, ίσως η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα φέρονται ως μέλη εγκληματικής 155 άτομα με αδικήματα που κατά περίπτωση είναι: Συγκρότηση/ ένταξη σε εγκληματική οργάνωση,  διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, απάτες με υπολογιστή τελεσθείσες και σε απόπειρα άνω των 120.000 ευρώ, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ταυτόχρονα κατηγορούνται άνω των 1.000 ατόμων για συνεργεία στις άπατες δίδοντας τις τραπεζικές τους κάρτες, καθώς και τους κωδικούς e-banking.  Το ζητούμενο αυτής της δίκης είναι να διαλευκανθεί ο ρόλος κάθε κατηγορουμένου και να αποδειχθεί αν πράγματι υπήρχε εγκληματική οργάνωση με τη στενή έννοια που απαιτείται από τον νόμο».

Ο δικηγόρος, Γιάννης Γλύκας
Ο δικηγόρος, Δημήτρης Μπελδέκος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ